Jul Tillbehör

Fikonmarmelad med citrus och kanel, en god julmarmelad

2 december, 2018
fikonmarmelad med citrus och kanel

Nu är det hög tid att ni får receptet på min julmarmelad. Det går inte åt mycket marmelad här hemma men denna bara älskar jag! En fikonmarmelad med citrus och kanel som passar fint till julens alla smaker. Och ostar. Den passar också utmärkt att ha med som present eller lägga under granen. Ätbara klappar måste vara bland det bästa att både ge och få. Denna fikonmarmelad har kokats massvis av gånger och ätits av så många nöjda. På den tiden jag hade mitt lilla hemmabageri sålde jag den till jul. Så populär att ge bort tillsammans med ett gott fröknäcke eller en påse finskorpor. Och nu äntligen är det dags att jag delar med mig av receptet till er.

Räkna ned till jul med ett pyssel om dagen

Även i år medverkar jag i den härliga kreativa kalendern där dagarna fram till jul räknas ned med ett pyssel om dagen. Gina som för 5:e året i rad håller i denna kalender har samlat 26 kreatörer som fått varsin dag att bjuda på något inspirerande. Här kan jag lova att julstämning och inspiration kommer att infinna sig från dag 1. För att vara helt säker på att inte missa någon dag så ska du följa Gina på @willowdaygram där hon kommer att publicera alla bidrag. Vi som är med ska också göra vårt bästa för att lotsa er genom nedräkningen. Ett annat tips är att på Instagram följa hashtaggen #tccsweden2018 Var med och berätta om du inspirerats av kalendern eller lägg upp något eget kreativt under hashtaggen. Kommer att bli en inspirerande plats!

Vill du kika på allt som gjorts under tidigare år har Gina samlat alltsammans här. Vilken inspirationsbank!

My Christmas marmelade and the Scandinavian Christmas Countdown Calendar

It’s about time that I share my recipe for my Christmas marmelade. We don’t eat that much marmelade but this one I just love. A fig marmelade with citrus fruits and cinnamon. Excellent for Christmas and so good together with cheese. It’s also perfect to wrap and give away as a present. Edible gifts are perfect for Christmas. I have made this marmelade so many times and it’s always so appreciated. And now finally I’d like to share the recipe with you.

This is my contribution to the creative countdown calendar hosted by Gina for the 5th year in a row. To make sure you don’t miss a post, follow Gina here @willowdaygram where she will publish every day. We are 26 creatives sharing and all is gathered at the hashtag #tccsweden2018 Do join us and share if you have been inspired by the calendar or share something creative of your own. 

If you would like to see all the creative projects from earlier years, Gina has gathered them all here. So inspiring!

fikonmarmelad med citrus och kanel

Fikonmarmelad med citrus & kanel

Färdig marmelad räcker till ca 5-6 burkar à 250 g

400 g torkade fikon, läggs i blöt över natt
3 + 2 st apelsiner
2 röda grapefrukter
1 + 1 citron
1 dl vatten

900 g (1 liter) socker
2-3 kanelstänger

Förberedelser

Börja med att blötlägga fikonen i en skål med vatten. Gärna över natt men några timmar går också bra. Du kommer att behöva en stor kastrull. Själv använder jag bara ekologiska råvaror (förutom kanelstången) till denna marmelad. Tvätta gärna all frukt i ljummet vatten och låt torka. Förbered också inför marmeladprovet genom att ställa in ett litet fat i frysen när du börjar med marmeladkoket. En sak som kan vara bra att tänka på när du skär citrusfrukten är att den inte kokar sönder, så om du inte tycker om stora bitar frukt se till att skära smått. Tycker själv att det är gott och blir fin struktur på marmeladen med lite större bitar. En smaksak helt enkelt.

Det du också behöver förbereda är rena burkar att hälla upp marmeladen i. Burkarna måste vara absolut rena, kör dem gärna i diskmaskin innan. Värm ugnen till 100° och ställ in burkar och lock (separerade) under tiden marmeladen kokar så blir de varma och steriliserade. De behöver stå inne minst 30 minuter.

Gör så här

Häll av vattnet från fikonen, skär av det lilla skaftet och skär dem i mindre bitar.

Skär nu skalet av 3 st apelsiner, 2 st grape och 1 st citron. Skär bort så mycket som möjligt av det vita som annars bara kommer att smaka beskt. Dela frukterna i mindre bitar. De två apelsiner som är kvar river du först skalet på och sedan pressar du ur saften. Till sist tar du citronen och pressar ur all saft.

