Glutenfritt

Goda glutenfria nyheter i hyllan

13 oktober, 2015
 
Den här veckan landar det två riktigt bra glutenfria nyheter i butikshyllan. Risenta lanserar mjölsorterna Durra och Teff. Ni vet att Durra är ett av mina favoritmjöler just för att det ger mera smak och bidrar till att bröden både blir luftigare och mer näringsrika. Nackdelen har varit att det är svårt att få tag i. En del butiker tar in Friends of Adams Durramjöl och det går även att beställa på nätet. Det finns även specialbutiker som har det amerikanska märket Bob’s Red Mill och då går mjölet under namnet Sorghum Flour. Mjölet Teff har jag inte hunnit utforska så mycket ännu, men håller på att provbaka en del. Fördelen med att just Risenta nu utökar sitt glutenfria sortiment är att de redan finns i dagligvaruhandeln så framöver hoppas jag att ni enklare hittar dessa mjöler. Och då kan ni ju baka ett av våra favoritbröd, Durra- och bovetebrödet, som du hittar receptet på här. Tänk bara på att brödet behöver svalna ordentligt innan du skär i det. Ikväll serveras soppa till middag hemma hos oss, så det här brödet bakade jag igår kväll och då blir det perfekt både till frukost och kvällens soppmiddag.
 
För dig som inte hört talas om Durra eller Teff tidigare så kommer en beskrivning här:
 
Durra är ett naturligt glutenfritt sädesslag som idag är ett av världens mest använda med ursprung i Afrika. Durra mals till ett smakrikt fullkornsmjöl, som är både mineral- och fiberrikt. Durramjölets användningsområden och bakegenskaper påminner om att baka med havremjöl, men givetvis skiljer sig smaken åt.
 
Teff är också ett naturligt glutenfritt sädesslag med sina rötter i Etiopien. Mjölet är mycket näringsrikt och har ett lågt glykemiskt index (GI). Teff går bra att byta ut i recept med vetemjöl till bakning och matlagning, ersätt 1 dl vetemjöl mot 0,85 dl Teff.
 
(Källa Risenta)
 
Ser också att Risenta lagt ut en del recept med Durra och Teff på sin hemsida om du blev inspirerad och genast vill provbaka. Och jag har en del recept med durra här på bloggen, kika in under kategori Recept glutenfritt.
 
Så roligt att det blir enklare för oss att baka glutenfritt, heja!

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.