Bakverk & Tårtor Tillbehör

Ost- och skinkbollar, gott tilltugg

ost- och skinkbollar

Ost- och skinkbollar, dags att bjuda på ännu en gammal goding från receptpärmen. När vi bjuder hem vänner tycker vi att det är trevligt att samlas kring ett glas bubbel av valfritt slag och ställa fram fat med olika tilltugg. Det kan vi tycka är trevligare än att servera en förrätt. Häromsistens bjöd jag er på parmesankakor och idag blir det fluffiga ost- och skinkbollar. Det här lite matigare tilltugget görs av en petit choux-deg och så tillsätter man finhackad rökt skinka och parmensan- eller prästost. Det blir luftiga små bollar med god smak. Du kan välja hur stora du vill göra dem. Om du har tänkt ställa fram flera tilltugg kan du med fördel göra dessa lite mindre då de är rätt mättande.

ost- och skinkbollar


Ost- och skinkbollar

Ugn 200°
Antal ca 30 st små eller 20 stora

2,5 dl vatten
50 g smör
2,5 dl vetemjöl
4 ägg
150 g riven parmesanost eller hackad vällagrad prästost
150 g rökt skinka

Gör så här

Värm ugnen till 200°.

Hacka ost och skinka i små fina bitar. Om du använder parmesan kan du riva den på fina sidan av rivjärnet. Plocka fram en stor rostfri kastrull och mät upp alla ingredienser.

Koka upp vatten och smör i en rostfri kastrull. Dra kastrullen från plattan och vispa i mjölet. Ställ nu tillbaka kastrullen på plattan och vispa kraftigt tills att degklumpen släpper kastrullens botten. Det går ganska så snabbt. Ta genast av kastrullen och blanda nu ner ett ägg i taget. Se till att röra ner varje ägg ordentligt och få en jämn smet innan du knäcker i nästa. Till sist vänder du ner ost och skinka så att det fördelas jämnt.

Klicka eller spritsa nu ut smeten på bakpappersklädda plåtar. Bollarna kan ligga ganska så tätt då de mest växer på höjden. Ställ in plåten på andra falsen ovanifrån och grädda dem i ca 20 minuter. De ska få en fin gyllene färg och kännas lätta och torra. Knacka lite på undersidan, om det låter ihåligt är de färdiga. De är godast samma dag men kan förberedas några timmar innan gästerna kommer.

Ännu mera tilltugg

Om du vill ha ännu ett tips på tilltugg kan jag varmt rekommendera dessa tunnbrödsticks. Så enkla att göra och mycket goda.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.