Salmbärsmoussebakelse med saffran & hallon

28 december, 2021
salmbärsmoussebakelse

Salmbärsmoussebakelse med saffranspannacotta och hallonkompott är en dessert som ska kännas som en gotländsk sommarnatt. För mig smakar ön just saffran och salmbär. Dessutom finns det inga godare hallon än de man köper på Stenhuse Gård. Botten är en blandning av krossade kex och kokos som jag här strödde ut för att få känslan av sandstrand. För så kan ön också smaka. Ni som ätit medhavd smörgås på stranden på Fårö vet precis vad jag pratar om.

Så här ser min kärlek till Gotland ut i en moussebakelse. Vad säger du, ser du solnedgången framför dig?

Receptet kommer från min bok Blomster & bakverk.

salmbärsmoussebakelse

Receptet så. För det första, det är flera olika moment, så läs igenom receptet noga för att ha koll på alla steg. För det andra, när det väl är dags att avnjuta desserten är det hur smidigt som helst att plocka fram ett dussin helt färdiga desserter ur frysen. Med andra ord, helt perfekt!

Salmbärsmoussebakelse med saffran & hallon

12 portioner

Bakelserna i bild är gjutna i silikonform med 12 cylindrar som är 48 mm i diameter, 50 mm djupa och rymmer ca 80 ml. Jag började med översta lagret, men gör det som passar dig bäst. Det är också möjligt att gjuta alla delar för sig, styckfrysa och sen montera inför servering. Du kan såklart också montera i fryståliga dessertskålar eller koppar. Desserten kan enkelt göras både gluten- och laktosfri.

Se till att ta fram de ingredienser som ska vara rumsvarma i god tid.

SAFFRANSPANNACOTTA
1 gelatinblad
150 g (1,5 dl) vispgrädde
45 g (0,5 dl) strösocker
0,5 tsk vaniljpasta
0,5 g saffran, 1 pkt

HALLONKOMPOTT
1,5 gelatinblad
150 g (3 dl) frysta hallon
45 g (0,5 dl) socker

SALMBÄRSMOUSSE
2 gelatinblad
250 g (1,5 dl) salmbärssylt eller björnbärssylt
150 g (1,5 dl) vispgrädde
50 g (0,5 dl) crème fraiche, rumsvarm
25 g (0,25 dl) färskost, rumsvarm
45 g (0,75 dl) florsocker

KEXBOTTEN
60 g (4 st) digestivekex
18 g (0,5 dl) riven kokos
30 g rumsvarmt smör

Saffranspannacotta

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter. Häll grädde, socker, vaniljpasta och saffran i en liten kastrull. Koka bara precis upp, ta av från plattan, skaka av gelatinbladet och rör ner i den varma vätskan. Häll därefter genom en finmaskig sil och ställ kallt. Vispa då och då. När smeten är helt kall, fyll formarna (ca 1 msk/form) och ställ sen i frysen. Låt stå i minst en timme innan du fyller på med kompotten.

Hallonkompott

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp frysta hallon med sockret på medelvärme, rör hela tiden. Se till att bären kokar sönder och sockret smälter. Rör om och mosa om det behövs. Skaka av gelatinbladen och rör ner i den varma kompotten. Låt sen kallna helt (men inte stelna) innan du fyller på formarna (knappt 1 msk/form). Ställ tillbaka formarna i frysen.

Salmbärsmousse

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Värm sylten försiktigt, passera genom en finmaskig sil. Se till att få ut så mycket som möjligt, även det under silen. Skaka av gelatinet och smält i sylten. Ställ i kylen att kallna. Vispa grädden löst. I en större bunke, rör ihop crème fraiche, färskost och florsocker. Blanda först ner den kalla bärpurén och vänd sen ner grädden. Fyll på formarna (ca 0,5 dl/form). Ställ därefter tillbaka i frysen.

Kexbotten

Mixa allt i matberedare. Fördela sen smulorna (ca 1 msk/form) ovanpå moussen och frys. Eller strö ut kexsmulorna på varje assiett och placera moussebakelsen ovanpå.

Hoppas att min salmbärsmoussebakelse ska smaka!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Jag delar dagligen med mig av mitt skapande, så följ mig gärna på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns såklart i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar självklart gärna boken som present med en personlig hälsning. Här kan du läsa mer.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?