Bröd Glutenfritt Jul

Glutenfritt Julbröd – Glutenfree Christmas Bread

20 december, 2017
glutenfritt julbröd

Ett glutenfritt julbröd har kommit till. Både med anledning av säsongen men också då jag blivit tillfrågad av bästa Gina att medverka i årets upplaga av The Creative Collective Sweden. Precis som jag skrev här är det en julkalender i 24 dagar och lite till, med massvis av fina DIY, pyssel, tips och recept. Idag är det min dag och jag bjuder på ett nygammalt recept. Ett av de mest populära brödrecepten här på bloggen har julifierats med juliga kryddor.

Och apropå kryddor. Om du bara önskar en hint av julens smaker i brödet så tar du den mindre mängden. Vill du verkligen att det ska smaka jul, så är det bara att dubbla mängden. Ett glutenfritt julbröd blir det vilket som.

A glutenfree Christmas Bread

A glutenfree Christmas Bread is born. Both due to the season but also since I was asked by sweet Gina to join this years’ edition of The Creative Collective Sweden. Just as I wrote here this is a Christmas Calendar for 24 days and some more, filled with DIY, creativity, crafts and recipes. Today is my day and my treat is one of the most popular bread recipes here. Made it a bit more christmassy with seasonal spices.

Talking about spices. If you just want a touch of the Christmas flavours, use the less amount. If you really want the bread to taste like Christmas, just double it.

glutenfritt julbröd

Glutenfritt julbröd med durra & bovete

1 bröd
225° (gärna varmluft)
Tid i ugnen: 60-70 minuter
Total tid: 3-3,5 timmar

Ingredienser

20 g jäst (färsk)
600 g kallt vatten
25 g honung eller lönnsirap
15 g rapsolja
1 tsk salt
1-2 tsk brödkryddor
2-4 tsk pomeransskal malda
1-2 tsk malen kryddnejlika
1-2 tsk malen ingefära
175 g durramjöl
175 g bovetemjöl
50 g hirs- eller boveteflingor
40 g fiberhusk (eller motsvarande viktmängd psylliumhusk)

Gör så här

Lägg jästen i en bakbunke och tillsätt kallt vatten, honung, rapsolja och alla kryddor. Vispa samman allt. Jag använder en vanlig stålvisp. Tillsätt nu durramjöl, bovetemjöl och hirs- eller boveteflingor. Vispa ihop alltsammans tills det blir en jämn smet utan klumpar. Till sist har du i fiberhusken. Arbeta nu snabbt ihop det hela och gärna genom att ta några extra tag med vispen. När fiberhusken tillsätts sväller smeten och du märker att den får en fastare konsistens på bara någon minut. Till sist brukar jag ta en slickepott och dra runt med några tag, så att allt i botten också kommer med.

Täck nu bunken med plast eller bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Ta sedan ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till önskvärd form. Degen behöver inte knådas. Lägg brödet på bakpappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.

Sätt på ugnen i god tid och värm till 225 grader. Om du har varmluftsugn kan jag varmt rekommendera dig att använda den funktionen. När brödet jäst klart brukar jag med hjälp av en tesil pudra över lite mjöl. Sedan snittar jag brödet och ställer därefter direkt in det, mitt i ugnen.

Tips! 

Jag har alltid en gammal sliten plåt i botten av ugnen som står inne medan ugnen värms. När jag ställer in plåten med brödet häller jag ett par matskedar kallt vatten på bottenplåten så att det bildas ånga vilket ger en fin yta på brödet.

Grädda brödet i 60-70 minuter. I min ugn är brödet klart efter 70 minuter. Skulle du märka att brödet inte är helt genomgräddat, öka då på med 5-10 minuter nästa gång. Ugnar varierar och man får prova sig fram. Om du tycker brödet blir mörkt, täck då mot slutet med en bit bakplåtspapper eller aluminiumfolie.

