Tillbehör

Flädermarmelad på citronerna från saftkoket

flädermarmelad

Som jag tycker om att man tar hand om allt det ätbara. Att man kan göra flädermarmelad på citronerna från saftkoket var en nyhet för mig som plötsligt dök upp i flödet både hos vänner och ett par större matsidor. En strålande idé! I vanliga fall åker citronskivor och fläderblomster på komposten efter att de runnit av men det här var ju ett riktigt bra sätt att istället ta tillvara på en del av resterna. Den rosa flädern har dessutom ett lite bittert inslag i smaken och tänker mig denna marmelad passar utmärkt till ett par goda ostar.

Flädermarmelad

citronskivor från saftkok, 3 st (ca 200 g)
1 dl av den koncentrerade saften
150 g syltsocker

Mixa först citronskivorna i en matberedare (eller finhacka). Koka tillsammans med den koncentrerade saften i ca 10 minuter på medelhög värme. Tillsätt syltsockret och koka i 5 minuter. Stäng av plattan, låt stå en stund. Skumma om nödvändigt och häll sedan upp på väl rengjord burk.

Som ni ser räckte det till en syltburk och lite till.

rosa flädersaft

Rosa flädersaft blir verkligen både vackert och gott! Om du vill ha recept på fläderblomssaft så finns det här: Sommar på flaska.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Anncha, stiligahem 15 juli, 2017 at 20:49

    Åh så bra. Det ska jag komma ihåg. Tack Annelie

  • Reply Emma 16 juni, 2019 at 22:59

    Detta provade jag idag och det blev en riktig hit. Mycket drag i marmeladen, som var så smakrik!

    • Reply Annelie Andersson 17 juni, 2019 at 05:47

      Men så härligt att höra! Toppen ju att ta vara på det som annars bara slängs. Tack för att du skrev!

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.