Sött-utan-socker

Den goda, lite nyttigare julen – kokosbitar

20 december, 2014
 
 
Vet inte hur det är med er, men jag är lite svag för det här med kokos. Och kokos tillsammans med choklad. Det finns ju en godisbit därute i hyllorna som börjar på B som är väldans god. Ifjol gjorde jag eget sådant godis plus en massa annat men jag jobbar ju på att hitta lite nyttigare alternativ i år. Har hittat flera varianter på ”nyttiga B … y” som påminner om varandra, men den här varianten kändes enklast. Först gör man själva fyllningen som får stelna i kylen och sedan gör man en raw-choklad-smet (precis som i de goda raw-godbitarna) som man doppar bitarna i. 
 
Det här behövs:
 
1 dl kokosflingor
2 msk kokosolja
1-2 msk agavesirap
 
3 msk kakao
3 msk kokosolja (smält på svag värme)
0,5 msk agavesirap
 
Så här gör du:
 
Mixa kokosflingor med kokosolja och agave. Ställ i kylen en stund så att de går att forma till bitar. Annars går det att klicka ut, ställa in i kylen och sen forma till dem när de stelnat. Medan de stelnar i kylen gör du chokladen.
 
Blanda i en skål samman kakao med smält kokosolja och lite agave. Ta sedan fram kokosbitarna och doppa i chokladen. Använd en gaffel och låt dem rinna av något innan de placeras på bakplåtspapper. När du doppat alla bitar ställer du in dem i kylen i ca 10 minuter. Doppa dem sedan i 2-3 omgångar (så länge chokladen räcker) och kyl mellan gångerna. Strössla över lite kokos efter sista doppet och förvara sedan bitarna i kylen.
 
 
Det ni ska tänka på när ni gör den här sortens raw-choklad är att den smälter mycket snabbare än vanlig choklad. Både i rummet och i handen. Så ta fram den ur kylen precis innan servering och se till att ha något att ta med eller att lägga dem på.
 
Lördagsgodiset fixat!

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply Karin A 21 december, 2014 at 22:24

    Mums! Du inspirerar verkligen med dina "nyttiga" recept. Önskar bara att man kunde göra någon variant på kolor nyttig också. :D

    Ha en fin dan för dan för dan imorgon!
    Kram

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.