Till sist, placera brödet på ett galler och låt det kallna helt. Mitt julbröd står utan bakduk i 6-8 timmar innan jag skär i det. Brödet håller sig fint i flera dagar.

glutenfritt julbröd TCCS

Glutenfree Christmas Bread with Sorghum & Buckwheat

1 bread
Oven heat: 225° C (convection oven works fine)
Time in the oven: 60-70 minutes
Total preparation time: 3-3,5 hours

Ingredients

20 g fresh yeast
600 g cold water
25 g honey or maple syrup
15 g rapeseed oil
1 tsp salt
1-2 tsp milled bread spices *
2-4 tsp milled bitter orange peel
1-2 tsk milled clove
1-2 tsk milled ginger
175 g sorghum flour
175 g buckwheat flour
50 g millet or buckwheat flakes
40 g psyllium seed husk (finely ground psyllium seeds)

* In Sweden we have a mix of bread spices with anise, fennel seeds and cumin. You can make your own with 1 tsp anise, 1 tsp fennel seeds and 1/2 tsp cumin. Just mix and grind.

How to

Combine yeast, cold water, honey, rapeseed oil and all spices in a large mixing bowl. Stir the ingredients together with a whisk. Add the sorghum and buckwheat flour as well as the millet or buckwheat flakes. I usually use a regular steel whisk to stir all the ingredients until it becomes a smooth mixture without lumps. Finally add the psyllium seed husk and now it is important to quickly whisk it all together. After about a minute the dough stabilises and then I usually take a spatula and work the dough so that the bottom layer is incorporated and the dough is smooth.

Now cover the bowl and leave to rise for 1.5 hours. Make sure to turn on the oven in time so that it is warm when it’s time to bake the bread. If you have a convection oven I recommend you to use this function.

When the dough is ready, place it to a flour-dusted baking table. Gently form the dough to a desired shape. Sometimes I make it round, but usually oval since I think it’s easier to cut. Place it on a baking tray, use a cloth to cover the bread and let it prove for a further 30 minutes.

An advice

When heating my oven, I always have a worn tray at the bottom and when I set the bread in place I pour some cold water on the tray, which forms steam and in the end gives you a beautiful bread.

When the bread is ready and the oven is hot, you can either set the bread directly or, if you prefer, cut the bread. I usually first dust it with some flour and then cut with a bread knife into any pattern. Then it’s time to bake the bread. Open the oven and quickly place the bread tray in the middle of the oven and then pour cold water on the tray in the bottom of the oven. Bake the bread for 60-70 minutes.

I always bake my bread for 70 minutes, and generally speaking, gluten-free bread is preferably to be baked a little longer. However, do have a look now and then and cover the bread should it be needed.

Let it cool on a wire rack, and as usual with this type of recipe it is most important to let the bread rest before you eat it. Preferably for 6-8 hours or overnight.

The Creative Collective Sweden

Hoppas nu att du inspirerats till att baka ett glutenfritt julbröd. Och du, du missade väl inte gårdagens lucka hos Miakinoko som bjöd på fina juldekorationer med egen lufttorkad lera. Kika in här för hela beskrivningen. Imorgon är det Merrilee Liddard of MerMags tur.

Hope I’ve inspired you to some glutenfree baking this Christmas. Yesterday it was Miakinoko who made beautiful air dried clay Christmas ornaments, full post to be found here. Tomorrow it’s time for Merrilee Liddard of MerMag.

Gina at Willowday organizes and shares the 4th Annual 24 Days of Scandinavian Christmas Calendar daily. Follow along with a day-by-day post on her blog and on willowday Instagram (and/or Facebook) which she later shares to a collective calendars. Join her daily, to never miss a post!

You Might Also Like

4 Kommentarer

  • Reply Erin 20 december, 2017 at 15:33

    Any tips on making my own milled bread spice? I’m in the US and couldn’t find that ingredient on Amazon or a recipe for it on Google. Thanks!

    • Reply Annelie Andersson 20 december, 2017 at 15:51

      Hi Erin, I would suggest then that you make your own with 1 tsp anise, 1 tsp fennel seeds and 1/2 tsp cumin. Just mix and grind. Think that will work fine :)

  • Reply DAY 21 Doll size wreath DIY - willowday 21 december, 2017 at 14:57

    […] Yesterday, DAY 20 | Annelie of Anneliesbakochblommor and her beautiful, beautiful, gluten -free… […]

  • Reply DAY 20 | Glutenfree Christmas Bread - willowday 5 november, 2018 at 21:34

    […] Blomsterochbakverk, translates to, Flowers and Baked Goods,  and spells out exactly what you get when you visit […]

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.