Saffranspannkaka med salmbärssylt

24 november, 2021
saffranspannkaka

Saffranspannkaka med salmbärssylt är en gotländsk dessert som jag älskar! Jag vet inte varför jag inte delat receptet här tidigare men bättre sent än aldrig. Det här är en dessert som jag gärna äter året om men just till jul så passar saffran såklart extra bra. Vi serverade saffranspannkaka till dessert på vårt bröllop och det var min mamma som lagade den. Min mamma som är född och uppvuxen på Gotland. Jag är så glad att min lilla familj också tycker om denna gotländska dessert.

Saffranspannkaka består av grötris, grädde, mjölk, ägg, socker och saffran. Jag har gärna hackad mandel i och en gång i tiden även russin, men det är numera bortröstat. Men man kan ha det. Det traditionella sättet att servera saffranspannkaka är med vispad grädde och salmbärssylt. Kan ätas både kall och ljummen och förberedas i god tid och stå färdig i kylskåpet.

Salmbär växer vilt på Gotland och kallas blåhallon på andra platser i landet. Jag tycker att björnbär är en god ersättare om man inte hittar salmbär eller salmbärssylt.

Från början tror man att desserten kom till för att man ville ta tillvara på kvarbliven risgrynsgröt. Det blir precis lika gott att göra på egenkokad risgrynsgröt som på färdigköpt. Jag har valt att utgå från köpt gröt i mitt recept, så om du kokar egen kanske du vill öka på mängden socker något. Det är klart att man kan koka lite extra om man nu ändå gör det till jul. Men å andra sidan kan det också vara rätt härligt med en genväg när att-vilja-göra-listan är lång.

Gotländsk saffranspannkaka

6-8 portioner Ugn 225 grader

0,5 g saffran
150 g (1,5 dl) vispgrädde
2 x 500 g färdig risgrynsgröt
3 ägg, uppvispade med en gaffel
2 msk socker
35-70 g (0,5-1 dl) sötmandel, grovhackad
60 g (1 dl) russin
en nypa salt

Värm ugnen till 225 grader. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel och rör sen ut den i grädden. Lägg färdiga gröten i en stor bunke och rör ner saffransgrädde, uppvispade ägg, socker, en nypa salt och eventuellt hackad sötmandel och russin. Blanda alltsammans ordentligt. Häll sen smeten i en smord ugnsform och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills smeten stannat och ytan fått fin färg. Låt svalna. Servera med vispgrädde och salmbärssylt.

Så oerhört gott!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Jag delar dagligen med mig av mitt skapande, så följ mig gärna på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns såklart där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar självklart gärna boken som present med en personlig hälsning. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?