Boken Baka & ta tillvara Maträtter

Rabarberkräm, gott och snabblagat

8 juni, 2022
rabarberkräm

Rabarberkräm är något av det godaste jag vet. Kräm är gott till både lunch och mellanmål. Härlig snabbmat på sommaren för min del, gärna tillsammans med nybakat bröd. Frukt- och bärkräm åt vi ofta när jag växte upp. Mina barn har inte varit lika förtjusta i det, men jag kokar gärna en stor sats kräm och har färdig lunch i kylskåpet.

Om du till exempel använder bara röda delen av stjälken till bakning eller dessert, släng för allt i världen inte resten. Då är det perfekt att koka ihop en kräm på det som blir över. Recept finns med i min senaste bok Baka & ta tillvara (annonslänk), där jag bjuder på både kräm, saft och marmelad av rabarber.

Rabarberkräm

500 g (5 dl) vatten
45–85 g (0,5–1 dl) strösocker
600 g (1 liter) skuren rabarber
en näve jordgubbar eller hallon, fryst går bra
2 msk potatismjöl

Koka upp vatten med socker. Lägg i skuren rabarber och bär. Koka på medelvärme tills rabarbern mjuknat.

Rör ut potatismjölet med lite vatten och tillsätt under omrörning. Rör ordentligt och åt alla kanter så att potatismjölet inte klumpar sig. Låt nu bara koka upp och lyft sedan av kastrullen från värmen för att svalna.

Jag äter gärna krämen med lite mjölk. Justera mängden vatten efter hur tjock kräm du önskar. En varm sommardag är det gott att servera krämen som soppa med isbitar och tunna skivor av citron.

Keramikskål från Åsa Olofsson Keramik.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Du hittar mina böcker i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.