Tillbehör

Saffranskoncentrat

4 november, 2022
saffranskoncentrat

Saffranskoncentrat är ett utmärkt sätt att få ut så mycket smak som möjligt av denna ljuvliga krydda. Dessutom är det enkelt. Jag låter koncentratet stå minst ett par veckor innan jag använder det. Ju längre saffranet får dra, desto mer smak. 

Allt du behöver är saffran, råsocker och starksprit. Jag använder konjak, men det går lika bra med annan starksprit, som rom eller whisky. Förvara koncentratet i en burk med tättslutande lock. Det håller i minst ett år. Jag lovar att julbaket inte kommer att smaka alkohol.

saffranskoncentrat

Saffranskoncentrat

1 gram saffranspistiller
2 msk starksprit, t ex konjak
1 msk råsocker

Rör samman allt och ställ burken i kylskåpet tills det är dags för julbaket. Jag använder 2 msk koncentrat om det står 1 gram saffran i receptet. Men du kan alltid smaka dig fram till en mängd som passar dig. Jag älskar saffran men jag vet att en del inte är lika förtjusta i smaken som jag är.

Utgå från ovan proportioner per gram saffran, men gör gärna en laddning så att det räcker till flera bak. I glasburken på bilden ovanför är det 4,5 gram saffranspistiller.

Kuriosa om saffran

Saffran är en exklusiv krydda som kommer från saffranskrokusen, Crocus Sativus, och dess pistiller. Det går åt stora mängder blommor som plockas för hand för att sedan torkas. Siffrorna varierar lite men när man ser på processen så är det förståeligt att saffran ofta omnämns som världens dyraste krydda.

Saffran kan köpas hel eller mald och precis som med alla kryddor försvinner en del doft i en färdigmald produkt. Mald saffran behöver inte vara sämre men hela pistiller behåller aromen bättre. Det har tagits fram en internationell standard för kvalitet på saffran, så kika gärna på förpackningen du köper. För att klassa kryddans kvalitet ser man både till färghalt, smak och doft. Saffran ska innehålla en viss bitterhet.

Andra tips

Om du nu inte lagt saffran i marinad eller har den malda varianten så finns det flera sätt att dra ut så mycket smak som möjligt. Stöt kryddan med lite socker i en mortel eller låt den dra i degvätskan en stund. Du kan också blötlägga pistillerna i sprit eller pressad saft från en apelsin eller clementin. Gärna i minst två timmar men helst i kylen över natt för maximal smak. Det är ju det man vill ha!

Jag hoppas att du förgyller julens bakning med extra mycket saffranssmak i år!

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.