0
Maträtter Vegetariskt

Veckans Vego. Melanzane alla parmigiana.

 
Den här veckan vill jag inspirera er till att laga denna fantastiskt goda vegogratäng med aubergine, tomatsås, basilika och parmesan. Lättlagat med goda smaker. En rätt som man kan äta som den är, kanske med en brödbit och enkel sallad till, eller tillsammans med en bit fisk, fågel eller kött. Lika gott att äta till vardags som till fest. Kan också tänka mig att det är gott att blanda i lite oliver eller inför servering strö över lite hackad mandel eller kanske pinjenötter och få det där crunchet som jag tycker är så gott.
 
 
Receptet kommer från en av nykomlingarna i kokbokshyllan, Sally Voltaires mat av Sally Voltaire. Det här är första rätten jag lagat från boken men verkligen inte den sista. Mycket fin inspiration, både i text och bild. Ett förhållningssätt till mat som jag tycker om. Så här står det på omslaget:
 
“Den här boken är inte skriven för en liten skara vegofrälsta. Den här boken är för alla andra. Jag vill visa att en sallad kan vara så mycket mer än några salladsblad och tomater. Att det kan vara en hel måltid som inte behöver ta en evighet att tillaga. Och att grön mat inte behöver innebära överkokta kikärtor i smaklös buljong. Att det kan vara något oväntat. Och gott. Man behöver inte vara vegetarian för att laga grönsaker. Det räcker med att man är hungrig.” 
 
Och innehållet uppfyller verkligen det som omslagets budskap förmedlar. Ser fram emot att laga många goda rätter och inspireras till mera vegetariskt. Här kan du läsa mer och även provläsa boken.
 
 
Melanzane alla parmigiana
(4 personer)
 
3 auberginer, skivade på längden
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 burkar krossade tomater (800 g), av bra kvalitet
2 msk tomatpuré
0,5 msk tamarisoja (kan uteslutas)
1 kruka basilika
150 g parmesanost, riven
olivolja till stekning
salt och svartpeppar
 
Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Strö salt (vanligt bordssalt) över aubergineskivorna och stapla dem på varandra på en tallrik. Låt stå i minst 30 minuter (gärna upp till 1 timme) tills det vätskar sig. 
  3. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken och vitlöken i någon minut tills löken blir genomskinlig utan att ta färg. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och eventuellt soja. Smaka av med salt och svartpeppar och klipp ner hälften av basilikan.
  4. Torka av saltet och vätskan från aubergineskivorna med hushållspapper eller ren kökshandduk.
  5. Varva aubergineskivor, tomatsås, de resterande basilikabladen och riven parmesanost i en oljad ugnsform. Avsluta med att ringla lite olja över och tryck dit de sista basilikabladen.
  6. Sätt in formen i ugnen och baka i cirka 1 timme och 10 minuter.
 
Gratängen är glutenfri. Är du känslig mot komjölk skulle jag föreslå att du river ner pecorino istället för parmesan. Blir precis lika gott. Gratängen går också finfint att förbereda dagen innan. 
 
En riktigt god vegorätt som kan bli
en återkommande favorit på menyn.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Katarina 18 september, 2015 at 05:01

    En maträtt jag gärna lagar och äter. Ha en fin dag, kram!

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.