Tillbehör

Ärtröra, små rara gröna och smarta

ärtröra gröna ärtor

Nu har jag gjort denna ärtröra en längre tid och blivit smått beroende. Så kom jag på att jag inte delat med mig av den här vilket genast behöver åtgärdas! En enkel röra som blir till ett ypperligt gott och smart tillbehör. Varför så smart då? Jo, gröna ärtor odlas i Sverige och fryses ned direkt efter skörd som sker i exakt rätt stund när ärtan är som bäst. Det betyder att näringsvärdet är som högst och allt det bevaras i den frysta ärtan.  Det betyder ju också att vi kan njuta av de gröna ärtorna året om. Visste du att gröna ärtor är rika på både fibrer och protein?

ärtröra gröna ärtor

Svenska ekologiska ärtor

Att Sverige är ett ypperligt land för just ärtodling är en stor bonus och väljer du ekologiska väljer du en odling utan syntetiska bekämpningsmedel. Ärtor nämns ofta som klimatsmarta då själva odlingen inte orsakar så stora utsläpp, men däremot kan transporterna ha stor påverkan. I Sverige äter vi ca 1 kilo gröna ärtor per person och år∗ och med tanke på hur mycket viktiga näringsämnen som finns i denna lilla rara ärta så borde vi äta mer av dem. Min gröna ärtröra kanske kan bidra till det.

∗ Källa: sigill.se

smörgås med ärtröra och halloumi

Ärtröra med variation

Denna ärtröra bara mixar man ihop, det är enkelt och går snabbt. Man kan variera sig med olika smaksättningar och kryddor, allt efter smak och humör. Man kan göra den mer som en hummus och tillsätta både citron och tahini. Eller mer som en guacamole med lime, vitlök, tomat och koriander. Här är det bara att släppa loss fantasin. Själv äter jag oftast min ärtröra som pålägg eller som en klick grönt och gott tillbehör till maten. Det är också gott att göra en ärtröra och dippa frökexen i. Då brukar jag ha i lite av Krusmyntagårdens persilada (deras variant av kryddan persillade). Mina “Dagobertare” här ovan är fyllda med ärtröra, smörstekt halloumi, bladpersilja och gul paprika.

Ärtröra à la Annelie

Frysta gröna ärtor
Oliv- eller rapsolja
Salt och peppar

Häll upp gröna ärtor i värmetålig skål. Mängd efter behov, oftast tar jag en halv påse. Koka upp vatten och häll över de frysta ärtorna, låt stå en minut och häll sedan av vattnet. De behöver inte rinna av så noga. Häll nu ärtorna i en mixer, ringla över olja (börja med ett par matskedar) och krydda. Mixa tills konsistensen är slät eller tills det är så som du vill ha röran. Om det behövs kan du antingen tillsätta mer olja eller vatten, ta lite i taget och mixa vidare. Lägg röran i en glasburk med lock och förvara i kylen. Den håller sig fint i upp till två veckor.

Hoppas nu att jag inspirerat er med min gröna ärtröra!

find your inner pease

Måste ju passa på att visa er att man kan leka med ärtorna också, innan man äter dem. Jag kallar bilden Find your inner pease.

Ännu en röra

Om min gröna ärtröra inte passar dig kanske jag kan fresta med en röd röra i form av rödbetshummus på rostade betor?

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.