En saffranskrans fylld med mandelmassa, vit choklad och tranbär är något av det godaste jag vet. Kransen är välfylld och blir både saftig och god. Jag har delat degen på längden så att fyllningen syns och sedan flätat samman den till en krans. Jag tycker det blir så vackert och det är roligt att göra olika.
Det som jag också tycker är härligt med den här degen är att jag gör den på kall degvätska. Det går lika bra med mjölk som vatten. När jag arbetat ihop degen ordentligt i maskin så täcker jag bunken och låter degen jäsa i kylen över natt. Fyllningen förbereder jag på morgonen och sedan bakar jag ut degen. När degen är kall är den också enklare att hantera. Plus att både deg och smaker fått tid på sig att utvecklas under natten.
Fotograf Kate Gabor
Här har jag bakat ut kransen på det mer klassiska sättet. Jag kavlar ut degen till en platta, brer ut fyllningen och strör över choklad och tranbär. Sedan rullar jag ihop degen till en rulle, lyfter över alltsammans till en plåt och nyper ihop ändarna ordentligt. Därefter klipper jag sneda snitt med en sax runtom hela rullen och viker varannan åt höger, varannan åt vänster. Den här kransen penslar jag med ägg innan gräddning och strör även över pärlsocker.
Jag hoppas att det smakar med en fylld saffranskrans!
P.S. Du har väl inte missat mina saffransgömmor med mandelmassa? Du hittar receptet här. D.S.