Glutenfritt

Nybakat med smak av barndom

 

Ibland kan jag längta efter det varma nybakade brödet. Med bakning på naturligt glutenfria mjöler ska brödet oftast vila många timmar innan det kan ätas. Tack vare fina Hanna kan vi nu njuta nybakat bröd som smakar som de hålkakor som min mamma ofta bakade när vi var små. Vi har ju redan ett bröd hemmavid som går under namnet ’Hurbrasomhelst-brödet’ så jag vet inte riktigt vad vi ska kalla detta. Brödkaka kanske?

Hannas recept hittar du här. Jag har anpassat det lite efter vad som oftast finns i min bakhylla. Det här är verkligen enkelt, snabbt fixat och riktigt gott. Första gången jag bakade brödet var samma dag som Hanna publicerat det på bloggen och vi hade planerat soppa till kvällsmat. Hann både med att baka brödet och låta det svalna något och ställa fram det på bordet lagom tills att soppan var klar. Underbart!

(1 bröd)

3 ägg
2 dl valfri mjölk (har provat både havredryck och mandelmjölk, funkar finfint)

0,5 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
0,5 dl fibrex
0,5 dl pofiber
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 krm örtsalt
1 msk brödkryddor

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en rund brödform (ca 22 cm) med bakplåtspapper. Vispa äggen luftiga och tillsätt sedan mjölken. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ned i bunken. Vispa ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda sedan i mitten av ugnen i 30-40 minuter (jag gräddar 40 min). Brödet ska få en krispig yta och kännas stumt när du ”slår” lite lätt på det i mitten. Om det sjunker ner låter du det stå inne ett tag till.

Berättade om det här lyckade brödet på instagram häromdagen och fick tillbaka ett så rart svar från Hanna som blev glad för fina ord och att hon kunde inspirera. Sådär glad som man verkligen blir när andra inspireras av det man bloggar om. Att få tillbaka det på olika sätt värmer verkligen hjärtat. Hanna skrev också att det var extra kul att det väckte barndomsminnen då det var precis samma sak för henne.

Tänk att smaker kan få oss att minnas så långt tillbaka. Det är härligt. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.