Salmiak- och jordnötsbitar, mycket smak i liten godbit

7 april, 2019
salmiak- och jordnötsbitar

Salmiak- och jordnötsbitar, en ljuvlig godsak med mycket smak och bara lite sötning. Det salta lakritspulvret passar utomordentligt till jordnötssmör. En godbit som görs i tre lager men som är enkel att göra även om det är ett par moment. Och så gott det blir! Är du riktigt ambitiös gör du ditt eget jordnötssmör men jag köper färdigt på burk, gärna ekologiskt och ett som bara innehåller jordnötter (möjligtvis lite salt) och inga andra tillsatser. Saltlakritspulver hittas enklast i en butik som säljer lakritsprodukter, om du söker på google hittar du kanske en återförsäljare nära dig eller så går det att beställa hem.

Dessa salta och chokladiga salmiak- och jordnötsbitar är glutenfria och veganska (utan ägg och mjölkprodukter). Och så goda!

salmiak- och jordnötsbitar

Salmiak- och jordnötsbitar

Antal 25 st
Veganska, glutenfria och mjölkproteinfria.

Choklad:

125 g (1,5 dl) kokosolja (plus lite extra till fyllningen)
80 g (2 dl) kakao
3-4 msk äkta lönnsirap

Fyllning:

130 g (1 dl) krämigt jordnötssmör
2 msk kokosolja
2 msk äkta lönnsirap
2-3 tsk saltlakritspulver
en nypa flingsalt

25 st små bakformar (papper)

Gör så här

Börja med att göra chokladen genom att försiktigt smälta kokosoljan i en liten kastrull. Du kommer att behöva 2 msk senare till fyllningen, så ett tips är att smälta allt samtidigt. Ställ kastrullen åt sidan. Mät upp den mängd kokosolja du behöver till chokladen i en liten bunke och vispa samman med kakao och lönnsirap.

Ta fram en liten bricka (som ryms i frysen) och ställ upp 25 pappersformar. Fyll varje form med ca en halv matsked choklad, så att botten täcks. Ställ in brickan i frysen i ca 10-15 minuter.

Under tiden gör du i ordning fyllningen genom att blanda alltsammans i en liten bunke. Rör om ordentligt med en sked tills du har en jämn och fin smet. Smaka gärna av och se om du önskar det ännu lite saltare. Fyllningen kan antingen skedas upp eller spritsas ut.

Ta fram brickan ur frysen och fyll nu formarna med den salta jordnötsfyllningen. Ett ordentligt lager och nästan ända ut till kanterna. Därefter fördelar du resten av chokladen genom att ösa en matsked choklad över fyllningen så att den täcks. Ställ sedan åter in brickan i frysen i ca 10-15 minuter så att allt stelnar. Nu är godbitarna klara och du kan lägga över dem i en burk med lock. Förvara dem i kylen och tänk på att chokladen snabbt mjuknar i rumsvärme, så ta bara fram några godbitar i taget.

salmiak- och jordnötsbitar

Salta salmiak- och jordnötsbitar, sött utan socker

Dessa salmiak- och jordnötsbitar är försvinnande goda. De håller sig ett par veckor i kylen. Om de nu räcker så länge. Detta recept hamnar i kategorin sött-utan-socker och passar utmärkt för dig som undviker vitt socker. Se till att köpa ren lönnsirap utan tillsatser. Om du inte vill använda lönnsirap kan du istället ta agavesirap. Tänk bara på att det är mycket sötare så ta lite mindre och smaka av tills du är nöjd. Eftersom jag älskar det salt har jag pudrat lite extra salt lakritspulver ovanpå. Hoppas nu att du inspirerats till att göra dessa godbitar.

salmiak- och jordnötsbitar

Ännu mera lakrits

Om du vill ha fler recept med lakrits är det bara att skriva ‘lakrits’ i sökrutan högst upp på sidan eller klicka dig vidare hit.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad
  • Reeses peanutbuttercups är mitt favoritgodis, så jag kan bara föreställa mig hur gott det blir med lite lakritssmak på det. Mums.

    • Men så roligt att höra, tack! Det där godiset har jag aldrig smakat, så det får jag kolla in. Och ja, allt blir godare med lite lakrits :)

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?