Rudolf-kakor med mjölkchokladtryffel

16 december, 2022
rudolf-kakor

Rudolf-kakor med mjölkchokladtryffel. En spröd mördegskaka som jag fyller med en len mjölkchokladtryffel och sedan dekorerar med röd nos, ögon och horn. Jag tänker att det kan vara ett roligt och pyssligt julbak ihop med barnen på jullovet. Visst blir de charmiga!

Mördeg är en klassisk deg som kan bakas ut på massor av sätt. Jag har valt att göra en mördeg utan ägg till Rudolf-kakorna och så tycker jag att strösocker bidrar med god smak här. Ibland sötar man mördeg med florsocker. Det går såklart bra att göra mördegen med laktosfritt smör eller mjölkproteinfritt alternativ.

Några tips:

  • Jag kör gärna ihop min mördeg i matberedaren, men det går att göra den för hand genom att finfördela smöret i de torra ingredienserna och nypa ihop med fingertopparna.
  • Tänk på att inte arbeta mördegen för mycket utan kör matberedaren bara tills att degen börjar gå ihop. Det är för att degen inte ska utveckla glutentrådar, bli seg och dra ihop sig under gräddningen.
  • Mördegen behöver vila i någon timme och en kall mördeg är lättare att arbeta med.
  • Jag brukar arbeta ihop degen som hastigast på bakbordet, särskilt om den hunnit bli hård.
  • Jag tog ut rundlar med kakstansar, men ett litet glas eller liknande fungerar också.
  • Jag tycker det blir fint att göra plats för nosen men det går förstås att hoppa över det steget. Fäst då istället nosen med lite smält choklad direkt på kakan.

Jag hoppas att dessa Rudolf-kakor med mjölkchokladtryffel gör succé på kakfatet!

rudolf-kakor

Rudolf-kakor med mjölkchokladtryffel

Ett recept från blomsterochbakverk.se
5/5(1)
25-30 st dubbla kakor
1-1,5 timme + vilotid för deg och tryffel

En spröd mördegskaka som jag fyller med en len mjölkchokladtryffel och sedan dekorerar med röd nos, ögon och horn. Så charmiga!

Ingredienser:

Mördeg

240 g (4 dl) vetemjöl

200 g kylskåpskallt smör

85 g (1 dl) strösocker

80 g (1 dl) potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

Mjölkchokladtryffel

200 g mjölkchoklad

100 g (1 dl) vispgrädde

1,5 tsk honung

1,5 msk rumsvarmt smör

Dekoration

100 g mörk choklad

Godis, röda chokladlinser eller strösselkulor

Gör så här:

Mördegskakor

1. Skär smöret i tärningar. Lägg alla ingredienser i matberedare och kör precis tills det går ihop till en deg.

Tips! Det går också bra att finfördela smöret i de torra ingredienserna och nypa ihop till en deg med fingertopparna. Mördeg ska inte överarbetas.

3. Plasta in och låt vila i kyl i 1 timme. Om degen känns hård är det bara att arbeta den på bakbordet.

4. Värm ugnen till 175°.

5. Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 4–5 mm. Mjöla lätt så att degen inte fastnar i bakbordet.

6. Ta ut rundlar med valfri form och lägg med lite mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar.

7. Ta ut ett hål på hälften av kakorna, placera gärna hålet strax under mitten.

8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8–10 minuter. De ska inte få för mycket färg. Låt svalna.

Mjölkchokladtryffel

1. Finhacka mjölkchokladen.

2. Koka upp grädde och honung, dra från plattan och lägg direkt i all choklad.

3. Rör tills chokladen smält och ha i smörklicken. Blanda jämnt.

4. Låt tryffeln svalna i rumstemperatur (det tar 3–4 timmar) eller ställ in den i kylen en stund.

5. Spritsa tryffel på de hela kakorna och lägg på de hålade kakorna.

Dekoration

1. Tryck dit en röd godisbit som lysande nos.

2. Smält chokladen till dekoren över vattenbad och spritsa ögon och horn på kakorna.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?