Bröd Glutenfritt

Teffrallor med pumpafrön (glutenfria)

teffrallor glutenfria

Har länge tänkt att jag ska ta fram ett recept på teffrallor. Det är ju så att ett av mina populäraste recept här på bloggen är mitt glutenfria teffbröd. Först och främst är jag så glad att det är både omtyckt och ständigt på topplistan av besökta inlägg. Sedan har ni ju frågat mig om jag inte kan göra om receptet till frallor. Till sist verkar det som att ni är många som föredrar att frysa in brödet och då är frallor praktiskt såklart. Sammanfattningsvis, nu så är det äntligen dags!

Roligt nog blev min receptskiss helt perfekt redan på första provbaket. Hade även i en tesked xantangummi. Det kan mycket väl vara så att det gjorde frallorna lite mer luftiga och fina i konsistensen. Ska prova framöver att även baka utan men nu ville jag få detta publicerat så att ni kan baka teffrallor i helgen. Det har ju ändå varit vårdagjämning och det är ljust både morgon och kväll. Hur härligt som helst! Kan man toppa det med en plåt goda frallor, ja då är väl lyckan ändå gjord!

teffrallor glutenfria

Teffrallor med pumpafrön

12 st
Ugn 250°

20 g jäst (färsk)
600 g (6 dl) kallt vatten
1,5 tsk salt
0,5 tsk anis + 0,5 tsk fänkålsfrön, mortlas
2 msk rapsolja
60 g (1 dl) pumpafrön

200 g (4 dl) teffmjöl
100 g (2 dl) durramjöl
80 g (2,5 dl) havregryn (eller boveteflingor)
20 g (2 msk) fiberhusk
1 tsk xantangummi

Så här gör du

Smula jästen i en bunke och tillsätt kallt vatten, salt, kryddor och rapsolja. Rör om med en visp så att jästen löses upp. I med pumpafröna.

Väg upp och tillsätt teff, durra och havregryn. Brukar använda en vanlig stålvisp och röra ihop alla ingredienser så att de blandas ordentligt och blir till en jämn smet utan klumpar.

Till sist har du i fiberhusk och xantangummi. Nu är det viktigt att snabbt vispa ner detta. Xantangummit kräver att man arbetar in det med rejäla tag. Om du tycker det är jobbigt att göra för hand går det självfallet fint att använda elvisp eller assistent. Du behöver inte hålla på och knåda degen utan det är mer att det ska arbetas in ordentligt. Brukar alltid avsluta med ett par tag med en slickepott så att bottenlagret också kommer med. Du kommer att märka att degen blir fast och stabil redan efter några minuter.

Täck nu bunken och låt jäsa i 1,5 timme. Om det är kallt eller dragigt hemma, ställ bunken på en dragfri plats, t ex ovanpå kylen. Se till att sätta på ugnen i tid så att den är riktigt varm när frallorna ska gräddas.

Baka ut och grädda

När degen jäst klart tar du ut den på en bakduk eller bakbord, lätt mjölat. Dela degen i 12 lika stora delar. Väg eller gå på känsla. Forma till frallor och lägg på bakpappersklädd plåt med lite mellanrum och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.

Nu är det dags att grädda brödet. Öppna ugnsluckan och var snabb med att ställa in brödplåten i mitten av ugnen. Grädda i ca 30 minuter. Generellt kan sägas att glutenfritt bröd gärna gräddas lite längre så att det blir helt genomgräddat. Tänk på att alla ugnar är olika. Mina frallor var inne i drygt 30 minuter.

Till sist. I vanlig ordning med denna typ av recept så gäller att brödet får mogna i lugn och ro innan du äter av det. Gärna i några timmar eller över natt.

Ett par ord om havre. Många med celiaki eller med känslighet mot gluten måste äta ren glutenfri havre. En del klarar inte havre alls. Då brukar jag ersätta havregrynen med boveteflingor. Kan vara bra att känna till om du ska baka och bjuda någon annan.

teffrallor

Är så glad att jag fick till det här receptet på teffrallor. Kan mycket väl bli en ny favorit här hemma. Har haft dem framme nu i en plastpåse i tre-fyra dagar och de är fortfarande goda och luftiga. Om du bakar frallorna får du gärna berätta vad du tycker, alltid roligt få veta om ett recept tas emot väl eller kan förbättras.

Hoppas att det ska smaka!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Kristina 13 april, 2019 at 14:32

  Ska det inte vara nåt søtt i degen?

  • Reply Annelie Andersson 13 april, 2019 at 23:14

   Hej, det stämmer. Denna variant gjorde jag helt utan sötning men du kan såklart ha i ett par matskedar honung om du vill det. Det går fint.

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.