Boktips Sött-utan-socker

Drottningtryfflar och ett boktips

drottningtryfflar

INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNK


Drottningtryfflar, en frisk sötsak på svenska bär, är ett av recepten jag provat från nya boken Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv av Birgitta Höglund. Om du googlar på glutenfritt så lär du förr eller senare hamna på Birgittas blogg Birgitta Höglunds mat. Precis som jag gjort flertalet gånger under åren. En av Birgittas kokböcker finns i hyllan sen länge och jag har tidigare tipsat om en av våra favoriträtter här hemma. Nu är vi roligt nog båda på samma förlag, Bladh by Bladh, så jag hoppas få träffa Birgitta en vacker dag.

Birgitta lagar såväl glutenfritt, LCHF, paleo som sockerfritt och har gjort en omvälvande hälsoresa som hon berättar om i boken. Nyligen gästade hon också Nyhetsmorgon, ett inslag du kan se här. Recepten på allt det goda hon bjöd på i studion hittar du här.

Birgittas bok bjuder på kalla smårätter, varma tillbehör, salta och söta bakverk liksom njutbart i glas, burk och flaska. Birgitta berättar också om sin egen hälsoresa och om naturligt läkande med hjälp av naturen. Hon har dessutom fotat alla bilder själv och använt den jämtländska  naturen som fotostudio.

boktips gröna sköna tillbehör

Jag vill såklart tipsa er om Birgittas bok och frågade om jag fick publicera receptet på drottningtryfflarna hos mig. Det fick jag så gärna – så varsågoda! En frisk sötsak på de svenska superbären hallon och blåbär.

Drottningtryfflar

ca 16 st

1 dl blåbär
1 dl hallon
1 dl kakaosmör (du kan också använda vanligt smör eller kokosolja)
5 dadlar
2 dl hasselnötter (jag som inte tål det använde istället sötmandel)
1/2 pressad citron eller lime

ATT RULLA I
1/2 dl hallonpulver

Koka upp bären, ta från spisen och rör ner kakaosmöret så det smälter och låt svalna. Skär dadlarna i mindre bitar.

Mixa bärsmeten tillsammans med hasselnötter, dadlar och citronsaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar. Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme. Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom. Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram allt eftersom. Du kan också variera tryfflarna med andra bär och nötter, mandlar eller pumpakärnor. Så goda!

Inte bara drottningtryfflar

Jag har också lagat Birgittas goda ratatouille då vi skördar zucchini för fullt hemmavid. Grönsakerna bräserades i vitt vin och röran blev riktigt god. Härnäst tror jag att jag ska pickla rödlök med lingon, göra svartvinbärssylt utan socker och äggmuffins med fetaost och grönkål. Här hittar du Birgittas bok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tusen tack Birgitta för att jag fick bjuda på dina drottningtryfflar!

Nu kan du förbeställa min bok (begränsad signerad utgåva)!

Du vet väl att du redan nu kan förbeställa boken Blomster & bakverk. Den 3 september kommer min bok att finnas i butik men ni kan redan nu beställa ett signerat ex HÄR och få den hemskickad i slutet av augusti.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.