Smulpaj med rabarber och knäckigt täcke (glutenfri)

25 augusti, 2018
smulpaj glutenfri

Tänk att det blev en till smulpaj med rabarber här hemma. Sensommaren levererar både vackra buketter och gott att skörda. Smulpaj går snabbt att göra och denna rörde jag helt enkelt ihop i en stor kastrull, så minimalt med disk. Den här gången ville jag försöka få till ett saftigt och liksom lite knäckigt täcke utan att för den skull ha i mängder med smör och socker. I vanlig ordning skriver jag receptet utifrån det jag använt men det går oftast finfint att ersätta med liknande produkter utifrån det du föredrar. Den här pajen kan enkelt göras vegansk och laktos- eller mjölkfri.

Jag använder vanligt smör men havregrädde då det passar min mage bäst. Vitt socker försöker jag undvika och här har jag istället använt kokossocker och äkta lönnsirap. Lite av varje för att få fram det knäckiga. Kokossockret ger också en härlig smak av kola. Och så hade jag i lite av det näringsrika durramjölet. Det blev riktigt lyckat – och när receptidéerna lyckas så hamnar de här!

Min smulpaj är glutenfri men innehåller havregryn så tänk på att ta rena (glutenfria) havregryn om du har celiaki eller är känslig. Det kan också vara bra att tänka på att inte alla havreprodukter är glutenfria.

fredagsbuketten

Det var inte bara rabarber jag skördade. Fick även ihop en så härlig sensommarbukett i bara rosa toner. Rudbeckia, alunrot, blodtopp, kärleksört, fläderbär, rosenflockel, syrenbuddleja, luktärter och petunia. Runtom buketten satte jag mörka blad från den vackra höstsilveraxen. Om du tycker om blomster kan jag tipsa dig om att kika in på denna hashtagg på Instagram #minfredagsbukett

Får se om buketten håller längre i uterummet där det ju blir lite kyligare om nätterna. Det är i alla fall en njutning för ögat att sitta här tillsammans med en nygräddad rabarberpaj. Nu till receptet!

glutenfri smulpaj

Glutenfri smulpaj med rabarber

4-6 portioner
Ugnsvärme 225°

ca 6-7 dl /500 g rabarber
0,5 dl kokossocker
2 msk potatismjöl

150 g smör
0,5 dl (30 g) kokossocker
0,5 dl (50 g) äkta lönnsirap
0,5 dl (50 g) grädde – jag använde havregrädde
3 dl (130 g) havregryn
1,5 dl (80 g) durramjöl
0,5 tsk vaniljpulver
en nypa salt
ev flagad mandel

Värm ugnen till 225 grader. Skölj och dela rabarbern i mindre bitar. Lägg i en form och blanda om med kokossocker och potatismjöl. Ställ åt sidan så länge.

Dags att göra smuldegen som görs i en stor kastrull. Smält smöret på medelvärme. Blanda ner kokossocker, lönnsirap och grädde. Rör om. Blanda nu ner alla torra ingredienser och rör ihop tills smeten känns jämn.

Ta fram en ugnsfast form. Häll i rabarbern och fördela jämnt. Klicka nu ut smuldegen och bred ut den så att du får ett fint täcke. Och till sist kan du om du vill strö över lite flagad mandel.

Ställ formen i mitten av ugnen och grädda pajen i ca 20-25 minuter eller tills den fått en fin gyllene färg.

Nu är det klart att servera! Smakar gott tillsammans med exempelvis vaniljsås eller glass. Själv äter jag den gärna precis som den är. När den är varm är den saftig och smakar lite knäckigt.

Det är så ljuvligt med sensommarens smaker!

Här finns förresten en annan variant på rabarberpaj. Har du mycket rabarber kan du alltid göra en rabarberkompott. Och vill du ha mera sött kan du baka min glutenfria rabarberkladdkaka med vit choklad.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?