Saffransbaguetter som bara rörs ihop och jäser över natt. Den här tiden på året slänger jag ner ett paket saffran i degen för julkänsla. Det blir det där lilla extra liksom.
En kalljäst deg jäser i kylen medan du sover (eller under dagen när du pysslar med annat). Jag bara rör ihop degen tills allt gått ihop. Det tar ett par minuter, och du behöver varken knåda eller arbeta med degen. När degen sedan jäst klart tippar jag ut den på bakbordet, formar, skär och lyfter över på plåt. Så smidigt, enkelt och gott!
Jag tänker att kalljästa saffransbaguetter är ett bra recept att börja med för dig som vill komma igång med att baka bröd. Minsta möjliga arbetsinsats för mesta möjliga smak. Sedan vill du bara fortsätta bakresan.
Jo, om du inte är så förtjust i smaken av saffran så kan du helt sonika strunta i den.
Du kan såklart baka ut degen till frallor istället för baguetter. Jag tippar då ut degen på lätt mjölat bakbord. Strör lite mjöl även på ovansidan och liksom vänder på hela degsjoket en gång med hjälp av en degskrapa. Sedan drar jag ut degen något till en platta, skär i bitar och lägger på plåt. Jag hanterar degen varsamt så att den behåller sin luftighet. Gräddas omgående i 225 grader i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Det blir väldigt gott att servera saffransbaguetterna med min fikonmarmelad med citrus och kanel. Bilden ovan är från min bok Baka & ta tillvara.
Om du som jag tycker om att kalljäsa degar, så tycker jag att du ska kolla in mina kalljästa frallor, det nattjästa brödet med ölandsvete och dessa frallor som också kan bakas ut som ett brytbröd.