0
Bröd Glutenfritt

Glutenfritt lantbröd, ny variant

glutenfritt lantbröd

Häromsistens fick jag en fin kommentar från en av er, om ett av mina tidiga glutenfria recept. Ett glutenfritt lantbröd bakat på durra (eller bovete) och rismjöl. Läsaren skrev att det var det godaste bröd hon bakat hitills, men undrade lite över gräddningstiden. Förutom att jag blev väldigt glad, så fick det mig också att inse att jag ändrat en del på mitt glutenfria bakande sedan det där receptet. Så jag bestämde mig för att testa en variant på lantbrödet. Med mindre vätska samt utesluta rismjölet och stärkelsen. Det blev riktigt bra och här kommer receptet för dig som vill prova.

glutenfritt lantbröd

Det som också är härligt med det här brödet är att det bara jäser en gång, men länge, i en jäskorg. Skulle du inte ha en jäskorg går det precis lika bra att lägga degen i en skål med en mjölad handduk.

Glutenfritt lantbröd

(1 bröd)

Ugnsvärme 225°

20 g färsk jäst
600 g (6 dl) kallt vatten
40 g (0,5 dl) olivolja
2 tsk salt
300 g (5 dl) durramjöl
100 g (2 dl) bovetemjöl
40 g (0,5 dl) Fiberhusk (finmalet psylliumfröskal)

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt kallt vatten, olivolja och salt. Vispa ihop med en stålvisp.

Om du som jag använder en liten hushållsvåg är det nu bara att tillsätta en ingrediens i taget och nolla emellan.

Tillsätt de både mjölsorterna och vispa runt ordentligt tills det är jämnt. Till sist vispar du snabbt ner Fiberhusken och ser till att det fördelas jämnt. Efter några minuter blir smeten fast och du kan ta några extra tag med en slev eller slickepott. Skulle smeten vara lös, låt den stå och svälla ett par minuter.

Ta ut degen på mjölat bakbord och jämna till den till ett runt fint bröd. Lägg det i en mjölad jäskorg och täck med bakduk. Låt jäsa i 1,5 tim. Om du inte har en jäskorg kan du lägga en mjölad bakduk i en skål och lägga degen däri, det går precis lika bra.

Sätt i god tid ugnen på 225 grader. Ha gärna en sliten liten plåt i botten av ugnen medan ugnen värms. Vänd över det färdigjästa brödet på en bakpappersklädd plåt. Om du vill kan du sikta över lite mjöl och snitta brödet. Ställ sedan direkt in det i den varma ugnen och häll ett par matskedar kallt vatten på plåten i botten. Stäng luckan med en gång och låt brödet grädda i 60-70 minuter.

Som vanligt är det sedan viktigt att låta brödet svalna helt och hållet innan du skär i det. Låt svalna på galler minst 6-8 timmar eller över natt.

Hoppas du tycker om detta lika mycket som jag. Och berätta gärna vad du tycker, om du bakar eller lagar något härifrån!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Marcus 6 mars, 2018 at 12:11

  Tack för bra recept, framförallt med en ingredienslista utan rismjöl. Bakade detta igår och det blev väldigt gott och saftigt samt såg trevligt ut (använde jäskorg enligt förslag). Gräddade brödet i varmluftsugn med ånga och körde på 205 grader i 60 min. Jag lät det jäsa i 2 timmar dock. Nice!

  • Reply Annelie Andersson 6 mars, 2018 at 21:19

   Tusen tack för dina fina ord! Det betyder så mycket att höra från er som bakar. Brukar gå fint att jäsa längre, det enda man kan ha i åtanke är att brödet kan bli lite platt om man har otur. Men toppen att det blev så bra. Tack för att du skrev några rader.

