Bakverk & Tårtor Glutenfritt

Påsktårta med vit chokladmousse, lakrits, mandel och passion

påsktårta haupt lakrits
Det här inlägget är ett reklamsamarbete där jag tagit fram recept och foto på uppdrag av Haupt Lakrits.

Glad och God Påsk!

Påskens godaste tårta har jag skapat på uppdrag av Haupt Lakrits och med utgångspunkt från deras pralin God Påsk. En påsktårta som består av en glutenfri blondiebotten bakad på bland annat mandelmjöl och med en fin smak av lakrits. Fyllningen är en fräsch vitchokladmousse smaksatt med syrlig passionsfrukt. Till sist har jag blandat i grovt hackade God Påsk-mandlar och dekorerat med en lakrits- och mandelkräm.

Krämen kan förstås uteslutas men den blev så vansinnigt god och pricken över i:et. Krämen räcker till mer än vad som visas på bild, så antingen dekorerar du mer än vad jag gjort, eller så sparar du krämen i kylen och spritsar på glass eller har som fyllning mellan kakor eller annat gott.

Det här är en påsktårta som kan förberedas i god tid innan den ska avnjutas. Och passar såklart att avnjutas även när det inte är påsk.

påsktårta

Påsktårta (glutenfri)

Form, storlek 18-20 cm
ca 8-10 bitar
Ugn 175°

Blondiebotten

120 g smält smör
3 ägg
170 g (2 dl) fint rårörsocker
55 g (1 dl) rismjöl eller durramjöl
50 g (1 dl) mandelmjöl
1,5 tsk Haupt lakritspulver Kalabrien
0,5 tsk salt
50 g fint hackad vit choklad

För botten utan mandel, ersätt mandelmjölet med 40 g (1 dl) havremjöl + 1 tsk pofiber
Lakritspulvret kan ersättas med 1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Fyllning, vitchokladmousse med passionsfrukt

140 g (1,4 dl) färdig saft från passionsfrukt, motsvarar ca 280 g fryst passionsfrukt med kärnor eller minst 6-8 st färska passionsfrukter
200 g vit choklad
1 ägg + 1 äggula
2 gelatinblad
250 g (2,5 dl) vispgrädde

10-12 st Haupt God Påsk-mandlar (ca 1 dl grovt hackade)

Lakrits- och mandelkräm (dekoration)

100 g rumsvarmt smör
3 msk mandelsmör
2 tsk Haupt lakritspulver Asien
150 g florsocker
0,5 dl grädde

Så här gör du

Blondiebotten

Värm ugnen till 175°. Använd en form som är 18-20 cm i diameter, antingen med löstagbar kant eller botten. Om du har en non-stick-form med löstagbar kant, kläm bara fast ett bakplåtspapper i botten. Du behöver inte smörja kanterna, då får tårtbotten finare kanter. Om du har en annan form kan du klä den med bakplåtspapper eller tårtplast på sidorna.

Smält smöret och ställ åt sidan att svalna. Ta fram en bunke och lägg i ägg, rårörsocker, ris- och mandelmjöl, lakritspulver och salt. Tillsätt det smälta smöret och blanda alltsammans till en jämn smet med slickepott. Hacka och vänd ner chokladen.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den kan gärna vara lite kladdig i mitten. Låt botten svalna och kyl den sedan helt.

Fyllning, passionsfrukt

Dela passionsfrukterna och gröp ur dem eller tina den frysta frukten. Lägg i en liten kastrull och värm försiktigt i några minuter. Sila bort kärnor och fruktkött genom att låta det passera genom en finmaskig sil. Tryck på med baksidan på en sked. Se till att du får ca 140 g fin passionsfruktsaft. Spara gärna några kärnor till dekoration genom att skölja av dem och lägga på fat att torka. (Resten kan du spara i en burk och blanda i en smoothie, fruktsallad eller yoghurt.) Låt saften svalna till rumstemperatur.

Fyllning, vit chokladmousse

Gör iordning ett vattenbad. Häll lite vatten i botten av en kastrull och koka upp. Hacka under tiden chokladen grovt. Lägg i en stor skål som placeras ovanpå kastrullen utan att röra vid vattnet. Sänk värmen och låt stå en stund. Rör sedan med en slickepott tills chokladen helt smält.  Lyft av skålen från värmen (var försiktigt med den varma ångan) och låt svalna. Spara vattenbadet till nästa moment.

Lägg gelatinbladen i en stor skål med kallt vatten i 10 minuter. Ta fram en värmetålig skål och knäck i ägg och gula. Placera skålen ovanpå vattenbadet och sätt plattan på strax under medel (om du har för varmt kan det bli äggröra istället och det vill vi inte). Vispa hela tiden med stålvisp  eller liten ballongvisp tills de tjocknar och blir glansiga. Som en lite tjockare vaniljsås ska det bli och det kan ta upp till 10 minuter. Lyft av och ställ åt sidan.

Krama ur gelatinbladen och rör ner i äggsmeten, ett i taget, tills de helt lösts upp. Häll under omrörning i den smälta chokladen och blanda väl. Till sist vänder du ner fruktjuicen, lite i taget. Ställ åt sidan.

Vispa den kalla grädden lätt, tills den börjar tjockna  och får mjuka toppar (den ska tåla nästa moment utan att bli grynig). Vänd ner grädden i chokladblandningen, lite i taget, med en slickepott. Dra varsam fram och tillbaka tills allt blandats.

