Bröd Glutenfritt

Glutenfritt vörtbröd, mustigt gott

15 december, 2018
glutenfritt vörtbröd

Jag älskar vörtbröd! Och nu har jag äntligen fått till ett eget recept på glutenfritt vörtbröd. Ett bröd som jag gärna äter av i juletid och tycker passar så fint till allt annat som äts just denna tid på året. Eller bara tillsammans med morgonkaffet till tända ljus.

Ingredienserna är till viss del inspirerade av det recept jag brukar baka till familjen, fast då med gluten. Till mitt glutenfria vörtbröd har jag valt teff- och durramjöl. Ni vet att jag gärna bakar med dessa mjöler då de både är goda och näringsrika. I vanliga fall har jag inte så mycket sötning i mina brödrecept, bara tillräckligt för att hjälpa jästen att komma igång och det mesta försvinner i jäsprocessen. Det här vörtbrödet ville jag däremot skulle efterlikna vårt vanliga bröd så mycket som möjligt. Så jag har lite mörk sirap i brödet, liksom russin och sedan använder jag mig av både julmust och öl. Dryckerna gör att det blir ett riktigt saftigt bröd.

Det klassiska vörtbrödet bakas med vört som degvätska, vilket innehåller gluten. Går man tillbaka i tiden så bryggdes ofta öl inför de stora helgerna och då hade man tillgång till vört som då användes till brödbaket. Numera är det rätt vanligt att man använder öl, gärna porter, eller svagdricka.

Viktigt! Vad gäller julmust och öl vill jag bara vara tydlig med att det inte är alla med celiaki eller glutenintolerans som tål detta. Du får själv kolla vad som fungerar för dig själv eller den du ska baka till. Det finns glutenfritt öl att köpa både i matbutiken och på Systembolaget och jag vet att julmust fungerar för många men för andra inte alls.

Glutenfritt vörtbröd

Ugn 225°
1 bröd

20 g jäst
33 cl julmust (gärna kallt men rumsvarmt funkar)
33 cl öl, gott med mörkt (gärna kallt men rumsvarmt funkar)
50 g smör, smält på svag värme
40 g (1/4 dl) mörk sirap
65 g russin, häll över kokande vatten och låt stå

200 g (3,5 dl) teff
125 g (2,25 dl) durra
20 g (1 dl) pofiber
2 tsk malen pomerans
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk salt

40 g (4 msk) FiberHusk

Blanda ihop degen

Börja med att lägga russinen i en skål och täck dem med kokande vatten. Låt dem stå under tiden du förbereder och gör allt annat. Du får gärna ta fram must och öl från kylen och låta det stå framme en stund så att det inte är iskallt. Jag har bakat på både kall och rumsvarm dryck och båda gick bra. Tyckte nog att det blev lite bättre jäskraft och luftighet när de var kalla.

Smält smöret i en liten kastrull på svag värme. Ställ sedan åt sidan och låt det svalna. Om smöret är för varmt kommer det att skära sig med den kalla degvätskan.

Mät upp alla torra ingredienser, allt utom Fiberhusk, och blanda i en liten bunke. Fiberhusk kan du mäta upp i ett mått bredvid.

Mät upp och smula jästen i en stor bunke. Tillsätt julmust, öl, smör och mörk sirap. Vispa om ordentligt med en stålvisp. Häll av vattnet från russinen och tillsätt dem till det blöta.

Häll nu i alla torra ingredienser från lilla bunken och vispa tills allt blandats ihop ordentligt. Nu är det dags att vispa ner Fiberhusk. Vispa samman på en gång och arbeta med vispen i någon minut eller två. Du kommer att märka att degen sväller och får en fast form. Till sist brukar jag dra runt med en slickepott så att det blir en rund form av degen och så att allt i botten kommer med. Sedan täcker jag bunken med plast och bakduk och ställer att jäsa på dragfri plats i 1,5 timme.

Grädda brödet

Någon kvart innan degen jäst klart sätter du ugnen på 225° så att den hinner bli riktigt varm. Häll varsamt ut degen på ett bakbord som mjölats bara lite grann. Nu ska du inte knåda degen utan försiktigt forma den till ett runt spänstigt bröd som håller ihop. Om något russin sticker ut brukar jag peta in det. Lägg brödet på plåt klädd med bakplåtspapper och lägg en bakduk över. Låt jäsa i 30 minuter.