 • Reply Helena Kristiansen 8 augusti, 2018 at 15:37

  Jag provade att baka detta nyligen – det blev verkligen jättebra!!! Min dotter har nyligen fått celiaki, provar mig fram, härligt att lyckas med ett bak 😃 Eftersom min dotter är under 16 får vi ju köpa div mjöl och annat på recept. En fråga: vet du om man kan använda färdiga mjölmixer på samma sätt, tex Sempers lantbrödmix? Eller ska jag inte ha ngt fiberhusk då?
  Tack för att du lär mig baka glutenfritt 🤗
  Hälsningar Helena

  • Reply Annelie Andersson 8 augusti, 2018 at 15:48

   Tack snälla du för att du tar dig tid att lämna en kommentar. Det betyder jättemycket för mig! Blir så glad när ni uppskattar mina recept. Färdiga mjölmixer innehåller ju ofta stärkelser, socker och annat (det är därför jag inte använder dem, utan vill välja själv vad jag blandar i) så det blir inte riktigt samma sak. Googlade på den mixen du nämner och den ska man bara tillsätta jäst, vatten och olja till. Om du vill baka ännu mer själv så är mina favoritböcker de som skrivits av Jessica Frej & Maria Blohm liksom Nilla Gunnarsson & Susanne Hovenäs. Deras recept baseras på naturligt glutenfria mjöler, inga mixer. De har även hemsidor där de bjuder på en del recept om du vill hitta mer inspiration (naturligtglutenfritt.se och nillaskitchen.se). Lycka till!

 • Reply Helena Kristiansen 8 augusti, 2018 at 16:31

  Tack för tipsen! Jag håller med om det du skriver men nu har vi redan flera mixer som jag inte bara vill slänga 😉

  • Reply Annelie Andersson 8 augusti, 2018 at 16:43

   Nej, såklart du inte ska göra det! Och din dotter kanske verkligen gillar de bröden. Bara att testa sig fram.

 • Reply Carina 11 januari, 2019 at 09:27

  Vilken tur att jag kom på din sida , glutenfritt i jäskorg :) Letar gott glutenfritt bröd för just jäskorg till min mamma , då hon har misslyckats när hon försökt med mjölmixer (hon tänkte tom kasta sin jäskorg) . Detta brödet gick hur bra som helst att jäsa i jäskorg. Nu hade jag inte bovetemjöl hemma så jag böt ut det mot havremjöl och hade i lite solroskärnor. Det blev ett gott saftigt bröd. Så tack för detta recept, kommer skicka det vidare till min mamma. :)

  • Reply Annelie Andersson 11 januari, 2019 at 09:33

   Åh så roligt att höra, tack blir jätteglad. Hoppas mamma också blir nöjd.

 • Reply Birgitta Andersson 23 januari, 2019 at 10:59

  Tack för ett fantastiskt bröd. Det är sååå gott! Mums! Sedan jag för ett år sedan lade om min kost pga veteintolerans har jag bakat bröd efter ett oräkneligt antal recept. Vissa har gott direkt i sopen och andra har varit rätt ok men skam den som ger sig. Inget har hittills varit så ”brödigt” och gott som detta. Ändå blev det inte helt perfekt då jag gjorde efter receptet med lång jästid. Limpan blev lite platt, men smaken var det minsann inget fel på. Här ska provbakas tills jag når perfektion och idag ska jag köpa brödkorgar. En fråga: Kan man göra dubbel sats och jäsa i avlånga brödkorgar och baka båda samtidigt, eller tror du att det blir alltför trångt på plåten? Återigen, stort tack! This made my day (week).

  • Reply Annelie Andersson 23 januari, 2019 at 13:16

   Hej Birgitta, blir verkligen glad av din kommentar. Tack! Känner så väl igen det där med misslyckade brödbak men det går verkligen att baka glutenfritt och gott. Grejen med kalljäst är ju att låta smaker och struktur utvecklas långsamt. För ett godare bröd. Att det blir platt kan ha olika orsaker, både värmen inne och i ugnen. Du kan prova nästa gång att korta ned första jäsningen. Ibland kan det faktiskt hjälpa glutenfritt bröd att bli högre. Eller att ha med en äggvita. Jag har bakat två bröd åt gången och det går finfint. Formen på brödkorgarna spelar nog ingen roll. Det blir fint också med brödkorgar och lite roligare att baka :) Tusen tack för dina ord och lycka till med nästa bak!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.