Småkakor med tranbär, mjuksega och glutenfria

28 februari, 2019
småkakor med tranbär glutenfria

Småkakor med tranbär som är så där mjuksega och goda. Ett gammalt recept som jag förnyat lite genom att baka dem på det mer näringsrika mjölet durra, som ju också är naturligt glutenfritt. Durramjölet hittar man numera i både mindre och större mataffärer. Åtminstone här i min närhet. Skulle du ha svårt att hitta durra kan du baka kakorna med bovetemjöl istället.

Du kan söta kakorna med kokossocker eller rårörsocker, det förstnämnda gör att kakorna blir lite mörkare och många tycker att kokossocker bidrar med en god, lite kolaaktig smak.

Kakorna förvaras i en lufttät burk och kan frysas.

småkakor med tranbär steg för steg

Småkakor med tranbär, glutenfria

24 st
Ugn 175°

110 g smör, rumsvarmt
100 g (1 dl) kokossocker eller rårörsocker
1 ägg
150 g (2 dl) durra
1 tsk hel kardemumma
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
60 g (1 dl) torkade tranbär (gärna osockrade)

Ta fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Värm ugnen till 175°.

Ta fram en bunke och elvisp. Vispa rumsvarmt smör med socker tills det blir poröst. Tillsätt ägget och vispa ihop. Blanda nu durramjölet med alla kryddor och bikarbonat. Tillsätt tranbären och rör om med en sked så att de täcks av mjölet. Tillsätt nu det torra till smörblandningen och vispa ihop till en formbar deg. Den ska vara lite kladdig. Täck bunken och ställ in den i kylen i ungefär en halvtimme.

Forma nu degen till bollar stora som valnötter. Lägg på bakpappersklädd plåt och tryck till dem lite lätt med fingertopparna. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på plåten en stund och sedan kallna helt på ett galler.

Nu har jag en extra bred ugn så jag får plats med alla 24 st kakor på en plåt men som du ser så flyter kakorna ut lite grann, så fördela hellre smeten på 2 plåtar och grädda en i taget om du har en mindre ugn.

småkakor med tranbär glutenfria

Sådär, då är det bara att bjuda in till go’fika!

Ännu mera bakverk

Om du vill botanisera bland övriga kakor här inne på Blomster & Bakverk så klickar du dig enkelt vidare till kategori Bakverk här.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?