Bakverk Glutenfritt

Päronpaj med lyxig kompott, glutenfri

22 september, 2018
lyxig päronpaj med kompott glutenfri

Idag blir det päronpaj! Så här i septembertid har jag skapat en helt ljuvlig glutenfri päronpaj som känns lite lyxig då den görs med en smakrik päronkompott. Pajskalet görs på durra- och mandelmjöl och blir robust men ändå frasigt. Kompotten har en skvätt av starkt vilket gör det där lilla extra goda.

päron i låda

Gissa om jag blev glad när goda vänner hörde av sig och frågade om jag ville komma och plocka av deras päron. Som hos så många andra bjuder deras fruktträd på rekordskörd. Kom hem med så mycket päron att kreativiteten genast kickade igång. Insåg att jag nog faktiskt bara har ett recept med päron här sedan tidigare. Det är i och för sig en riktig godbit, denna glutenfria galette med björnbär, päron och rosmarin. Nu har jag ett par recept klara och flera idéer på papperet som ska provbakas och lagas innan de förhoppningsvis hamnar här.

päron stilleben

Lite om päron

Svenska päron känns som en delikat råvara värd att ta tillvara. Och nu när jag börjat tänka päron så passar de ju utmärkt inte bara till efterrätt utan även i mat, till frukost eller i en sallad. September är skördetid och högsäsong för svenska päron så passa på. Läser mig till att det ska finnas över 100 sorter i Sverige. Päronet är fyllt med nyttigheter som folsyra, kalcium, fosfor, magnesium och innehåller dubbelt så mycket fibrer som ett äpple.

Päron kan gärna tas innan de blir för mogna, så att det fortfarande finns ett tuggmotstånd kvar. Gäller särskilt när de ska tillagas. Till kaka, paj, sallad eller ostbricka går det fint att päronet är lite mer moget och bjuder på sötma. Mina päron förvarar jag på stor bricka nere i matkällaren där det är svalt och det verkar fungera fint. Vill gärna att de behåller sin fasthet ett tag till så jag hinner med att använda dem så som jag tänkt.

lyxig päronpaj med kompott glutenfri

Päron, glutenfritt pajskal och en lyxig kompott

Dags så att gå över till denna lyxiga päronpaj! Det lyxiga består för mig av den ljuvliga päronkompott som pajbotten täcks med innan tunna skivor av päron läggs ut. För många år sedan gjorde jag en äppelkaka på detta sätt från ett recept i tidningen Allt om Mat. Om jag minns rätt gjordes äppelkompotten med calvados och eftersom det uppenbarligen sparats i bakhuvudet i alla år så måste det ha varit gott. Det här bakminnet fick därför bli utgångspunkten till skapandet av min egen päronpaj.

Min päronkompott kokade jag med ett par matskedar whiskey och när kompotten var färdig tillsatte jag lite nystött kardemumma. Du kan såklart utesluta spriten om du vill eller prova dig fram med konjak, calvados eller annat som kan tänkas smaka gott. Det behövs bara lite grann för att få en förhöjd smakupplevelse.

Det glutenfria pajskalet är en idé som föll mycket väl ut. Vi tycker om pajskal så det är rejält. Gjorde pajen i en form som är 28 cm i diameter, men du kan såklart göra två mindre pajer eller spara en bit pajdeg om du tycker det blir för mycket.

Det här med glutenfritt

Titt som tätt läser jag kommentarer om att glutenfritt smakar trist men det behöver verkligen inte vara så. Jag har svårt att i butik hitta gott glutenfritt bröd som inte bara består av stärkelse och socker. Och jag har jättesvårt för de glutenfria mixerna som finns på hyllan. Det är därför jag bakar med naturligt glutenfria mjöler som är mycket mer näringsrika än det processade vita mjölet.

På senare tid har jag upptäckt att jag klarar dinkelmjöl riktigt bra, så har börjat baka en hel del med det. Dinkel är dock inte glutenfritt. Det vita vetemjölet används väldigt sällan här hemma. Med andra ord kan du mycket väl baka denna paj på durra- och mandelmjöl utan att för den sakens skull ha celiaki eller vara känslig mot gluten.

lyxig päronpaj med kompott glutenfri

lyxig päronpaj med kompott glutenfri

Lyxig päronpaj med kompott, glutenfri

10-12 bitar
Form Ø 28 cm
Ugn 225°

Päronkompott

500 g päron (behöver inte vara exakt, ca 4 st medelstora päron)
1,5 dl socker
1 dl vatten
ev en skvätt whiskey, jag tog 2 msk
0,5 tsk kardemummakärnor

Börja med att koka upp socker, vatten och whiskey i en liten kastrull. Det får gärna puttra en stund på medelvärme så under tiden kan du skala, kärna ur och skära päronen i tärningar. Lägg sedan ner dem i kastrullen och koka utan lock tills päronet blivit mjukt. Det tar ca 15-20 min. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna. Under tiden kan du börja med pajskalet.

När kompotten svalnat mixar du den till en puré och tillsätter sedan nystött kardemumma och rör om.

Glutenfritt pajskal

125 g kallt smör i tärningar
150 g (3 dl) mandelmjöl
100 g (1,75 dl) durramjöl
100 g (2 dl) majsstärkelse
75 g (0,75 dl) strösocker
1 tsk Fiberhusk
en nypa salt
1 ägg

Värm ugnen till 225º. Blanda tärnat kallt smör med alla torra ingredienser i en matberedare och mixa samman allt. Tillsätt ägget och kör ihop allt lite snabbt till en deg som håller ihop. Tryck med en gång ut degen i pajformen och upp på kanterna. Jämna gärna till för ett snyggt resultat. Nagga pajskalet med en gaffel och ställ sedan formen i kylen i en halvtimme.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna.

Montering och gräddning

2-3 päron beroende på storlek

När pajskalet svalnat brer du ut den mixade päronkompotten i ett jämnt lager. Fyll sedan på med tunt skivade päron i ett vackert mönster. Jag valde att inte skala mina päron. Ställ in päronpajen i mitten av ugnen och grädda alltsammans i ca 20-30 minuter. Päronen ska kännas mjuka.

Håll koll mot slutet bara. Som du ser blev mina kanter lite brända så jag fick lägga en bit aluminiumfolie över pajen de sista minutrarna i ugnen. Till fotograferingen pudrade jag lite florsocker över kanterna men det är alltså mest för bildens skull. Gillar du att pudra florsocker över bakverk går det självfallet fint att göra det även här.

lyxig päronpaj med kompott glutenfri

Servera pajen som den är eller tillsammans med en kula vaniljglass eller en klick vispad crème fraiche eller grekisk yoghurt. De senare gärna smaksatta med lite vaniljpulver. Låt pajen stå i kylen, den är god att servera kylskåpskall.

Nu hoppas jag att du bakar denna lyxiga päronpaj och du får gärna berätta vad du tycker!

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

3 Kommentarer

  • Reply Carina 22 september, 2018 at 20:49

    Åh så vackert ! Jag ska verkligen testa.
    Jag tål inte vetemjöl och sambon är glutenintolerans.

    • Reply Annelie Andersson 22 september, 2018 at 21:56

      Så roligt att höra, tusen tack. Och då passar ju detta recept er utmärkt.

  • Reply I PÄRONETS SPÅR | Living by j 14 oktober, 2018 at 09:36

    […] En som verkligen är en stjärna på mumsiga recept och dessutom tar magiskt vackra bilder är Annelie med bloggen Blomster & Bakverk som jag länge följt på Instagram. Hos henne hittar jag ovan […]

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.