0
Dessert Sött-utan-socker

Mandelpraliner med kokos och choklad

Mandelpraliner med kokos och choklad

Har gjort så goda mandelpraliner med smak av både kokos och choklad som jag tänkte dela med mig av. De går rätt snabbt att göra så om påskägget ännu inte är fyllt så hinner du. Påsken är en härlig högtid med massa gott och du kanske är som jag, att du mår bättre utan en massa vitt socker. Då är detta en påskpralin för dig!

Det vackra vita fatet har jag köpt hos en av mina favoritkeramiker här i Åkersberga, Åsa med Kvarnstugans lilla ateljé.

Mandelpraliner med kokos och choklad

Mandelpraliner med kokos och choklad

ca 20 st

Till pralinerna:

100 g (2,5 dl) mandelmjöl
80 g (2,5 dl) kokosflingor
3 msk rumsvarm kokosolja
1 msk kokossirap (eller agave eller lönnsirap)
1 tsk nystött kardemumma

Till dekorationen:

100 g mörk choklad
2 tsk rumsvarm kokosolja

Smaksättning: Till dessa använde jag 1 tsk stött kardemumma men jag kan också tänka mig att det är gott med kanel eller vaniljpulver. Tänkte också prova att rulla bollarna i lakritspulver innan jag doppar dem i choklad.

Gör iordning smeten

Mät upp och lägg alla ingredienser till pralinerna i en mixer eller matberedare. Tänk på att kokosoljan ska vara rumsvarm. Den behöver inte vara rinnande men riktigt mjuk. Smält den försiktigt i en liten kastrull om det behövs. Mixa nu tills det blir en formbar massa. Ta lite smet i handen och prova om den är formbar. Om den är för torr tillsätt lite mer kokosolja. Om den känns för blöt, tillsätt lite mera mandelmjöl. Smaka gärna på smeten för att reglera både sötma och krydda.

Forma nu till små bollar (jag fyllde ett matskedsmått med smet för att få ungefär samma storlek på alla). Man får liksom krama smeten lite i handen och sedan forma. Lägg på en bakpappersklädd bricka. Nu kan du om du vill sätta en tandpetare i varje boll för att underlätta doppandet i chokladen. Ställ in brickan i frysen i en halvtimme ungefär. Under tiden kan du smälta chokladen tillsammans med lite kokosolja över vattenbad.

Dekorera med choklad

Doppa nu pralinerna i skålen med choklad. Har du satt i tandpetare kan du hålla i dem och sedan försiktigt lägga ned pralinerna på ett bakplåtspapper och låta stelna. Du kan också lägga pralinen på en gaffel, sänka ner den i chokladen och med en sked liksom ösa chokladen över med andra handen. Låt chokladen rinna av och flytta över till bakplåtspapperet. Jag fick lite choklad över så när alla praliner doppats så tog jag en sked och ringlade lite extra choklad över dem så det blev ett fint mönster.

Låt chokladen stelna och förvara sedan pralinerna svalt. Jag brukar ställa mina i matkällaren. I kylskåpet blir chokladen lite trist. Pralinerna lär gott och väl vara hållbara i en vecka eller två. Om de nu räcker så länge.

Mandelpraliner med kokos och choklad

Det går såklart finfint att använda choklad efter smak. Vit, ljus eller mörk. Vanlig, mjölk-, glutenfri eller sockerfri. Och pralinerna kan dekoreras med hackad pistage, blomsterströssel, krossade frystorkade bär, strössel eller annat som ni tycker om.

Hoppas det smakar!

Ännu mera praliner

Om du önskar mer inspiration på praliner kan jag tipsa om dessa salmiak- och jordnötsbitar eller denna goda hallon- och mandelbit. För mer sött utan socker kan du kika runt i min kategori här på bloggen som heter just Sött-utan-socker.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.