Maträtter

Veckans Vego. En alldeles ljuvligt god soppa på butternutpumpa.

 
Jo, jag är lite ödmjuk så där i rubriken. Men faktum är att det här var den godaste soppa jag ätit – eller för all del tillagat – på jag vet inte när. Kan vara den godaste någonsin. Nu kanske ni är skeptiska till pumpasoppa, som vissa mig närstående personer, men ack så mycket ni går miste om såtillvida ni inte provar detta recept. Knepet är att rosta hel pumpa tillsammans med hel lök och vitlök i ugnen och sen mixa och blanda med buljong. Inspirationen är hämtad från Lotta Lundgrens fantastiska kokbok ‘Om jag var din hemmafru’ men jag valde att servera soppan med lite hyvlad pecorino, rostade pumpakärnor och en basilikaolja. Soppan kan mycket väl ätas som huvudrätt men likaväl serveras som en vacker förrätt så här i hösttider.
 
 
Pumpakärnorna rostas helt enkelt i en torr och varm stekpanna tills de får lite färg och det börjar knäppa i dem. Strö gärna över lite flingsalt och låt dem svalna. Basilikaoljan gör du genom att ta en halv deciliter god olivolja till en deciliter basilikablad (eller annan ört) och 1-2 kryddmått salt och kör sedan snabbt ihop allt med mixerstav.
 
 
Soppan så, här kommer receptet som räcker till 4 personer.
 
1 hel butternutpumpa (ca 1,5 kg)
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 citron
2 dl grädde (jag använde iMat för mjölkfri version)
1 msk honung
2 tsk ekologisk lantbuljong
6 dl vatten
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg hel oskalad pumpa, oskalad lök och hela oskalade vitlöksklyftor på en plåt mitt i ugnen. Baka vitlöken knappt 20 minuter, pumpan och löken sammanlagt ca 50 minuter. Låt lök och pumpa svalna något. Klyv, kärna ur och gröp ur pumpan med sked. Snitta löken vid rotfästet och kläm ut innehållet. Skala vitlöksklyftorna. Riv med lätt hand zesten (det yttersta gula skalet) av citronen. 
 
Mixa pumpa, lök, vitlök, citronzest, grädde och honung till en tjock puré. Koka upp buljongtärning och vatten. Rör ner pumpapurén i buljongen, smaka av med pressad citron, salt och peppar. Låt allt bli varmt och servera med tillbehör.  Och kanske lite nybakat bröd.
 
 
Smaklig spis, mina vänner!

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply victoria - me and mike 11 oktober, 2014 at 18:47

    Detta ska jag absolut prova – är så inspirerad av dina vego-recept och försöker sakta men säkert introducera det till resten av familjen. Tänker att om jag börjar prata om det nu så tror jag att lagom till jul kan vi vara på banan. Och då tror de förmodligen att det är deras idé :-). Fin lördag min vän!

  • Reply Lotta 11 oktober, 2014 at 19:14

    Underbart!! ska testa, vi har så mycket pumpor här så den här soppan blir perfekt.

    Ha fin helg, kram!

  • Reply Katarina 15 oktober, 2014 at 10:47

    Soppa på pumpa är så gott och din version låter mycket god! Kram

    • Reply annelie 15 oktober, 2014 at 11:37

      Tack snälla Katarina. Ja, det här var det godaste på länge och jag har fått så fina ord från flera som lagat soppan i helgen. Så himla roligt!

  • Reply Emma Thun 22 oktober, 2014 at 23:53

    Hej Annelie,
    Nu kommer en sådan där fråga som man drar sig för att ställa…det märks ju liksom då hur okunnig man är;) Har aldrig tillagat pumpa men är väldigt nyfiken på att testa! Soppa är favorit hos oss (okej, kanske främst hos mig, men resten av familjen får acceptera det så länge dom inte lagar själva) nu under hösten, och dina underbara bilder gör ju inte suget mindre. Men nu till själva frågan då, det står klyv, kärna ur och gröp ur pumpan. Kärnorna slänger man eller ? (om man nu inte vill torka dom?) Och det andra man gröper ur är det man använder till soppan? Hur mycket kan man gröpa ur? Bör man lämna en bit kvar till "skalet" ?
    En liten annan fundering också, i livsmedelsdatabasen står det att det är 1g protein och 4g kolhydrat i pumpa. (Butternut-pumpa fanns inte med i registret). Om man tänker sig att man vill ha lite mer protein till måltiden, har du något bra förslag?

    Tack för fin inspiration!

    • Reply annelie 23 oktober, 2014 at 06:16

      Hej Emma, först och främst tack för de fina och värmande orden. Just soppan har flera hört av sig om och talat om hur god den var så det hoppas jag ni tycker också. Butternutpumpan brukar inte ha så många kärnor men de är bara att ta bort. Gröp ur så mycket kött som möjligt. Jag fick lämna närmast skalet då det var för hårt. Proteinet så. Vill man inte ha helt vego kan man steka bacon och toppa med. Räkor kan också tänkas funka liksom svamp. Trattkantareller och bacon låter gott :) Hoppas du gillar och kanske att även familjen uppskattar soppan :) Kram!

  • Reply Madelene Borg 28 januari, 2015 at 08:44

    Ååh, denna måste jag testa att göra!

    Skulle du rekommendera "Om jag var din hemmafru" till en vegan?
    Är det mycket recept med animalier eller går det att byta ut mot mjölkfritt/vegetariska tillbehör?

    Med vänliga hälsningar
    Madelene Borg

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.