Saffransskorpor är jul för mig. Här hemma älskar vi mandelskorpor och sen dessa saffransskorpor kom till för några år sedan är de ett måste i kökshyllan. Hela julen. Eller hela november, december och januari kanske är mera korrekt.
Saffran tillsammans med vit söt choklad och något syrliga tranbär blir verkligen ljuvligt. Och så sötmandeln förstås, som bidrar med både smak och crunch. Mandeln blandas i hel och delas när du skär de färdiggräddade längderna. Därför är det bra att skära med en gång, medan de ännu är lite mjuka. Det går lättare då.
Skorporna går rätt snabbt att baka och efter gräddningen sprider man ut de skurna bitarna på plåten och låter dem torka en stund på lägre värme. Till sist får de kallna helt på plåten. Enkla recept som blir så här goda är det bästa jag vet!
Saffransskorpor med mandel, vit choklad och tranbär
Ugn 175 grader (125 grader)
100 g smör
1 g saffran (2 påsar)
2 st ägg
300 g (5 dl) vetemjöl
90 g (1 dl) socker
1,5 tsk bakpulver
65 g (1,5 dl) sötmandel, gärna ekologisk
60 g (1 dl) vit choklad
60 g (1 dl) tranbär
Börja med att blötlägga tranbären i vatten en liten stund. Hacka chokladen och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en plåt och klä med bakplåtspapper.
Smält smöret varsamt på medelvärme. Häll över i en bunke och tillsätt saffran. Rör om. Tillsätt äggen, ett i taget och rör om mellan vare. Häll av vattnet från tranbären och låt rinna av i en sil.
Blanda vetemjöl, socker och bakpulver i en bunke. Tillsätt hel sötmandel, hackad vit choklad och tranbär. Blanda om. Tillsätt mjölblandningen till smöret och rör runt en stund med elvisp. Om det är lättare kan du arbeta ihop degen för hand det sista. Se till att degen håller ihop ordentligt. Dela degen i 3 delar och rulla ut till längder. Lägg dem på plåten och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut plåten och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna på plåten i tjocka skivor, sprid ut dem något. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt skorporna torka i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut plåten och låt skorporna kallna helt på plåten. Förvaras i lufttät burk.
Saffransskorpor är också en väldigt trevlig julklapp eller gå-bort-present. En fin påse och ett vackert band är allt som behövs. Så personligt, gott och uppskattat!
Ännu mera Blomster&Bakverk
Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.
Rabato
Jag bakar vanligtvis godis på helgen, men det ser så gott ut att jag inte kan vänta till lördag och jag ska laga mat enligt ditt recept idag! Tack för det detaljerade receptet!
Annelie Andersson
Men så härligt att höra. Tack! Och hoppas det smakar 😍
Ulrica
Så himla smarrigt det såg ut 😍. Och dina bilder är gudomliga!!
Stor lördagskram ✨
Annelie Andersson
Ulrica, så glad jag blir av dina ord. Varmt tack! Kram tillbaka ❤️