Sesamknäcke med havssalt och fänkålsfrön

26 januari, 2022
sesamknäcke

Sesamknäcke med havssalt och fänkålsfrön är ett slags fröknäcke som jag har bakat i många år nu. Jag skulle vilja påstå att det är ännu lite godare än det vanliga fröknäcket. Periodvis kan jag bli helt beroende av det. Dessutom helt utan gluten, ägg och mjölkprotein.

Receptet på sesamknäcke finns också med i min bok Blomster & bakverk.

Sesamknäcke med havssalt & fänkålsfrön

1 plåt Ugn 150°

120 g (2 dl) sesamfrön
30 g (0,5 dl) kikärtsmjöl
25 g (0,5 dl) boveteflingor
1 msk finmalda psylliumfröskal
0,5 tsk salt
45 g (0,5 dl) kokosolja
250 g (2,5 dl) hett vatten
havssalt och fänkålsfrön

Värm ugnen till 150°. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Koka upp vattnet och tillsätt ihop med kokosoljan. Rör snabbt samman tills kokosoljan smält och smeten blivit jämn. Låt stå i 5–10 minuter att svälla. Häll ut på bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut smeten så det täcker hela papperet. Jag tycker det är enklast att kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper. Strö över lite havssalt och fänkålsfrön och ställ in plåten i mitten av ugnen.

Knäcket ska gräddas i totalt 50 minuter. Ta ut efter 20 minuter, skär i bitar och fortsätt sedan gräddningen i ytterligare 30 minuter. När knäcket gräddat klart, stäng av ugnen och låt plåten stå kvar på eftervärme i 30–45 minuter. Känn efter att det är genomgräddat och torrt. Om du skurit knäcket kommer det att falla isär i fina bitar. Du kan annars bryta det i bitar. Jag förvarar knäcket torrt i en burk med lock.

Jag hoppas att du tycker om detta lika mycket som jag gör!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.


Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?