Bakverk & Tårtor Glutenfritt

Semmelkladdkaka med mandel och kardemumma

28 februari, 2022
semmelkladdkaka

Semmelkladdkaka är nog den variant på klassiska semlan som jag tycker allra mest om. Plättlätt att röra ihop. Dessutom blir den bara bättre av att stå i kylen och serveras med fördel kall. Med andra ord går den utmärkt att förbereda dagen innan. Kakan bakas på mandelmjöl och är därför naturligt glutenfri.

Semmelkladdkaka

8–10 bitar Form Ø 20 cm
Ugn 175°

100 gram smält smör
175 g (3,5 dl) mandelmjöl
130 g (1,5 dl) strösocker
2 tsk hel kardemumma, nystött
en nypa salt
3 ägg

eventuellt vispad grädde, lite extra stött kardemumma och flagad mandel

Så här gör du

Sätt ugnen på 175°C. Klä en springform med bakplåtspapper eller pensla med smör och bröa med mandelmjöl.

Smält smöret och låt svalna. Blanda mjöl med socker, stött kardemumma och salt i en bunke. Rör in smöret och vispa ner äggen, ett i taget. Blanda sen till en jämn smet. Häll i springformen och grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter. Den kan vara lite kladdig i mitten, men ska ha stannat ute i kanterna. Låt kakan svalna helt och ställ därefter in den i kylen. Godast att servera kall.

Det passar utmärkt att servera kakan med vispad grädde. Pudra gärna med florsocker och strö lite extra nystött kardemumma över grädden. Dekorera med flagad eller hackad mandel.

Kakan går lika bra att baka i rund som fyrkantig form.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. I slutet av mars kommer min andra bok Baka & ta tillvara. Just nu kan du förhandsboka signerat exemplar hos Bokus och vara bland de första som får hem boken. Du bokar Baka & ta tillvara här. Min bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.