Glutenfritt Tips

Krossade chiafrön – nyhet på glutenfria hyllan

chiapudding krossade chiafrön

Krossade chiafrön är en nyhet på glutenfria hyllan, vilket jag idag tänkte tipsa om. Det är alltid lika spännande att hitta nya produkter att använda till glutenfri bakning och matlagning. Jag fick frågan från Risenta om jag ville ta emot och prova några av deras nyheter, och jag fick hem ekologiska Krossade chiafrön, ekologiskt Chiamjöl och Bakmix Fröknäcke med rotfrukter.

Chiamjölet har jag nu provat att baka med en gång och då deras egna recept Chialimpa med pumpakärnor som finns på hemsidan. Det blev gott men jag skulle vilja arbeta lite mer med chiamjölet för att upptäcka dess fördelar. Den mest uppenbara är ju chiafrönas förmåga att binda stora mängder vatten. Då kan man säkerligen helt utesluta eller minska på mängden stärkelse, vilket jag tycker är bra. Hoppas snart kunna återkomma med tips och recept.

Fröknäcket med rotfrukter gjorde jag också och som alla mixer var det oerhört lätt att baka och rotfrukterna bidrog med en fin sötma. Men jag tror att jag ändå tycker bäst om det vanliga fröknäcket och en färdig mix skulle åtminstone jag bara använda på exempelvis semestern, men bra om man vill göra det enkelt för sig såklart.

Både chiamjölet och fröknäcket är märkta som glutenfria (överkorsade axet).

chiapudding krossade chiafrön

Ekologiska krossade chiafrön

Började med att prova de krossade chiafröna till en chiapudding med saffran och apelsin. Om du är nyfiken så finns receptet på min Gyllene chiapudding med saffran här. Till det här första försöket använde jag 3 msk krossade chiafrön och det blev en fin konsistens. När man blötlägger chiafrön på det här sättet sägs det att det rekommenderade dagliga intaget är 2-3 msk. Kroppen mår bra av en lagom dos. Nu äter inte jag chiapudding varje dag så jag brukar använda 3-4 msk och det är framför allt för att få till konsistensen. Min mage reagerar inte heller på mängden. Om du skulle känna av det kan du minska mängden chiafrön och öka på mängden kokosflingor eller tillsätta en eller två matskedar fint mandelsmör exempelvis för att göra puddingen fylligare.

Det råder lite delade meningar om huruvida chiafrönas unika egenskaper verkligen tas tillvara när fröna intas hela. En del hävdar att det går fint medan andra menar att fröna bör krossas eller malas för att de helt ska komma till sin rätt. Jag har sedan en längre tid alltid blandat ihop min chiapudding i en mixer och då krossas fröna något, men inte så pass mycket som i denna produkt. Med dessa redan krossade frön så blandade jag bara samman allt med en gaffel.

Efter att ha provat tycker jag nog att krossade chiafrön är att föredra och att dessa är ekologiska är ett stort plus för mig. Prismässigt är chiafrön dyrt så man får helt enkelt välja om man tycker det är värt det. Och jag skulle tro att jag framöver kommer att köpa krossade frön. En typiskt bra produktutveckling. Och mjölet ser jag fram emot att prova mer av.

∼ Annelie ∼


Inlägget är skrivet på eget initiativ. Produkter har skickats hem till mig, men utan krav på att jag ska skriva något. Inlägget är alltså inte sponsrat utan har skrivits utifrån min egen upplevelse och mina egna åsikter. Det är viktigt för mig att vara tydlig mot dig som läsare med detta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.