Saffransgömmor med mandelmassa

25 november, 2020
saffransgömmor

Saffransgömmor fyllda med mandelmassa som blandas med lite smör och nystött kardemumma. Om du inte redan upptäckt hur fint saffran och kardemumma trivs tillsammans så har du något att se fram emot. Den här bullen är luftig och god, med fin smak av saffran, och den lilla klicken med mandelmassa blir en god överraskning. Så ljuvligt gott!

Saffransgömmorna har funnits här sedan några år tillbaka och uppskattats mycket av er. Därför ville jag gärna ha med receptet i min bok. I samband med det gjorde jag några förändringar, som att minska mängden jäst och använda kall degvätska samt låta bullarna jäsa längre. Allt detta gjorde att receptet blev bättre i mina ögon. Såklart att jag vill bjuda på det här också.

Bilden här ovan är från min bok Blomster & bakverk och den fina keramiken kommer från begåvade Susanne, drejat.se

saffransgömmor med mandelmassaSer du det stjärnformade grytunderlägget högst upp? Det är min vän Cissela som tillverkar detta gedigna och användbara hantverk. Något som Cissela gjort varje jul de senaste åren, bara för att hon tycker det är roligt. Framför allt är hon en stjärna på att både skapa och renovera, så följ henne gärna. Jag tycker det känns extra fint att handla från hantverkare, exempelvis lokala eller mindre verksamheter. För visst blir det både unikt och personligt. Du kan kontakta Cissela via Instagram om du vill köpa en fin stjärna. Den pryder bordet så fint året om.

saffransgömmorDen här degen ska arbetas ut direkt. Kall degvätska och lång jästid gör dem riktigt goda och saftiga. Tänk framför allt på att ta fram smöret i tid, så att det blir rumsvarmt. Börja gärna med fyllningen, så att den är klar. Och glöm nu inte kardemumman!

saffransgömmor steg för steg

Saffransgömmor steg för steg

Här visar jag steg för steg de olika momenten. Börja med att tippa ut degen på bakbordet. Forma med lätt hand. Väg degen och dela vikten med tjugo. Då får du jämnstora bullar, även om ögonmått såklart också fungerar.

Rulla till släta bullar. Tryck med tummarna på undersidan av bullarna, så att det blir ett hål. Lägg i en klick fyllning, vik över alla kanter och nyp till. Lägg i formar och placera på bakplåt. Klipp ett kryss i alla bullar, täck med bakduk och låt jäsa. Pensla med ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Dags att grädda!

Bakmattan som jag använder kan varmt rekommenderas. Den är rejäl, ligger stadigt och är enkel att rengöra. Dessutom har den hjälpmedel tryckt på båda sidor. Längdmått, cirklar, vinklar med mera. Bakmattan kommer från Pufz som har flera bra och användbara produkter för bland annat bakning. Anna som driver Pufz bor här i Åkersberga. För mig ännu en lokal entreprenör med andra ord. Du kan besöka deras webbshop eller kolla hemsidan för närmaste återförsäljare.

saffransgömmor med mandelmassa

Saffransgömmor med mandelmassa

20 st
Ugn 250º

Saffransdeg

25 g jäst
400 g (4 dl) kall mjölk
0,5 g saffran (1 påse)
85 g (1 dl) socker
1 krm salt
0,5 krm hjorthornssalt, kan uteslutas
1 ägg
150 g smör, rumsvarmt
ca 750 g (12-13 dl) vetemjöl

Fyllning

100 g mandelmassa
50 g smör, rumsvarmt
1 tsk hel kardemumma

1 ägg, uppvispat med en nypa salt
pärlsocker och/eller mandelspån
bullformar

Gör så här

Ta fram allt smör så att det blir rumsvarmt. Förbered fyllningen genom att riva mandelmassa grovt och blanda med rumsvarmt smör och nystött kardemumma. Ställ åt sidan. Förbered en plåt och placera ut 20 bullformar. Ta fram hushållsassistenten.

Smula jästen i en bunke. Häll i kall mjölk och saffran, socker, salt, hjorthornssalt och ägg. Rör om och tillsätt rumsvarmt smör. Kör igång maskinen på lägsta hastighet och tillsätt mjölet i omgångar tills det är ett par deciliter kvar. Låt assistenten köra i 10-15 minuter och tillsätt mer mjöl om det behövs, bara lite i taget. Degen ska inte vara kladdig utan släppa från kanterna och gå att arbeta med direkt.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 20 delar. Rulla till släta bullar. Ta en bulle i taget och gör ett hål i botten genom att dra ut bullen något och trycka med tummarna. Lägg en klick fyllning (en tesked ungefär) i hålet, vik in kanterna och nyp till ordentligt, så att fyllningen hålls på plats. Lägg bullarna med släta sidan upp i bullformarna. Klipp ett kryss i alla bullar, täck med bakduk och låt jäsa i ca 2 timmar. De har jäst klart när du kan peta försiktigt på degen och avtrycket sakta går tillbaka. Går det tillbaka direkt, låt jäsa en stund till.

Värm ugnen till 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och mandelspån. Grädda saffransgömmorna i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter. Låt svalna på galler.

Tips när du bakar saffransgömmor:

  • Mandelspån bränns lätt. Se till att passa plåten mot slutet. De kan såklart uteslutas, men jag tycker de blir en trevlig koppling till mandelmassefyllningen.
  • Hjorthornssalt används ofta i liten mängd i släta bullar för att få dem extra luftiga. Däremot går det bra att utesluta (de blir goda ändå) eller ersätta med dubbla mängden bakpulver.
  • Saffransgömmorna går utmärkt att frysa. Tina först en stund och värm sedan i ugnen så blir de som nybakade.
  • Om du inte tål mandel kan du röra 100 g mjukt smör med 45 g (0,5 dl) strösocker och nystött kardemumma. Det går också att lägga med lite grovt hackad vit choklad i varje bulle. Då är torkade (osockrade) tranbär ett gott sällskap.

Hoppas att ni provar dessa fantastiska saffransgömmor!

Ännu mera saffran

Tycker du om saffran? Då tycker jag att du ska kolla in denna saffranskladdkaka med lingongrädde, mina saffranssnitt med hallon och glasyr, glutenfria saffranssnitt och till sist de goda mandelkakorna med saffran och apelsin. Du kan också skriva ’saffran’ i sökrutan högst upp till höger och få upp alla recept med saffran. Hoppas det smakar!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?