Sensommargott och solrosfrossa

31 augusti, 2020
augusti

Sensommargott i nio rutor avrundar jag månaden augusti med. En härlig månad som bjudit på så många vackra dagar och de senaste dagarna ett efterlängtat regn. Jo, faktiskt. Trädgården har varit snustorr och växterna nickat. Nu känns det som att allt vaknade till liv och väderappen utlovar högtryck igen. Jag vet att jag sagt det förr, men den här tiden är min favorittid. Sensommar som övergår i höst. Allt det goda att skörda och allt det vackra som blommar. Sensommargott helt enkelt!

Sensommargott av olika slag

Jag bjöd på en försmak från boken. Blir så lycklig när jag får höra hur fint boken tagits emot av de tidningsredaktioner som fått sig en förhandstitt. Recept på päronkaka med färsk ingefära, rödbetskaka med rosa frosting och äppelkaka med massa mandel finns med i Amelias stora höstnummer som finns i butik nu. Bokens alla 60+ recept har såklart fått en egen bild, men jag har också haft lyxen att få fylla på med foton som sätter stämningen för varje årstid. Boken är såklart en receptbok men tanken har varit att den lika mycket ska kunna användas som en fotobok för bläddring och ögongodis.

Päronkaka och ingefära ligger på keramikfat från Kvarnstugans lilla ateljé. Bilden med äpplen och den fantastiska skålen från Åsa Olofsson Keramik tog jag i arbetet med boken, men den fick tyvärr inte plats. Resultatet av den där bildserien blev en äppelgalette med mandelkräm.

Choklad- och kaffeglass

Jag provade en ny variant på mjölkfri glass där kikärtsspad är grunden. Denna smaksattes med choklad och kaffe.

drottningtryfflar

Bilden på Birgittas drottningtryfflar blev oerhört uppskattad och det gör mig så glad. Keramikfat från Susanne, drejat.se.

zucchinikaka med citron & vallmo

Vårt monster till zucchiniplanta fortsätter ge oss zucchini efter zucchini och jag har fullt sjå att skörda och komma på vad jag ska laga av allt. Det blev ett bakverk också, denna zucchinikaka med smak av citron och vallmo. Alla recept med zucchini kan du hitta om du skriver zucchini i sökrutan högst upp till höger. Eller så klickar du här.

glutenfri zucchinikaka

Ja, och så blev det förstås en zucchinikaka utan gluten också. Eller två faktiskt. En på havremjöl och en på mandel- och rismjöl. Denna gång smaksatt med kryddor och dekorerad med frosting och trädgårdsblomster.

mazariner

Mazariner bakade på ett lite annat sätt var ett uppskattat bakverk i augusti. Glutenfria och med så lite socker som möjligt. För dig som så behöver.

kycklinggratäng

Mitt tips på enkla vardagsrätten kycklinggratäng lagades i många kök att döma av alla meddelanden. Jätteroligt! Den står på vår veckomeny denna vecka.

Solrosfrossa

Solrosorna blommar för fullt i trädgården och jag har fått så många frågor om dessa helt enastående dubbla solrosor. I år sådde jag en sort som heter ’Teddy Bear’ och är en dvärgsolros. Det noterade jag inte när jag köpte påsen med frö men det blev riktigt fint. Som en låg, tät rabatt med fluffiga solrosor. Ifjol sådde jag den dubbla solrosen för första gången och då sorten ’Sunking’. Den blev däremot drygt två meter hög och precis lika fin och tät.

Båda sorterna är dessutom förgrenade så det kommer massor av blommor på varje stjälk. I början av sommaren var flera plantor helt sönderätna av både tvestjärtar och sniglar men de har hämtat sig oerhört fint. Om du råkar ut för samma, ryck inte bort plantorna utan försök få bukt med de små marodörerna och låt plantan växa på. Belöningen kommer!

Boksläpp på torsdag – förhandsboka här!

Så är veckan äntligen här. På torsdag släpps boken och finns tillgänglig där böcker säljs. Du kan fortfarande förbeställa ett signerat ex hos Adlibris HÄR och få den hemskickad. Längtar så efter att den ska börja hitta hem till er.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk. Varmt välkommen också att följa mig på Pinterest Blomster&Bakverk.

Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?