Saffranskaka – en klassiker i adventstid

13 december, 2016
saffranskaka

saffranskaka

Saffranskaka, en klassiker så här i adventstid och prisbelönt redan 1984. Tänker att jag öser på lite med tema saffran i bakverk. Det här är en riktigt god mjuk kaka som är luftig och ändå så där lite krämig. Receptet kommer från en annan klassiker, nämligen boken ’Sju sorters kakor’ och den här kakan har jag bakat varje december nu sedan flera år tillbaka.

saffranskaka

Saffranskaka från ’Sju sorters kakor’

Ugnstemp 175°

200 g smör
0,5 g (1 paket) saffran
(sockerbit)
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ev. florsocker

Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Smält matfettet och låt det svalna. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll den i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Sikta eventuellt över florsocker när kakan ska serveras.

saffranskaka

Så här gjorde jag:

  • Det var länge sedan vi hade sockerbitar hemma, så jag hällde helt enkelt saffranet i det smälta smöret istället och lät det ligga däri medan smöret svalnade.
  • Använde osötad mandelmjölk istället för vanlig och det gick utmärkt.
  • Minskade något på sockret.

Det här är en av de godaste kakor jag vet och så är den så vacker att ställa fram på bordet.

För mer Blomster&Bakverk, följ mig gärna på både facebook och instagram.

Skriv gärna en rad
  • Det blev det godaste Saffranskaka jag bakat och smakat! Tack för tipset ?

    • Visst är den fantastisk! Vad roligt att jag kunde inspirera dig och tack för att du tog dig tid att skriva en rad. Ha en fin fredag!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?