Saffransbaguetter, kalljästa

16 december, 2022
saffransbaguetter

Saffransbaguetter som bara rörs ihop och jäser över natt. Den här tiden på året slänger jag ner ett paket saffran i degen för julkänsla. Det blir det där lilla extra liksom.

En kalljäst deg jäser i kylen medan du sover (eller under dagen när du pysslar med annat). Jag bara rör ihop degen tills allt gått ihop. Det tar ett par minuter, och du behöver varken knåda eller arbeta med degen. När degen sedan jäst klart tippar jag ut den på bakbordet, formar, skär och lyfter över på plåt. Så smidigt, enkelt och gott!

Jag tänker att kalljästa saffransbaguetter är ett bra recept att börja med för dig som vill komma igång med att baka bröd. Minsta möjliga arbetsinsats för mesta möjliga smak. Sedan vill du bara fortsätta bakresan.

Jo, om du inte är så förtjust i smaken av saffran så kan du helt sonika strunta i den.

Du kan såklart baka ut degen till frallor istället för baguetter. Jag tippar då ut degen på lätt mjölat bakbord. Strör lite mjöl även på ovansidan och liksom vänder på hela degsjoket en gång med hjälp av en degskrapa. Sedan drar jag ut degen något till en platta, skär i bitar och lägger på plåt. Jag hanterar degen varsamt så att den behåller sin luftighet. Gräddas omgående i 225 grader i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Det blir väldigt gott att servera saffransbaguetterna med min fikonmarmelad med citrus och kanel. Bilden ovan är från min bok Baka & ta tillvara.

Om du som jag tycker om att kalljäsa degar, så tycker jag att du ska kolla in mina kalljästa frallor, det nattjästa brödet med ölandsvete och dessa frallor som också kan bakas ut som ett brytbröd.

saffransbaguetter

Saffransbaguetter, kalljästa

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
3 st baguetter
30 min + jästider

Saffransbaguetter som bara rörs ihop och jäser över natt. Den här tiden på året slänger jag med ett paket saffran för extra julkänsla.

Ingredienser:

5 g färsk jäst (som en ärta i storlek)

350 g (3,5 dl) kallt vatten

450 g (7,5 dl) siktat dinkel eller vetemjöl

1–2 tsk salt

0,5 g saffran + en sockerbit

Gör så här:

1. Mortla gärna saffran med en sockerbit för att få ut mer smak.

2. Lägg jäst i bunke och vispa ut med vattnet.

3. Tillsätt resten och rör ihop med träslev tills det blandats samman. Du behöver inte arbeta eller knåda degen.

4. Täck bunken med plast och jäs över natt eller 10–12 timmar i rumstemperatur.

5. Värm ugnen till 250°.

6. Häll ut degen på mjölat bakbord. Mjöla ovansidan lätt om det behövs.

7. Dra med lätta händer ut degen till en rektangel. Vik in alla sidor, som till ett paket.

8. Vänd degen så att släta sidan ligger uppåt. Låt vila under bakduk i ca 30 minuter.

9. Klä en (baguette)plåt med bakplåtspapper.

10. Dela degen med degskrapa i tre lika stora längder.

11. Lyft direkt över baguetterna till plåten. Vrid ev till dem försiktigt och pudra med lite mjöl.

12. Grädda i mitten av ugnen i ca 15–20 minuter.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?