Saffranskrans med mandelmassa, vit choklad och tranbär

16 december, 2022
saffranskrans

En saffranskrans fylld med mandelmassa, vit choklad och tranbär är något av det godaste jag vet. Kransen är välfylld och blir både saftig och god. Jag har delat degen på längden så att fyllningen syns och sedan flätat samman den till en krans. Jag tycker det blir så vackert och det är roligt att göra olika.

Det som jag också tycker är härligt med den här degen är att jag gör den på kall degvätska. Det går lika bra med mjölk som vatten. När jag arbetat ihop degen ordentligt i maskin så täcker jag bunken och låter degen jäsa i kylen över natt. Fyllningen förbereder jag på morgonen och sedan bakar jag ut degen. När degen är kall är den också enklare att hantera. Plus att både deg och smaker fått tid på sig att utvecklas under natten.

saffranskrans

Fotograf Kate Gabor

Här har jag bakat ut kransen på det mer klassiska sättet. Jag kavlar ut degen till en platta, brer ut fyllningen och strör över choklad och tranbär. Sedan rullar jag ihop degen till en rulle, lyfter över alltsammans till en plåt och nyper ihop ändarna ordentligt. Därefter klipper jag sneda snitt med en sax runtom hela rullen och viker varannan åt höger, varannan åt vänster. Den här kransen penslar jag med ägg innan gräddning och strör även över pärlsocker.

Jag hoppas att det smakar med en fylld saffranskrans!

P.S. Du har väl inte missat mina saffransgömmor med mandelmassa? Du hittar receptet här. D.S.

saffranskrans

Saffranskrans med mandelmassa, vit choklad och tranbär

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
1 stor krans

Saffranskrans fylld med mandelmassa, vit choklad och tranbär är något av det godaste jag vet. Kransen är välfylld och blir både saftig och god.

Ingredienser:

Saffransdeg

0,5 g (1 paket) saffran + sockerbit

12,5 g (1/4 paket) färsk jäst

200 g (2 dl) kall mjölk (eller vatten)

1 st ägg

3 msk socker

ca 420 g (7 dl) mjöl

0,5 tsk salt

100 g rumsvarmt smör

Fyllning

100 g rumsvarmt smör

100 g grovt riven mandelmassa

1 tsk hel kardemumma, mortlas

1 tsk kanel

50 g vit choklad

60 g (1 dl) torkade tranbär

Sockerlag

50 g (0,5 dl) vatten

45 g (0,5 dl) strösocker

Gör så här:

Saffransdeg

1. Ta fram smöret i god tid så att det blir rumsvarmt. Mortla saffran med en sockerbit och ställ åt sidan.

2. Smula jästen i en assistent. Tillsätt mjölk, ägg, socker, mjöl, saffran och salt. Arbeta ihop några minuter till en deg.

3. Tillsätt smöret, lite i taget, medan maskinen går på medelfart.

4. Låt gå tills degen är blank och smidig och börjar släppa från kanterna. Det kan ta upp till 10 minuter.

5. Täck med plast och jäs i kylen över natt.

6. Gör fyllningen genom att blanda smör, mandelmassa och kryddor till en bredbar massa.

7. Klä en plåt med bakplåtspapper.

8. Ta fram degen och tippa ut på lätt mjölat bakbord. Kavla till en platta (ca 30×40 cm).

9. Bred ut fyllningen men lämna tomt ett par cm på ena långsidans kant. Riv över vit choklad och strö över torkade tranbär.

10. Rulla ihop degen från långsidan. Skär genom hela rullen, i mitten.

11. Lägg halvorna så att fyllningen syns och lägg dem omlott, som en fläta. Flytta över till plåt och nyp ihop ändarna.

12. Ställ en burk eller liten form klädd med bakplåtspapper i mitten så att kransen håller formen.

13. Täck med bakduk och jäs i 1 timme. Värm ugnen till 200°.

14. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills den fått fin färg och känns fast.

15. Förbered under tiden en sockerlag. Koka upp 0,5 dl vatten och 0,5 dl socker i en liten kastrull. Vispa tills sockret lösts upp. Låt svalna.

16. När kransen tas ur ugnen, pensla direkt med sockerlag och flytta sen över till ett galler. Låt svalna i någon timme.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?