Maträtter

Makalöst god Boeuf bourguignon på långkokt högrev

boeuf bourguignon

En så makalöst god Boeuf Bourguignon vi lagat! Hade köpt en så fin KRAV-märkt bit högrev på nästan 2 kilo. Och tänkte att en klassisk Boeuf Bourguignon skulle bli perfekt till helgens middag. Helgen som gått har nämligen tillbringats med övernattande gäster och förberedande inför och genomförande av födelsedagskalas. På lördagen skulle dagens 16-åring dessutom spela hockeymatch sent på kvällen, så att ha en färdig gryta klar att servera innan det bar iväg till ishallen kändes som en bra idé. Hade egentligen redan lagt fram ett recept när jag i facebookflödet såg någon som skrev att han skulle låta högrev gå på svag värme i ugn hela natten. Det där lät ju spännande. I bakhuvudet fanns de artiklar jag läst på sistone att vi borde tillaga mat länge på låg värme istället för att steka, så jag började googla och hamnade ganska direkt på en artikel om långkok som publicerades i DN år 2012 där kocken Tareq Taylor delar med sig av recept på långkokt högrev som sedan blir till den klassiska franska grytan.

Och det där blev ju finemang. Vilket kött! När högreven togs ut ur ugnen på morgonen efter en god natts sömn (ja, min då) och jag skulle skära den i bitar så bara föll köttet isär. Så oerhört mört och fint. Så här ska jag absolut tillaga kött fler gånger framöver. Enkelt och snabblagat om man bortser från tiden i ugnen. Köttet kan man köra när det passar, det håller upp till en vecka i kylen och man kan till och med frysa det. Tareq kokar 3 kg kött men jag hade som sagt en bit på 2 kg som helt användes till grytan.

Recept på långkokt högrev

Räcker till 3 rejäla middagar för 4 personer

Förberedelser: 10 minuter
Tillagning: 10 minuter
I grytan: ca 10 timmar

3,5 kg högrev
1 gul lök
1 palsternacka
1 stor bit rotselleri

Dela högrevet i bitar på lite mer än 1 kilo. Bryn runt om i en stekpanna och lägg sedan ner i en stor kastrull, gärna omkring 7 liter.

Lägg i skalad lök, palsternacka och rotselleri. Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Koka upp och sänk sedan värmen till ettan och låt stå över natten, ca 10 timmar. Alternativ: sätt in hela kastrullen i ugnen på 100 grader och låt stå över natten. Om man sätter i gång långkoket på kvällen innan man går och lägger sig så är det klart när man vaknar.

Ta upp högrevet ur grytan, låt den svalna och lägg i kylen. Spara buljongen. Sedan är det bara att ta fram när det är dags att laga mat! Köttet håller sju dagar i kylen. Det går också bra att frysa det kokta högrevet.

Recept på makalöst god Boeuf Bourguignon

4 personer

ca 700 g långkokt högrev (det var ganska exakt vad det blev av min 2-kilos-bit)
100 g champinjoner, i kvartar
100 g bacon (jag använde 200 g rökt sidfläsk)
8–10 schalottenlökar, skalade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk smör
1 msk färsk hackad timjan
2 msk vetemjöl(jag använde rismjöl)
2 msk tomatpuré
3 dl rött vin, gärna kraftigt
7 dl buljong från långkoket
2 små morötter, skalade och skivade

Fräs kvartade champinjoner, strimlad bacon, hela schalottenlökar och hackad vitlök i smör. Häll på timjan. Pudra över vetemjöl och tillsätt tomatpurén – fräs runt ordentligt. Häll på vinet. Låt det puttra en stund och slå sedan på buljongen.

Rör ner de skivade morötterna. Låt puttra på medelhög värme i ca 15 minuter. Tillsätt därefter köttet som är skuret i lagom stora bitar och koka upp. Servera gärna med potatispuré!

Det här är en sådan där gryta som nästan bara blir godare av att stå till sig. Perfekt bjudmat alltså, då den kan stå klar i kylen i god tid. Den går också att frysa. Det blev verkligen en väldigt fin smak på grytan, inte minst tack vare den fantastiska buljongen från långkoket. Däremot behövdes både salt och peppar tillsättas, så smaka av grytan och se om du behöver krydda lite till. Och som sagt, en makalöst god Boeuf Bourguignon. Bon appétit!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.