Maträtter Vegetariskt

Vegatariska världsdagen. Och en Veckans Vego-favorit i repris.

 
Läser att det är Vegetariska världsdagen idag, så det borde ju uppmärksammas med ett nytt inlägg i kategorin Veckans Vego. Fast det blir en repris. Inlägget publicerades för snart ett år sedan men denna butternutsoppa är fortfarande lika god så den förtjänar att få ta plats på höstmenyn igen. Den fantastiska smaken kommer av att man rostar butternutpumpan hel. Det blir liksom magi. Jag tycker om att servera soppan med lite hyvlad pecorino, en basilikaolja och rostade pumpakärnor.
 

Pumpakärnorna rostas enkelt i en torr och varm stekpanna tills de får lite färg och det börjar knäppa i dem. Strö gärna över lite flingsalt och låt dem svalna. Basilikaoljan gör du genom att ta en halv deciliter god olivolja till en deciliter basilikablad (eller annan ört) och 1-2 kryddmått salt och kör sedan snabbt ihop allt med mixerstav. Dags för receptet på soppan så.
 
Pumpasoppa
(4 personer)
 
1 hel butternutpumpa (ca 1,5 kg)
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 citron
2 dl grädde (jag använde iMat för mjölkfri version)
1 msk honung
2 tsk ekologisk lantbuljong
6 dl vatten
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg hel oskalad pumpa, oskalad lök och hela oskalade vitlöksklyftor på en plåt mitt i ugnen. Baka vitlöken knappt 20 minuter, pumpan och löken sammanlagt ca 50 minuter. Låt lök och pumpa svalna något. Klyv, kärna ur och gröp ur pumpan med sked. Snitta löken vid rotfästet och kläm ut innehållet. Skala vitlöksklyftorna. Riv med lätt hand zesten (det yttersta gula skalet) av citronen. 
 
Mixa pumpa, lök, vitlök, citronzest, grädde och honung till en tjock puré. Koka upp buljongtärning och vatten. Rör ner pumpapurén i buljongen, smaka av med pressad citron, salt och peppar. Låt allt bli varmt och servera med tillbehör. Och kanske lite nybakat bröd.
 
 
Första oktober och höstsoppa på bordet. Det blir fint det här.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Anna 1 oktober, 2015 at 10:25

    Det är så lustigt hur det finns dagar för allt egentligen!

  • Reply The Place To Be 1 oktober, 2015 at 14:44

    Jaha vad kul det visste jag inte! Då ligger jag bra till hittills eftersom jag åt vegolunch!

    Glada kramar Malin

  • Reply Katarina 2 oktober, 2015 at 04:44

    Soppa på pumpa är så gott! Ha en fin dag, kram!

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.