Bakverk Glutenfritt

Mandelkakor med citron, dessa måste du baka!

mandelkakor med citron

Dessa ljuvliga små munsbitar, mandelkakor med citron, bara måste du baka. Lite småsega men ändå knapriga. Den goda mandelsmaken tillsammans med fräscha citronen och så det söta från florsockret. Så gott, så gott.

Smeten rörs snabbt ihop så det här är en kaka du kan baka när du blir sugen på gott till kaffet eller om det kommer oväntat besök.

Då smeten består av mandelmjöl så är den naturligt glutenfri. Det finns varianter på denna kaka som görs med både mandelmassa, mandellikör och mer socker. Själv tycker jag detta recept är både enkelt och framför allt väldigt gott.

Mandelkakor med citron

24 st

200 g (knappt 5 dl) mandelmjöl
110 g socker (1,25 dl)
2 st äggvitor
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och 1,5 msk pressad saft
Florsocker

Värm ugnen till 200 grader. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.

Blanda alla ingredienser i en stor bunke. Kör ihop allt med en elvisp tills smeten är jämn.

Ta fram en djup tallrik och häll i florsocker. Forma nu smeten till kulor och rulla dem sedan i florsockret. Lägg på plåt. Kakorna flyter inte ut så du får plats med alla. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

Det här med gräddningstid är lite knepigt. Alla ugnar är olika så se alltid tiden som en angivelse och ha alltid koll mot slutet.

Hoppas det ska smaka! Och du, tänk en sådan god present att slå in i fin påse och med handskriven etikett.

Ännu mera bakning med mandelmjöl

Om du ändå köper hem mandelmjöl, ta en stor påse och baka de världsgoda hallongrottorna som jag bakat en massa variationer av. Alla recept finns under kategorin Glutenfritt. Eller så skriver du ‘mandelmjöl’ uppe i sökrutan och kommer till all denna goda inspiration.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply Malin 27 oktober, 2018 at 09:35

    Åh vad goda de ser ut. Måste jag testa!

  • Reply Wilda 27 oktober, 2018 at 20:22

    Wow detta ser ju ljuvligt gott ut och låter också som något helt i min smak. Jag har lite mandelmjöl i skåpet så det ska jag nog få till när jag har en stund över i kommande vecka :D

    • Reply Annelie Andersson 27 oktober, 2018 at 21:13

      Så härligt att höra, Wilda! Tror jag kommer baka en ny omgång snart igen. Fortsatt fin helg till dig!

  • Reply Martina 15 november, 2018 at 23:54

    Hej! Testade att baka dessa idag. Väldigt god smak MEN smeten var galet rinnig, väldigt svårt att forma till bollar. I ugnen blev kakorna brända undetill men inte klara i mitten. Vad tror du jag gjorde för fel? 😢

    • Reply Annelie Andersson 16 november, 2018 at 05:58

      Hej, och vad tråkigt! Så ska det verkligen inte vara. Smeten blir så fast att man kan ta av den med sked så något fel har det blivit. Säkert att du tagit rätt mått av allt? Bytte du ut någon ingrediens? Svårt veta vad som gått fel och jag har dubbelkollat vikt- och mängdmått. Tänker det är så många som bakat dessa att receptet ska vara korrekt. Vad gäller brända undertill tror jag att du ska ta dem lite tidigare. Och låta kakorna kallna på plåten. Men om din smet varit rinnig så har det såklart påverkan på resultatet. Hoppas du vågar dig på dem igen för de är så goda. Och väg/mät allt noga. Hör av dig om du har fler frågor och berätta gärna hur det gått! Önskar dig en fin fredag!

  • Reply Martina 18 november, 2018 at 22:22

    Tack för ditt svar! Jag gör ett nytt försök i veckan med saffran och återkommer med resultatet :)

    • Reply Annelie Andersson 18 november, 2018 at 22:23

      Håller tummarna för att det blir som det ska då! Det blev riktigt gott med saffran och apelsin.

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.