Bröd Glutenfritt

Yoghurtlimpa med frön (glutenfri)

17 september, 2019
yoghurtlimpa med frön

Yoghurtlimpa med frön är både ett gott och matigt bröd som är plättlätt att baka. Bara att röra ihop och låta stå en stund, ingen jäst eller jästid. Yoghurten gör att brödet blir saftigt (kan ersättas av filmjölk) och alla frön gör brödet matigt och mättande. Jag har bakat med både durra och teff men jag kan tänka mig det går lika fint att använda bara en mjölsort. Och är det något frö du inte tycker om eller tål kan du utesluta det och ersätta med annat. Jag tycker också det blir så gott att riva ner äpple i smeten som bidrar med både sötma och saftighet. Och så har jag använt nyponskalsmjöl som bidrar med både smak och färg, men det går att utesluta.

yoghurtbröd med frön

Sättet jag bakat detta bröd på är inspirerat av ett recept från boken Friendly Bread där man först skållar frön och spiskummin med FiberHusk. Sen tillsätts resten och rörs samman så att det blir helt jämnt. Använd gärna degkrokar eller en assistent då smeten blir lite tung och verkligen behöver blandas samman helt och hållet. Det är inte så att det behöver knådas utan det ska helt enkelt inte ha några klumpar kvar.

Jag får ofta höra att jag inspirerar till brödbak men att en del tycker det känns lite krångligt att baka med jäst. Då hoppas jag att ni provar detta bröd och kommer igång med att baka eget. Nästa steg kanske kan bli att baka med jäst. För inte bara är det gott med hembakat, det doftar också ljuvligt!

yoghurtlimpa med frön

Yoghurtlimpa med frön

1 bröd  Brödform 1,5 liter  Ugn 250°–200°

Skållning

65 g (1 dl) hela linfrön
60 g (1 dl) sesamfrön
60 g (1 dl) solroskärnor
1,5 msk finmalda psylliumfrön (fiberhusk)
0,5–1 msk spiskummin
250 g (2,5 dl) kokande vatten

Ingredienser

100 g (2 dl) durramjöl
120 g (2 dl) teffmjöl
60 g (1 dl) pumpakärnor
45 g (3 msk) nyponskalsmjöl (kan uteslutas)
2 tsk bikarbonat
200 g (2 dl) yoghurt (eller filmjölk)
1 msk äppelcidervinäger
20 g (1 msk) honung eller lönnsirap
100 g (2 dl) grovt rivet äpple, 1–2 st beroende på storlek

Förbered en avlång brödform. Du kan smöra eller olja den, men allra enklast är att trycka ner ett bakplåtspapper och forma till det. Då är det bara att lyfta upp brödet när det gräddat färdigt. Blanda alla torra ingredienser till skållningen. Koka upp vatten, häll över det torra och blanda snabbt samman. Låt stå och svälla och svalna lite, 10–15 minuter. (Ett tips är att göra skållningen i en skål av plast eller glas. Om du gör den i en metallskål kommer det ta längre tid att svalna.)

Blanda alla torra ingredienser till brödet i en bunke. Tillsätt det skållade tillsammans med yoghurt, äppelcidervinäger, honung och rivet äpple. Blanda ordentligt så att inga mjölfickor finns kvar. Här kan du ta hjälp av elvispens degkrokar om du tycker det är enklare. Konsistensen kan variera beroende på vilken yoghurt du använder, så om smeten känns torr kan du tillsätta 0,5–1 dl vatten.

Klicka ut smeten i formen, jämna till ytan med fuktade händer eller slickepott och tryck till lite. Pudra med mjöl eller dekorera med frön och täck med bakduk. Värm ugnen till 250° och låt degen stå under tiden. Placera formen näst längst ner i ugnen, sänk värmen till 200° och grädda i 60–70 minuter. Låt kallna på galler.

yoghurtlimpa med frön

Ännu mera fröbröd

Vill du baka mera bröd av det här slaget kan du kolla in mitt fröbröd med nypon eller detta glutenfria fröbröd.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply Ayako Miki 10 oktober, 2019 at 23:34

    Ser läckert ut! Väldigt vackra glutenfria bröd du gör också! Själv äter jag dock bara glutenfritt surdegsbröd numera. Om du skulle vilja testa så har jag många surdegsrecept, inklusive glutenfri surdeg på min blogg – ’Intuitive Living’.

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.