0
Maträtter

Veckans Vego. Broccolisoppa med cashewgrädde.

 
I fredags lade jag ut en dagens-lunch-bild på instagram. Hade kokat ihop en broccolisoppa som serverades med cashewgrädde och jag tyckte det blev riktigt gott, grönt och friskt. Fick frågan om receptet fanns på bloggen och det är klart ni ska få ta del av det. Tänker att det blir en utmärkt start på året med en grön soppa i kategorin Veckans Vego. Det blev ett litet uppehåll över jul- och nyårsvilan men nu är det dags att åter botanisera bland recept och försöka bjuda er på ett grönt sådant i veckan. Först ut är alltså denna broccolisoppa.
 
Tänk bara på när du ska göra soppan, att cashewnötterna ska blötläggas i minst 4 timmar men gärna över natt.
 
Broccolisoppa, 2 portioner
250 g broccoli, hackad
100 g gul lök (2-3 medelstora), hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1/4 grön chili, finhackad
1 grönsaksbuljongtärning (eller 1,5 tsk ekologiskt buljongpulver)
5-7 dl vatten
1 tsk citronsaft
cayennepeppar
havssalt
lite olja
 
Cashewgrädde 
75 g naturella cashewnötter
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 tsk citronsaft
en nypa havssalt
 
Lägg cashewnötterna i en skål med vatten och låt stå i minst 4 timmar eller allra helst över natt. 
 
Börja sedan med cashewgrädden genom att mixa cashewnötterna med vatten, vitlök, citron och salt tills det blir krämigt. Ställ åt sidan så länge.
 
Dags för soppan. Dela och finhacka lök, vitlök och chili. Hacka broccolin i samma storlek. Fräs löken några minuter i kastrull på medelvärme. Tillsätt vitlök och chili och låt det fräsa med ett par minuter. Häll på vatten (jag tog den större mängden enligt receptet men tyckte det blev lite för mycket så prova dig fram), lägg i buljong och låt allt koka upp. Lägg nu i broccolin och låt den koka med i ungefär 5 minuter, så att den blir lite al dente. Mixa sedan alltsammans till en jämn och fin soppa.
 
Smaka av med lite pressad citron, salt och cayennepeppar. Servera tillsammans med cashewgrädden. 
 
Receptet kommer från Kurera Magazine.
 
Grönt är skönt. Och gott.

You Might Also Like

No Comments

  • Reply Annster 20 januari, 2015 at 19:09

    Ser gott ut :)

  • Reply karikulla 21 januari, 2015 at 14:33

    Veckans vego-tips är grymt uppskattat! Och så smart med soppa, speciellt hos oss barnfamiljer. Mina små har lite svårt för baljväxter t ex men då är soppa ett jättesmidigt alternativ för att skippa kött/fisk/fågel en dag.

    Här hemma kör vi grön onsdag med morotssoppa, en favvo. Serveras med hemgjorda fyllda, varma tortillas.

    Kul förresten med uppmärksamheten på blogg.se, den är du väl värd – din blogg och är jättefin och ditt företagande grymt! Önskar jag bodde närmare och kunde njuta av dina bakverk också.

    Kram Karin.

  • Reply Amy's piece of cake 21 januari, 2015 at 17:11

    Detta ser riktigt gott ut Annelie och vilken fin bild också! Åt broccolisoppa häromdagen på jobbet men jag måste säga att den här ser så mycket finare ut :) Kram!

    • Reply annelie 26 januari, 2015 at 11:42

      Tack snälla, Amy. Den här tiden är det extra gott med soppa tycker jag, så man får passa på prova lite olika sorter. Den här blev riktigt god :)

  • Reply Anonym 21 januari, 2015 at 20:04

    Detta skall jag definitivt prova! Ser jättegott ut! Fin blogg :)

  • Reply Vajb 23 januari, 2015 at 00:25

    den där ska jag prova! Lät spännande med cashewgrädden! :)

    • Reply annelie 26 januari, 2015 at 11:40

      Vad kul att jag kunde inspirera :)

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.