Maträtter Tips

Ingefära, en bra vän

 
Färsk ingefära. Det här är en ört som numera alltid finns i mitt kylskåp. En rejäl bit, för det går åt en del. Nästan varje morgon juicar jag och då har jag i en rejäl bit ingefära. Ibland gör jag en morgonshot. Eller en varm dryck. Och ibland river jag ner färsk ingefära i matlagningen. Eller har torkad, malen ingefära när jag bakar. Ingefära är bra för magen, lugnande och stimulerande för matsmältningen. Ingefäran sägs också vara bra för immunförsvaret och ha anti-inflammatoriska egenskaper. Och jag tror verkligen att det kan vara så. Med tanke på hur mycket ingefära jag får i mig och är den som står pall de flesta bakterier här hemma (peppar, peppar) så spelar det väl egentligen ingen roll om jag har ingefäran att tacka för det eller inte. Tro kan försätta berg och jag fortsätter tro på ingefärans fina egenskaper. Sedan är den ju så god!
 
 

Bild från Arla
 
En av de rätter här hemma som alltid går hem och som är en sådan där perfekt vardagsrätt som man hinner med en vardag är Kalkonfilé med ingefära från Arla Köket. Receptet hittar ni här. Riktigt gott! Istället för vispgrädde går det finfint att använda laktosfri sådan eller iMat matlagningsgrädde (mjölkproteinfri, havrebaserad). 

 
 
Och till sist, om du inte redan fått höra allra bästa knepet på hur man skalar färsk ingefära, så kolla in detta korta klipp från Jamie Oliver. Briljant är det. 
 
Ingefära är också riktigt gott att blanda ner i morgonteet. Eller gör ett ingefära-te genom att skala en bit färsk ingefära och skära den i skivor (3-4 stycken) och lägga i en kopp. Häll över kokhett vatten och låt skivorna dra tills det svalnat. Drick sedan långsamt. Detta får gärna vara det första du gör på morgonen innan du äter frukost. Om du vill kan du tillsätta lite honung.
 
 
Ginger Rogers & Fred Astaire
 

Hoppas du fått lära dig något nytt och att du provar något av alla recept med ingefära.
Ja, och så är det ju fredag och då är steget till dessa humörhöjare inte alls långt. Eller hur ;-)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.