Maträtter Vegetariskt

Ny kategori: Veckans vego. Först ut är den franska röran.

2 september, 2014
ratatouille

Låt mig presentera Veckans Vego, en ny kategori på bloggen. Har ju tidigare skrivit om våra ambitioner att äta mer grönt med betoning på vegetariskt och åtminstone en dag i veckan. Nu har vi provat oss igenom en del recept. Vissa blir favoriter och andra görs inte mer än en gång. Och då är det såklart jag ska dela med mig av de där lyckade recepten tänker jag. För visst är det så att man söker lite extra inspiration till det gröna och har någon annan redan gjort misstagen så är ju liksom halva rätten redan serverad, så att säga.

Först ut blir en rätt som man både kan äta som ensamrätt eller som tillbehör, den franska röran ratatouille. Våra odlingslådor med zucchini levererar konstant och häromdagen visade jag på instagram det största exemplaret hittills. Glömde helt enkelt bort att vittja lådorna ett par dagar och vips så var där ett gigantiskt exemplar!

Det blev en zucchini, 30 cm och 1 845 gram.

Eftersom jag hade en gigantisk zucchini att tillgå gjorde jag en STOR sats med ratatouille och dubblade mängderna nedan och har nu 2-portionsburkar med ratatouille i frysen, perfekt att plocka fram under hela hösten. Nedan recept räcker till 4-6 portioner lite beroende på om ni har det som tillbehör eller äter det som en grönsaksgryta. Och som sagt, det går utmärkt att göra en stor sats och frysa in.

Ratatouille

1 stor zucchini (eller 1-2 små)
1 röd eller gul paprika
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk timjan
2 tsk oregano
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skär zucchinin och paprikan i stora tärningar. Finhacka rödlök och vitlök. Fräs löken i olja i stor kastrull utan att den får färg. Tillsätt grönsaker och kryddor och fräs i 4-5 minuter. Rör i tomatpurén och låt fräsa med ett par minuter. Häll i de krossade tomaterna och småkoka (utan lock) till en tjock sås, ca 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Ratatouille kommer från franskans touiller vilket betyder att röra om. En klassisk grönsaksröra i det franska köket som vanligtvis även innehåller aubergine, men det där en ju en smaksak. Precis som löken och eftersom jag tycker så mycket om rödlök är det vad jag har i min ratatouille men det går såklart lika bra med gul lök.

Sådär. Veckans Vego är serverad. Hoppas ni hänger på och provar lite grön matlagning. Bon appétit!

You Might Also Like

26 Kommentarer

  • Reply Katarina 3 september, 2014 at 05:28

    Ratatouille är så gott och vad roligt med egen zucchini. Kram

  • Reply Anonym 3 september, 2014 at 08:54

    Bra med mer vegetariskt!

  • Reply Em 3 september, 2014 at 09:54

    Jag har faktiskt aldrig ätit ratatouille men det ser ju jättegott ut! Det blir definitivt något att prova!

  • Reply Malin 3 september, 2014 at 10:08

    Oj, vad god den såg ut! Måste prova smaka en sådan maträtt någon gång!

  • Reply Anonym 3 september, 2014 at 10:32

    åhh gott!

  • Reply Amanda Jona [SPONTAN] 3 september, 2014 at 11:12

    Såg riktigt gott ut :)

  • Reply Felicia och Emelie 3 september, 2014 at 12:40

    Åh så gott!

  • Reply Anonym 3 september, 2014 at 13:15

    Mmm, gjorde ratatullie i helgen. Så himla gott är det! :-D

  • Reply Coco Centaur - Konst & Styling 3 september, 2014 at 14:28

    Det ser smarrigt ut! Kul med egenodlat också :)

  • Reply Sara 3 september, 2014 at 15:33

    Oj så gott det ser ut :)

  • Reply biggeros 3 september, 2014 at 16:47

    Jag som är lchf:are passar denna rätt jätte bra =) Jag ska oxå göra storkok och frysa in. Tack för fina recept och fina bilder

  • Reply johanna 3 september, 2014 at 16:52

    Ser så gott ut!

  • Reply Anonym 3 september, 2014 at 17:20

    härlig blogg :)

  • Reply Fani 3 september, 2014 at 18:16

    Såg riktigt gott ut, älskar vegetariska grytor!

  • Reply Josephine 3 september, 2014 at 18:27

    Men mums vad gott!! :D

  • Reply Olivia Nilsson 3 september, 2014 at 19:22

    Vad fin blogg du har!
    Kika gärna in på min blogg om du har lust :D

  • Reply ∞NORA∞ 3 september, 2014 at 19:55

    Fin blogg!

  • Reply SALLY 3 september, 2014 at 20:09

    ser riktigt gott ut !

  • Reply Elsa 3 september, 2014 at 21:34

    Detta måste testas snarast!

  • Reply Hanna, Min väg mot en bättre löpare 3 september, 2014 at 21:51

    Det ser riktigt gott ut!

  • Reply Anonym 3 september, 2014 at 22:24

    Men mums vad gott! Och härliga bilder :)

  • Reply Anonym 3 september, 2014 at 23:01

    muuuumss!

  • Reply Anonym 4 september, 2014 at 06:35

    snyggt

  • Reply Wilma 4 september, 2014 at 22:30

    vad gott!

  • Reply SSANNAALICIA 5 september, 2014 at 23:02

    Det ser himla gott ut! :D

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.