Hallon- och mandelbit, en raw godsak utan socker som verkligen bjuder på njutning av det lite nyttigare slaget. Godbiten finns på bloggen sedan tidigare men idag gjorde jag den något annorlunda. Sötningen fick istället bestå av äkta lönnsirap istället för agavesirap, vilket jag tycker blir lite väl sött. Och så minskade jag mängden något. Vad gäller kakaon så går det precis lika bra med både raw kakao som vanlig och jag har även provat att göra med carobpulver och det blir lika gott. Ta det du själv tycker känns bäst. Nedan har jag listat det jag själv använde.
Hallon- & Mandelbit
ca 10 st beroende på storlek på form
1 dl kokosolja, smält på svag värme i kastrull
1 dl raw kakao
0,25 dl äkta lönnsirap
havssalt, en nypa
mandelsmör (eller annat nötsmör)
hallon, färska eller frysta
Formar – lite mindre bakformar i papper (har du silikonformar går det också fint att använda).
Gör så här:
Börja med att smälta kokosoljan på svag värme i en liten kastrull. Tillsätt kakao, lönnsirap och lite havssalt och vispa samman till en jämn choklad. Skeda nu chokladen i de små formarna så att botten täcks, en matsked per form brukar vara lagom. Ställ in och låt stelna i frysen ca 10 minuter. Ta nu ett gott mandelsmör och lägg en klick i varje form, tryck dit ett hallon och skeda sedan över resterande chokladsmet. Låt stelna i frysen ca 15 minuter. Nu kan du lägga över godbitarna i en burk med lock och förvara i kylskåpet.
Tänk på att choklad som görs med kokosolja håller formen fint i kylen men smälter ganska fort i rumsvärme, så ta fram några åt gången.
Receptet kommer ursprungligen från Katarina med bloggen Hovkonditorn.
2 Kommentarer
Åh, ser helt fantastiskt gott ut! Ska definitivt testa dessa!
Vad roligt att höra ~ tack!