Alltsammans ska ner i kastrullen. Slå på 1 dl vatten och koka upp. Sänk värmen och koka på medelvärme under lock i 20 minuter. Nu är det dags att röra ner sockret. Häll i allt socker och rör om försiktigt. Lägg också ner kanelstängerna. Koka upp och rör om någon gång under tiden sockret smälter. Koka nu marmeladen utan lock tills den är helt färdig. Du behöver inte röra om, men se till att få med det som eventuellt kommit upp på kanterna och skumma av om det behövs. Det kan ta allt från 20-40 minuter till färdig marmelad.

Marmeladprov och hälla på burk

Gör gärna ett första marmeladprov efter ca 20 minuter. Ta fram fatet ur frysen, häll lite av marmeladen på det kalla fatet och låt det stå några sekunder. Dra med en sked rakt igenom klicken. Om spåret direkt flyter ihop igen är den inte klar. Fortsätt koka och prova på nytt efter en stund. Du kommer också att märka när marmeladen tjocknar. När spåret stannar kvar är marmeladen färdig och kan hällas på burk. Den upplevs kanske som lös men kommer att tjockna efter ett tag.

Ta ut rena burkar och lock ur ugnen. Tänk på att både burkar och marmelad är riktigt varmt. Plocka bort kanelstängerna (de kan sköljas av och användas till dekoration). Häll nu upp marmeladen och skruva direkt på locket. Använd grytlapp eller en handduk. När alla burkar fyllts och locken skruvats åt ordentligt ställer jag burkarna upp och ned och låter dem svalna så. Det gör man för att hindra eventuella mögelangrepp. Den varma marmeladen dödar alla bakterier från botten till locket.

Därefter kan du ställa in marmeladen i kylen. Med denna mängd socker tål marmeladen att förvaras i rumstemperatur och håller i flera år. Öppnad burk ska alltid förvaras i kylskåp.

fikonmarmelad med citrus och kanel

Fig marmelade with citrus & cinnamon

Servings approx five to six 250 g jars

400 g dried figs, soaked in water overnight
3 + 2 oranges
2 red grapefruits
1 + 1 lemon
1 dl water

900 g (1 liter) of sugar
2-3 cinnamon rods

Preparations

Start with soaking the dried figs in water in a bowl. Preferably overnight but a couple of hours will do fine. You will need a large pot. For the marmelade I only buy organic ingredients, except for the cinnamon, and wash off all the fruits in luke warm water. Also, for the marmelade test, put a small plate in the freezer when you start the cooking. A notice, the citrus fruit will more or less keep the size you cut it in so do as you prefer. I like it when the pieces are not too small. Brings a nice structure to the marmelade.

You also need to prepare the jars. They need to be absolutely clean. Heat the oven to 100°C and place the jars and lids (separated) during the time the marmelade is cooking so that they get warm and sterilized. They need at least 30 minutes in the oven.

Instructions

Pour off the water from the figs. Cut off the fig’s stalk and cut them into pieces.

Cut off the peal from 3 oranges, 2 red grapefruits and 1 lemon. Make sure you get rid of all the bitter white and cut the fruits into pieces. Zest the 2 oranges left and then press the juice from them. Finally, use the remaining lemon and juice it.

Now put all the fruits in the pot. Pour in 1 dl of water and put to a boil. Lower the heat to medium and let it boil with the lid on for 20 minutes. Now add the cinnamon rods and the sugar, all at once and stir carefully. Bring the marmelade to a boil, stir a few times until the sugar is dissolved and then boil it with the lid off until ready. You don’t need to stir but if any foam on the surface, just remove it with a spoon to prevent any bacterias. It will now take from 20-40 minutes until it’s ready.

Time for the test and to fill the jars

Make a first marmelade test after 20 minutes. Bring the small plate from the freezer. Pour some marmelade on the chilled plate and let it sit for a moment, then drag a spoon through the mixture. If it goes back together it’s not ready. Keep boiling and try again after a while. You will also notice when the marmelade thickens. When the mixture on the plate leaves a clean track it’s all set and ready to be put into jars. It may seem a bit runny but it will thicken.

Remove the jars and lids from the oven. Keep in mind that it’s hot. Take away the cinnamon rods (you can rinse them and save for decoration). Pour the marmelade into the jars and put on the lids. Use a pot holder or a kitchen towel. When all jars are filled I put them upside down and let them cool like this. It’s to prevent any mold and the hot marmelade will kill any bacterias from the bottom and up to the lid.