Häll hälften av moussen över den kalla botten. Hacka God Påsk-mandlarna grovt och strö över hela ytan. Fyll på med resten av moussen. Slå formen lite lätt mot köksbänken så eventuella luftbubblor försvinner. Ställ i frysen att stelna över natten.

Lakrits- och mandelkräm

Vispa det rumsvarma smöret i någon minut. Tillsätt mandelsmör och lakritspulver, vispa samman. Ha i florsockret, lite i taget. Tillsätt grädde tills konsistensen känns bra. Om den känns för tunn, ha i lite mer florsocker. Om den känns för tjock, ta i lite mer grädde eller mandelsmör. Häll i spritspåse och låt krämen sätta sig. Provspritsa en bit för att se att den håller ihop fint. Du kan förbereda krämen och förvara i kyl, men ta fram den en stund i rumsvärme innan den ska spritsas.

påsktårta

Dekorera och servera din påsktårta

Ta fram din påsktårta ur frysen samma dag som den ska serveras. Lossa på formen så snart det är möjligt för att få så fina kanter som möjligt på moussen. Om du haft bakplåtspapper i botten, dra bort det. Lägg upp tårtan på ett fat och ställ i kylen att tina under dagen. Gör lakrits- och mandelkrämen ovan och ta fram och dekorera tårtan. Om du sparade några passionsfruktkärnor kan du även lägga ut dem i ett vackert mönster. Och till sist, placera ut några Haupt God Påsk lakritsmandlar ovanpå din påsktårta. Ställ sedan tillbaka den i kylen och ta fram någon timme innan servering.

Ännu mera lakrits

Om du är nyfiken på fler recept med lakrits hittar du inspiration både inne på Haupts receptsida och här hos mig såklart. Bara att skriva ‘lakrits’ i sökrutan eller klicka dig vidare hit.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply Inga 30 mars, 2018 at 17:07

    Hej!
    Funderade på mandelsmöret.Kan man lämna bort det?Hittade inte i butiken.
    Helt fantastiskt fin tårta!👌😘

    • Reply Annelie Andersson 30 mars, 2018 at 17:10

      Hej, ja såklart det går finfint ändå. Du kanske kan dekorera med godisägg istället. Och penséer om du har, blir påskfint! Tack snälla för fina ord och vad roligt att du ska baka tårtan!

  • Reply Inga 30 mars, 2018 at 21:48

    Tack😀Tänkte nog göra krämen men blir den inte bra om jag bara använder vanligt smör i den?Verkar så himla god!😋😘😋

    • Reply Annelie Andersson 30 mars, 2018 at 22:03

      Den blev riktigt god! Mandelsmör brukar finnas i de flesta välsorterade mataffärer eller på hälsokosten. Annat nötsmör funkar säkert också (cashew eller hasselnöt). Annars kan man göra sitt eget genom att mixa sötmandlar riktigt länge tills naturliga oljan släpper och det blir en massa, det som kallas mandelsmör. Vanligt smör vet jag inte hur det blir så törs inte svara på det. Du får gärna berätta hur det blev om du provar.

  • Reply Inga 1 april, 2018 at 07:51

    Det gick jättebra att lämna bort mandelsmöret.Blev endå jättegod!Sen följde jag inte receptet helt men fick en fantastisk tårta iaf.😋🎂👌

    • Reply Annelie Andersson 1 april, 2018 at 08:15

      Åh vad roligt att höra, tack snälla för att du tar dig tid att berätta. Vet du, att jag följer inte heller alltid recept till punkt och pricka. Sedan finns det andra som bara vill göra det. Det viktigaste är att man inspireras och att det blir gott. Är jätteglad att du blev inspirerad här och att tårtan blev fantastisk värmer verkligen att höra. Tack!

  • Reply Inga 2 april, 2018 at 08:24

    Tack!Du inspirerar mycket och dina bilder är fantastiska!🤗👌❤

  • Reply Wilda 7 april, 2018 at 10:14

    Jag smäller av så gott! <3333 Och vackert!

  • Reply Agnes {Cashew Kitchen} 20 april, 2018 at 10:14

    Men guuuuud vad fint!!! Och lakrits älskar man ju. Så drömmig tårta 😍

    • Reply Annelie Andersson 20 april, 2018 at 11:55

      Så glad jag blir för dina fina ord! Tack Agnes och fin helg till dig!

  • Reply Marie 12 april, 2020 at 20:49

    Hej!
    Jag vill verkligen tacka för det här smarriga receptet! Av en slump råkade denna påsktårta med lakrits tillagas idag, på internationella påskdagen.
    Alla i familjen uppskattade den och det vill inte säga lite då barnen brukar vara av den petigare sorten.
    Min förändring av receptet var tiden i frysen. Den stod bara runt två timmar och det räckte gott.
    … och sen såg jag övriga recept på din sida så nu är min meny för kommande vecka klar. Massor av tack från fikastaden!!

    • Reply Annelie Andersson 13 april, 2020 at 08:18

      Så glad jag blir, tusen tack för dina värmande ord! Jag gillar den verkligen och ibland har jag gjort utan lakrits. Men kul att det gick hem hos alla. Vad roligt att du hittat mer inspiration här, önskar dig en fin vecka!

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.