Saffransskorpor, julens godaste munsbit

4 december, 2020
saffransskorpor

Saffransskorpor är jul för mig. Här hemma älskar vi mandelskorpor och sen dessa saffransskorpor kom till för några år sedan är de ett måste i kökshyllan. Hela julen. Eller hela november, december och januari kanske är mera korrekt.

Saffran tillsammans med vit söt choklad och något syrliga tranbär blir verkligen ljuvligt. Och så sötmandeln förstås, som bidrar med både smak och crunch. Mandeln blandas i hel och delas när du skär de färdiggräddade längderna. Därför är det bra att skära med en gång, medan de ännu är lite mjuka. Det går lättare då.

Skorporna går rätt snabbt att baka och efter gräddningen sprider man ut de skurna bitarna på plåten och låter dem torka en stund på lägre värme. Till sist får de kallna helt på plåten. Enkla recept som blir så här goda är det bästa jag vet!

saffransskorpor

Saffransskorpor med mandel, vit choklad och tranbär

Ugn 175 grader (125 grader)

100 g smör
1 g saffran (2 påsar)
2 st ägg
300 g (5 dl) vetemjöl
90 g (1 dl) socker
1,5 tsk bakpulver
65 g (1,5 dl) sötmandel, gärna ekologisk
60 g (1 dl) vit choklad
60 g (1 dl) tranbär

Börja med att blötlägga tranbären i vatten en liten stund. Hacka chokladen och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en plåt och klä med bakplåtspapper.

Smält smöret varsamt på medelvärme. Häll över i en bunke och tillsätt saffran. Rör om. Tillsätt äggen, ett i taget och rör om mellan vare. Häll av vattnet från tranbären och låt rinna av i en sil.

Blanda vetemjöl, socker och bakpulver i en bunke. Tillsätt hel sötmandel, hackad vit choklad och tranbär. Blanda om. Tillsätt mjölblandningen till smöret och rör runt en stund med elvisp. Om det är lättare kan du arbeta ihop degen för hand det sista. Se till att degen håller ihop ordentligt. Dela degen i 3 delar och rulla ut till längder. Lägg dem på plåten och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

Ta ut plåten och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna på plåten i tjocka skivor, sprid ut dem något. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt skorporna torka i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut plåten och låt skorporna kallna helt på plåten. Förvaras i lufttät burk.

saffransskorpor

Saffransskorpor är också en väldigt trevlig julklapp eller gå-bort-present. En fin påse och ett vackert band är allt som behövs. Så personligt, gott och uppskattat!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?