Bröd Glutenfritt

Lakrits- och sesamknäcke

20 maj, 2016
lakrits- och sesamknäcke

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HAUPT LAKRITS

Ett härligt fröknäcke med smak av lakrits som smakar lika bra till ostbrickan som till kvällskoppen med te. Eller varför inte istället för chips. Har återigen glädjen att få presentera ett recept framtaget för Haupt Lakrits. Knäcket har jag smaksatt med lakritspulver och eftersom jag älskar denna krydda har jag även strött lite granulat på toppen. Blir så himla gott!

Lakrits- och sesamknäcke

Lakrits- och sesamknäcke

(1 plåt)

125 g (2 dl) oskalade sesamfrön

25 g (0,5 dl) kikärtsmjöl

25 g (0,5 dl) boveteflingor

10 g (1 msk) fiberhusk

2-3 tsk lakritspulver (från Kalabrien)

0,5 tsk salt

45 g (0,5 dl) kokosolja

220 g (2,5 dl) hett vatten

Att strö över:

Havssalt och ev lakritsgranulat

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Koka upp vattnet och tillsätt tillsammans med kokosoljan. Rör snabbt ihop allt tills kokosoljan smält och smeten blivit jämn. Låt stå att svälla i ca 5 minuter. Lägg smeten på bakpappersklädd plåt och bred ut så gott det går. Sedan tycker jag det är enklast att lägga ett bakplåtspapper ovanpå smeten och med hjälp av en kavel platta ut smeten tills den täcker hela plåten. Dra sedan bort papperet och strö över lite havssalt. Och om du som jag älskar smaken av lakrits så strör du även över lite lakritsgranulat.

Sätt nu in plåten i mitten av ugnen och grädda i totalt 50 minuter. Jag brukar ta ut plåten efter 20 minuter och skära knäcket i bitar och sedan fortsätta gräddningen i ytterligare 30 minuter. När knäcket gräddat klart stänger du av ugnen och låter plåten stå kvar på eftervärme i 30-45 minuter. Känn efter att det är helt genomgräddat och torrt. Och har du delat knäcket så kommer det att falla isär i fina bitar. Annars går det fint att bryta. Förvaras torrt i burk med lock.

Lakrits- och sesamknäcket är fritt från både gluten, ägg och mjölk.

Lakrits- och sesamknäcke

Livet är gott!

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.