Rimmad kyckling, en så god och lättlagad rätt till många som passar på både buffé eller som ensamrätt. Både kyckling och sås kan göras i ordning dagen innan och sedan är det bara att skiva och lägga upp kyckling, blanda ihop en sallad, koka quinoa och hälla upp örtsåsen. Så härligt med en god och kall rätt som kräver minimalt med arbete när man vill umgås med goda vänner.
Receptet hittade jag i ett reklamblad som landade i lådan och det kommer från Systrarna von Sydow
Rimmad kyckling med örtsås
(6-8 portioner)
1 kilo kycklingfilé
2 liter vatten
1 gul lök
1 msk hel svartpeppar
2 st lagerblad
1 krm malen svartpeppar
1 krm chilipulver
en halv citron
Saltlag:
5 dl vatten
1 dl fint salt
2 msk strösocker
Örtsås:
1 dl färsk basilika
1 dl färsk dill
3 msk vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
4 dl (bra) majonnäs
1 dl crème fraîche
2 tsk flytande honung
1 krm fint salt
1 krm malen svartpeppar
Kyckling: Blanda saltlagen i en bunke tills saltet löses upp. Lägg hela kycklingfiléer i den kalla lagen och låt stå i kylen 4–5 timmar. Häll av lagen och koka filéerna i osaltat vatten med delad lök, 10 st svartpepparkorn och kryddor i 15–20 minuter. Låt kallna snabbt i spadet, sätt gärna ned kastrullen i kallt vatten. Förvara filéerna i lagen så att de håller sig saftiga till servering.
Örtsås: Mixa örter, vatten och vinäger. Lägg dijonsenap, majonnäs och crème fraîche i en bunke. Vispa ner örtblandningen. Smaka av med honung, salt och peppar.
Servering: Allt ovan kan förberedas dagen innan. Inför servering, ta upp filéerna ur lagen. Skiva och krydda lite extra med svartpeppar, chilipulver och citronskal. Skeda över örtsåsen och dekorera med örtblad.
Smaklig måltid!
Ännu mera Blomster&Bakverk
För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.
3 Kommentarer
Åh, gott! :)
Tack för påminnelsen! För nåt år sen gjorde vi jätteofta rimmad kyckling, men sen har jag liksom glömt bort det. Det blir ju riktigt saftigt och gott!
Bra tips, precis vad jag behövde! Ska testa det nästa gång vi får matgäster. Ha det bra, kram
/Liv