0
Glutenfritt

Tartelette – så vackert, gott och lätt

tartelette

Idag är det skolavslutning. Vips sade det, så blev det juni. Och sonen går ut högstadiet och min dotter fyller fjorton om ett par dagar. Vips sade det. Lite vips säger det också om den här desserten eller bakverket. Det som tar lite tid i anspråk är att göra lemon curden, men skulle du ha ont om tid finns ju alltid genvägen att köpa färdig på burk. Å andra sidan kan tarteletten göras på många olika sätt. Degen är väldigt bra och håller formen även när fyllningen är lite blöt. Tarteletten kan fyllas med både vaniljkräm och färska bär, eller en chokladganache. Fyller du med lemon curd som jag gjort här, kan du lyxa till det genom att toppa med en italiensk maräng som du bränner av. Vips, så har du en härlig citron- och marängpaj. Degen är glutenfri och kan göras på antingen smör eller kokosolja. Satsen räcker till antingen 6 små formar (diameter 10 cm) eller en hel form (diameter 20 cm).

 
Deg till botten
(6 små formar eller 1 stor)

85 g havremjöl (glutenfritt)
70 g mandelmjöl
2 msk majsstärkelse
Lite salt
3 msk mjuk kokosolja (eller smör)
2 msk lönnsirap (eller honung)

Värm ugnen till 180 grader. Blanda samman havremjöl, mandelmjöl, majsstärkelse och salt i en skål. Tillsätt kokosolja (eller smör) och lönnsirap (eller honung). Arbeta ihop till en deg som formas till en boll, plastas in och läggs i kylen i en halvtimme. Ibland kan degen fortsatt vara lite smulig när den ska bakas ut men den formar sig när den arbetas ihop. Tryck ut degen i valfri form. Nagga med gaffel och grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt kallna och fyll sedan med något gott.

Lemon Curd
Lemon curd är friskt och syrligt, men också rätt sött. Den här versionen har inte fullt så mycket socker som det brukar vara. Och gör din egen curd, det är så enkelt och mycket godare än den man köper. Egengjord curd håller dessutom i ca 2 veckor i kyl så den kan förberedas i god tid. Den här satsen blir ca 3 dl och räcker till en hel paj eller 6 mindre formar.

1,5 dl strösocker
2 ägg
2 citroner (rivet skal och saft, ca 1 dl)
50 g smör, skuret i bitar

Lägg socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål. Placera över en kastrull med sjudande vatten. Vispa nu hela tiden med en handvisp under tiden curden försiktigt värms. Den ska bli tjock (som en hollandaisesås) och det tar ungefär en kvart. När curden tjocknat, tar du kastrullen från plattan och rör i smöret i bitar. Rör tills allt smör smält. Häll upp på rengjord burk och låt svalna innan du sätter på lock och ställer in i kylen.

För er som inte köpte nr 2 av tidningen BAKA så har jag nu haft glädjen att dela med mig här på bloggen av mina recept från Annelies glutenfria sidor. Hoppas ni blir inspirerade och provar på att baka glutenfritt. Och du vet väl att du kan följa Blomster&Bakverk på facebook också.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.