Om du vill snitta brödet är det dags att göra det nu. Jag brukar pudra över lite mjöl och sedan snitta något fint mönster. Du kan också använda en jäskorg för fint mönster. Grädda brödet i mitten av ugnen i 70 minuter. Varmluft går bra. Ha koll bara så att brödet inte bränns mot slutet, täck det i så fall med ett ark aluminiumfolie. Ta ut brödet och placera det på ett galler. Låt det nu vila 6-8 timmar innan du skär i det.

Några tips kring glutenfri bakning

 • Ett bra tips är att du införskaffar en enkel liten hushållsvåg. Då kan du använda en enda degskål och lägga i ingrediens efter ingrediens och nolla däremellan. Så smidigt. Och så blir det exakt mängd varje gång och ett gott resultat.
 • Blandar alltid mina degar med en vanlig handvisp, tills det blir klumpfritt. Fiberhusk (finmald form av psylliumfrön) är den konsistensgivare som jag tycker fungerar bäst. Det tillsätter jag allra sist och vispar snabbt ner det så att det hinner fördela sig i smeten innan den sväller. Det går ganska snabbt. Du märker det, för vispen går inte längre att dra runt då. Till sist tar jag en slickepott och liksom drar runt degen med några sista tag.
 • Innan jag snittar bröden pudrar jag mjöl över dem med hjälp av en liten tesil. Då blir det ett jämnt och fint lager.
 • Använder en brödsnittkniv som jag ofta får frågor om, men just denna modell har utgått ur sortimentet. Fråga gärna i en butik med bakprodukter så kan de säkert hjälpa dig.
 • Har alltid min lilla slitna plåt på botten i ugnen och låter den vara med när ugnen värms upp. Samtidigt som jag ställer in brödet så häller jag ett par matskedar kallt vatten på heta plåten och stänger snabbt luckan. Då bildas ånga och brödet får verkligen en fin struktur och skorpa. Den här principen tillämpar jag i nästan all brödbakning, både med och utan gluten.
 • Glutenfria bröd innehåller ofta rätt mycket vätska vilket kräver lång gräddningstid. Det är självfallet olika beroende på ugn, men jag lägger alltid på 10 minuter på andras recept och då blir det bra med min ugn. Tycker du att brödet inte känns färdiggräddat, så prova nästa gång att lägga på 5-10 minuter eller att höja ugnsvärmen.
 • Så det allra viktigaste. Det färdiggräddade brödet måste vila. Gärna över natt eller 6-8 timmar. Ett bröd bakat med naturligt glutenfria mjöler är inte färdigt när det tas ur ugnen. Skär du för tidigt kommer brödet bara att vara kladdigt, så vänta in processen.

Ännu mera julbröd!

Du har väl sett att jag samlat mina bästa recept på bröd med julsmak i ett samlat inlägg? Här kan du läsa om Julens brödbak, bästa glutenfria recepten. Och i vanlig ordning blir jag glad om du bakar mina bröd och berättar vad du tycker. Då vet jag vad ni gillar eller vad jag kan förbättra eller utveckla. Stort tack!

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk, välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

18 Kommentarer

 • Reply Eva robild 18 december, 2018 at 08:31

  Hej! Såg fram emot detta men tål varken öl, julmust eller mörk sirap – alla tre innehåller malt, dvs gluten. Får leva utan vörtbröd ett år till.

  • Reply Annelie Andersson 18 december, 2018 at 08:41

   Hej Eva, tråkigt såklart att du är så känslig. Dansukkers mörka sirap är glutenfri så den kan du använda. Öl finns också glutenfri att köpa, precis som jag skriver i texten. Vad gäller julmusten har jag förstått av diskussioner i en celiakigrupp jag är med i att en del sorter tåls. Sedan är man såklart olika känslig. En person skrev hon skulle baka med Coca-Cola istället, men jag vet inte om den är glutenfri. Något du tål? Annars kan du ju bara ta öl, eller öl och vatten. Kanske finns en glutenfri öl med mera sötma? Hoppas du hittar något som passar!

 • Reply Eva 18 december, 2018 at 13:01

  Tack! Det går nog att lösa men kändes så himla krångligt plötsligt (jag har slutat baka med jäst eftersom det aldrig lyckats bli gott glutenfritt för mig men nu tändes ett litet hopp och jag tänkte jag testa). Börjar nog med ett nötbröd så får jag se om jag får tag i nåt som funkar till vörtbrödet. Tack för responsen i alla fall! Jag sparar receptet till en dag med mer energi. ❤️

  • Reply Annelie Andersson 18 december, 2018 at 16:33

   Jamen gör det och hoppas verkligen du ger dig på att baka igen.

