Bakverk Glutenfritt

Rabarberkladdkaka med vit choklad, glutenfri

12 juli, 2018
rabarberkladdkaka glutenfri

Rabarberkladdkaka! Det här blev sött, somrigt och kladdigt. Allt sådant som man vill ha av en kladdkaka plus rabarberns syrlighet. En kladdkaka helt i min smak. En stor skopa vaniljglass eller en rejäl klick vaniljkräm skulle säkert smaka finfint till kakan.

rabarberkladdkaka glutenfri

Glutenfri rabarberkladdkaka

Form med löstagbar kant, storlek 18 cm
ca 8-10 bitar

100-150 g rabarber
1 msk socker
1-2 msk potatismjöl

100 g smält smör
100 g hackad vit choklad

3 ägg, ett i taget
170 g (2 dl) mixat rårörsocker eller strösocker
55 g (1 dl) rismjöl
40 g (1 dl) mandelmjöl
1 tsk vaniljpulver

Värm ugnen till 175°. Använd en form som är 18 cm i diameter, antingen med löstagbar kant eller botten. Om du använder en form med löstagbar kant, kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Formen behöver inte smörjas, kakan får finare kanter då, men det går såklart fint att smörja och bröa formen om du vill det.

Börja med att skära rabarbern i bitar. Lägg dem i en skål och blanda runt med socker och potatismjöl. Ställ åt sidan.

Smält smöret på medelvärme och hacka under tiden chokladen. När smöret smält så lägger du i chokladen och låter den smälta i smöret.

Blanda nu alla torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt smör- och chokladblandningen. Knäck i ett ägg i taget och rör runt med en stålvisp (du behöver ingen elvisp). Blanda snabbt ihop alltsammans till en jämn smet.

Häll smeten i formen. Strö över rabarberbitarna och fördela jämnt. Tryck till dem lite så att de kommer ner i smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Se till att kanterna blir fasta men låt den vara kladdig i mitten. Tänk på att alla ugnar är olika så håll koll.

Låt kakan svalna och ställ den sedan i kyl i minst två timmar innan servering. Kakan håller sig fin i kylen i några dagar.

Inte så förtjust i rabarber? En annan god glutenfri kladdkaka är denna ljuvliga semmelkladdkaka.

Semester!

Nu tar jag en paus från bloggen och övergår till att vara urkopplad och avkopplad. Önskar er alla en riktigt fin sommar!

You Might Also Like

2 Kommentarer

  • Reply Emma Thun 12 juli, 2018 at 22:04

    Rabarber är kanske den somrigaste av smaker <3
    Trevlig semester!

    • Reply Annelie Andersson 12 juli, 2018 at 22:10

      Håller med dig, Emma! Vi har dessutom två fantastiska plantor som ger både god och riklig skörd. Lycka!

    Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.