Rödbetshummus på rostade betor

8 november, 2018
rödbetshummus

Rödbetshummus har stått på min lista på mat att laga i en evighet. Nu äntligen blev det av och det blev precis så där gott som jag hade tänkt mig att det skulle smaka. Gotländska rödbetor följde med hem från mataffären och jag valde att först rosta betorna i ugn. Bara för att jag tycker att det lyfter smakerna. Därefter mixade jag rödbetorna med kikärtor, olja, citron och vitlök. Enkelt, gott och passande till så mycket! Eller att bara ställa fram en skål och doppa stora bitar fröknäcke i röda röran. Mums!

rödbetshummus

Rödbetshummus

250 g rödbetor
(2-4 st beroende på storlek)
1 förpackning kokta kikärtor
1 st citron, saften
1 st vitlöksklyfta, riven
olivolja
salt
svartpeppar

Värm ugnen till 225°. Skala rödbetorna och skär dem i bitar. Lägg i en form och ringa olja över. Rosta tills de är mjuka. Det tar kring 30 minuter. Låt dem svalna.

Häll av spadet från kikärtorna. Spara spadet och läs mitt tips längre ned. Skölj kikärtorna i kallt vatten. Lägg dem i en matberedare eller mixer tillsammans med de rostade rödbetorna, saften från en pressad citron och riven vitlök. Börja med att tillsätta 2-3 msk olivolja. Kör tills det blir en slät röra. Tillsätt mer olja eller vatten om du önskar en mer lös konsistens på din hummus. Smaka till sist av med salt och peppar.

Tips!

Om du har ont om tid och snabbt vill kunna njuta av en rödbetshummus så finns det ofta färdigkokta rödbetor i grönsaksdisken. En smart genväg som förstås går precis lika bra att ta.

Kikärtsspadet, som också kallas Aquafaba, kan du använda som ersättning för ägg. Perfekt till äggfri och/eller vegansk matlagning. Du kan också göra maränger på det. Eller en magiskt god vegansk chokladmousse.

kikärtor inspiration

Mera kikärtor!

Om du vill ha mera inspiration på hur du kan använda kikärtor så kan du kolla in min Kikärtsgryta, en vardagsvegorätt och Kikärtstryfflar med mandel och choklad. Jo, du läste rätt. För att inte tala om mina Kikärtskakor med choklad och kardemumma. Så grymt goda!

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?