 • Reply Carina 22 december, 2018 at 21:12

  Detta låter spännande 😊

  • Reply Annelie Andersson 22 december, 2018 at 21:42

   Det blev så otroligt gott! Har bakat det flera gånger nu.

 • Reply Elisabeth Heinelid 6 december, 2020 at 20:50

  Jag blir så sugen på goda mackor när jag ser dina recept. Har nu sparat några som jag vill starta med!

 • Reply Ulrika 9 december, 2020 at 17:29

  Så gott bröd och så härligt att kunna baka själv istället för köpa! Jag har gjort det två gånger nu, senast med enbart julmust som degvätska och båda gångerna med apelsinzest istället för pomerans (som jag inte har hittat).

  • Reply Annelie Andersson 9 december, 2020 at 21:03

   Så glad jag blir, tusen tack! Låter gott med apelsin. Har du tittat efter pomerans i kryddhyllan?

   • Reply Ulrika 10 december, 2020 at 19:24

    Javisst, men har inte så stora affärer precis där jag bor så utbudet inte det största när det gäller kryddor. Ska hålla ögonen öppna när jag kommer till andra butiker.

    • Reply Annelie Andersson 10 december, 2020 at 20:31

     Jag förstår. Har fått frågan förut vart man hittar pomerans, så därav min fråga :) Du får köpa flera påsar när du väl hittar det!

    • Reply Andrea Thurfjell 11 december, 2020 at 15:03

     Hej, tack för fint recept och vacker bild, innan jag sätter igång.. Jag förstår inte hur det kan hinna jäsa på bara 90 min när degvätskan är kall??

     • Annelie Andersson 11 december, 2020 at 15:15

      Hej och tack! Det hinner med att jäsa utmärkt. Som jag skriver jäste det lite bättre med kall vätska än rumsvarm. Och som sagt, det behöver inte vara iskallt. Degar utan gluten jäser inte lika omfångsrikt. Efter första jäsningen ska brödet formas och jäsa igen. Blir toppenbra.

 • Reply Andrea Thurfjell 16 december, 2020 at 09:45

  Hej igen och tack för snabb respons 😊
  Nu har jag bakat och vilken smak!! Helt underbar, dock så sjönk brödet ihop i mitten som en liten krater efter jag tog ut det ur ugnen, så nu är det kladdigt i mitten tyvärr. Tänkte ge det ett ny försök, några tips?

  • Reply Annelie Andersson 16 december, 2020 at 16:07

   Hej Andrea, så roligt att höra det smakade bra! Mindre roligt såklart att höra om kratern. Verkligen trist när det händer och det är tyvärr bland det svåraste att felsöka. Jag har pratat med många som bakar glutenfritt kring just hopsjunkna bröd. Listar de orsaker som vi kommit fram till att det skulle kunna vara. Kanske att någon av punkterna kan vara en ledtråd eller så hjälper det till nästa gång du ska baka.

   • Har smeten blandats ordentligt, inga klumpar kvar?
   • Om du låtit degen jäsa för länge kan den bli överjäst och tappa kraften redan i bunken.
   • Prova jäsa i jäskorg, eller lägg en mjölad bakduk i en skål och jäs degen däri.
   • När du formar brödet efter första jäsningen, hantera det varsamt. Knåda inte ur luften.
   • Man kan ha ett ägg eller en äggvita i smeten för bättre konsistens och stabilitet.
   • Ugnen behöver sättas på i god tid och vara riktigt varm när plåten ställs in. Då får brödet både en skjuts och skorpa. Sen ska det gräddas klart i lugn och ro, luckan ska inte öppnas.
   • Brödet kan ha gräddats för kort i förhållande till den faktiska temperaturen i just din ugn. Det kan vara värt att kolla om din ugn håller det antal grader som du ställer in enligt vredet.

   Håller tummarna för att det blir mycket bättre nästa gång!

 • Reply Evelina Lindgren 11 november, 2022 at 09:47

  Hej! Kan man baka med sockerfri julmust och alkoholfri öl? 🤔

  • Reply annelie@blomsterochbakverk.se 13 november, 2022 at 08:04

   Hej och javisst kan du göra det! Alkoholen spelar ingen roll i baket utan det är smak och i viss mån sötma man vill åt. Och vill man dra ner på sötningen så går sockerfritt finfint.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.