Thereafter you can put the marmelade in the fridge. With this amount of sugar the marmelade can be kept in room temperature for years. An open jar must always be kept in the fridge.

fikonmarmelad med citrus och kanel

fikonmarmelad med citrus och kanel

Och så lite dekoration

Hoppas att detta kreativa pyssel i köket smakar och att du kanske inspirerats till att ge bort ett ätbart paket i år. Jag ser alltid till att spara mindre använda burkar i matkällaren just för sådana här tillfällen. Marmelad tycker jag är trevligt att servera från mindre burkar. Det är också fint att dekorera med julkänsla. Klä in burklocken i papper eller tyg, dra ett fint snöre om eller gör fina etiketter och dekorera burkarna med julens dofter. Lovar att det kommer att bli en uppskattad gåva!

Hope that this creative project in the kitchen inspires you to make some Christmas marmelade and maybe some edible gifts as well. I always put away used jars and keep them for moments like these. For marmelade I prefer medium jars. Feel free to decorate them with that Christmas feeling. Use paper, cloth or a nice lace. Write some labels and use Christmas spices for decoration. Promise you that this will be appreciated!

Fortsatt fin advent till er! Happy Holidays!

The Creative Calendar day 1-3

Dag 1 / Day 1 Igår inleddes kalendern av Karin på Pysselbolaget. Kika in till henne och de fina fingerdockorna här. Yesterday was hosted by Karin at Pysselbolaget, check out her project here.

Dag 2 / Day 2 Mitt bidrag i år är en härlig julmarmelad. Ifjol bakade jag ett glutenfritt julbröd på min dag. My contribution this year, a Christmas marmelade. Last year I made a glutenfree Christmas bread on my day.

Dag 3 / Day 3 Imorgon lämnar jag över till Wenche Lise Fossland @wenlise_fold och är övertygad om att det blir magiskt. Tomorrow it’s time for Wenche Lise Fossland @wenlise_fold, so much looking forward to her contribution.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

10 Kommentarer

  • Reply Anna María 2 december, 2018 at 08:59

    Alltså mums vad gott det både låter och ser ut! Är väldigt svag för fikonmarmelad så här fångar du mig. Och som vanligt, helt sagolika bilder. Känner hur julkänslan bara spritter i kroppen!

    • Reply Annelie Andersson 2 december, 2018 at 10:30

      Tusen tack, blir så himla glad för dina fina ord. Härligt att jag kunde få igång lite julspritter.

  • Reply Gina 2 december, 2018 at 16:24

    Agree with all that Anna María wrote above. A true pleasure to have you, Annelie!

    • Reply Annelie Andersson 2 december, 2018 at 16:59

      Thank you so much Gina and so grateful for being a part of this creative community. So much fun and so inspiring. Thanks for having me!

  • Reply Trixi 3 december, 2018 at 05:27

    Wow, I love the look of that marmalade. I’m buying the ingredients next time I go shopping!

    • Reply Annelie Andersson 3 december, 2018 at 07:02

      So happy that I could inspire you. Really hope that you will like it. Thanks!

  • Reply DAY 3 | The Christmas Countdown: Origami Angels - willowday 3 december, 2018 at 06:00

    […] DAY 2:  Annelie of Blommor och Bakverk with Christmas Marmalade | HERE  […]

  • Reply matmedmera 3 december, 2018 at 11:51

    Låter så gott! Undrar bara över socker om det inte för mycket…

    • Reply Annelie Andersson 3 december, 2018 at 13:10

      Hej och tack, denna marmelad är en stor favorit. Kan förstå att det låter som mycket socker men detta förhållande mängden frukt – socker behövs för både rätt konsistens men framför allt hållbarhet. Slår du ut mängden socker på mängden färdig marmelad blir det inte så mycket. Den här marmeladen håller länge om den får stå mörkt och svalt.

      Många kokar med en mindre mängd syltsocker men det har jag numera valt bort då det har både tillsatt pektin, citronsyra och kaliumsorbat. Då använder jag hellre naturliga råvaror. En smaksak helt enkelt!

  • Reply DAY 2 | The Christmas Countdown: Christmas marmalade - willowday 3 december, 2018 at 20:18

    […] back after sharing her wonderful recipe for Christmas Bread last year (here: DAY 20)    I’m definitely going to make Christmas marmalade filled with figs, citrus and cinnamon and am very happy to welcome Annelie back with an invitation […]

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.