Rustik äppelpaj med smak av kola & mandel

27 september, 2022
äppelpaj med havrekolatäcke

En rustik äppelpaj med smak av kola och mandel. Gräddad i en gjutjärnspanna. Det här blev höstgott så det sjunger om det.

Först steker jag äpplena mjuka med smör och kryddor. Pajdegen kör jag snabbt ihop i en matberedare och sedan får den vila en stund innan jag trycker ut den i formen. Botten täcker jag därefter med ett lager riven mandelmassa, som sedan toppas med äpplena och resten av pajskalet. Här går det att bara smula över resten av degen eller så kan man dekorera vackert.

Jag gräddade pajen i en gjutjärnspanna, ett material som blir extra varmt. Det här påverkar såklart gräddningstiden. Tänk på att både din ugn och val av material på form styr gräddningstiden, så ta för vana att alltid ha koll mot slutet. Tider i ett recept är en anvisning som man får anpassa till ens egna förutsättningar.

Hoppas nu att det smakar med en rustik äppelpaj.

äpplets dag
äppelpaj med havrekolatäcke

Rustik äppelpaj med smak av kola och mandel

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
8-10
50 min

En rustik äppelpaj med smak av kola och mandel. Äpplena steks mjuka med smör och kryddor. Pajdegen körs snabbt ihop i en matberedare och får sen vila en stund. Botten täcks därefter med ett lager riven mandelmassa som sen toppas med äpplena och resten av pajskalet. Här går det att bara smula över resten av degen eller så kan man dekorera vackert.

Ingredienser:

Pajdeg

120 g (2 dl) siktat dinkel eller vete

100 g kallt smör, skuret i bitar

85 g (1 dl) rörsocker/strösocker

60 g (1,5 dl) havregryn

40 g (2 msk) ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

1 tsk hel kardemumma, mortlas

Fyllning

3–4 små äpplen

25 g smör

2 msk farinsocker

1 tsk kanel

lite pressad citron

100 g mandelmassa, grovt riven

Gör så här:

Pajdegen

1. Lägg allt till degen i en matberedare. Kör på högsta fart tills det precis går ihop.

2. Arbeta ihop det sista med händerna på ett bakbord och lägg sedan degen täckt i kylen i en halvtimme.

3. Värm under tiden ugnen till 175°.

4. Skär äpplena i klyftor eller mindre bitar. Stek i panna med smör, farinsocker, kanel och citron tills de mjuknat. Ställ åt sidan.

5. Riv mandelmassa grovt.

6. Ta fram degen. Lägg undan en tredjedel av degen till lock. Mjöla bakbordet lätt och kavla ut så att degen täcker botten och kanter. Klä formen.

7. Bottna med riven mandelmassa och fördela sedan äpplena ovanpå. Dekorera till sist med resterande deg till lock. Jag sporrade remsor och skar ut blad som jag även ritade ett mönster i med hjälp av en knivspets.

8. Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter tills pajen fått fin färg. Nu när jag gräddade i gjutjärnspanna så blir materialet varmt vilket såklart påverkar gräddningstiden. Tänk på att både ugnar och material på form styr gräddningstiden, så ha alltid koll.

9. Servera höstens äppelpaj ljummen ihop med vaniljsås eller glass. Eller varför inte både och.

10. Tips! Det är lite lättare att kavla degen mellan två bakplåtspapper. En genväg är att trycka ut hälften av degen till en botten, fylla på med äpplen och sen bara smula resten ovanpå.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?