Smulpajsrutor med zucchini (falsk äppelpaj)

9 augusti, 2023
smulpajsrutor med zucchini

Smulpajsrutor med zucchini, eller falsk äppelpaj skulle man också kunna säga. Jag blev helt exalterad när jag smakade på första provbaket. Så otroligt gott! Trodde inte riktigt på att zucchini som kokas i citronsaft skulle smaka som äpple, men jodå! Såklart att socker och kanel hjälper till, men ändå. Vilket ypperligt sätt att ta tillvara zucchiniskörden. Och toppen för dig som inte tål äpple.

smulpajsrutor med zucchini

Smulpajsrutor med zucchini.

Det är såklart gott att äta pajen nybakad, men jag tycker även att den fungerar lite kall eller ljummen. En kula glass, vispgrädde eller vaniljsås passar utmärkt att servera till pajen.

Det går åt ca 1 kilo hel zucchini men det går också fint att dubbla satsen och köra i en större form. Zucchinin ska alltså kärnas ur och skäras i mindre bitar. Jag skalar zucchinin till detta recept, halverar frukten på längden och tar en liten sked och gröper ur kärnorna. Sen skär jag delarna i mindre bitar. Frysa pajen går också bra liksom att göra den dagen före serveringen och bara värma på om du önskar servera den varm.

Det finns flera recept härinne med zucchini, bara att använda sökrutan högst upp. Vill du se inslaget från Nyhetsmorgon när jag bakade med zucchini kan du hitta det här. Kika även in till mina nattjästa frallor, choklad- och zucchinikakan, muffinsen och den goda mjuka kakan med två olika smaker och med respektive utan gluten.

smulpajsrutor med zucchini

Smulpajsrutor med zucchini (falsk äppelpaj)

Ett recept från blomsterochbakverk.se
2.3/5(6)
12 bitar
ca 1 timme

Det här blev så gott. Lätt exalterad över att zucchini som kokas i citronsaft smakar som äpple och kan bli till härliga smulpajsrutor.

Ingredienser:

Fyllning

500 g (ca 8-9 dl) skuren och urkärnad zucchini, ca 1 kg hel

70 g (0,75 dl) saft från pressad citron

100 g (1,2 dl) socker

1 tsk malen kanel

Smuldeg

225 g halvmjukt smör, delat i kuber

180 g (3 dl) vetemjöl

120 g (3 dl) havregryn

85 g (1 dl) strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Kanel och rörsocker att strö över

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200°.

2. Smöra eller klä en form (20×20 cm) med bakplåtspapper.

3. Skala, kärna ur och tärna zucchinin.

4. Koka upp zucchini med citronsaft. Låt sjuda på låg värme i en stor panna tills den mjuknar, ca 15-20 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast. Tillsätt lite vatten om det kokar torrt.

5. Ta fram smöret till smuldegen och skär i bitar, så att det mjuknar något.

6. Rör ner socker och kanel, koka ihop 1-2 minuter. Ställ åt sidan.

7. Gör smuldegen genom att blanda alla torra ingredienser och nyp ihop dem med smöret till en smulig massa.

8. Ta en halv deciliter av smuldegen och rör ner i zucchinin.

9. Tryck ut hälften av smuldegen i formen till en botten.

10. Häll över fyllningen och bred ut.

11. Smula resten av degen över fyllningen och strö över lite kanel och rörsocker.

12. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler och skär sedan i bitar.

Skriv gärna en rad
  • Annette Nilsson-Svahn

    Jag testade att göra den falska äppelkakan, men tog en del av den citronkokta squashen och mosade med stavmixern. Tog i lite mer socker och vips hade jag gjort äppelmos.

    • annelie@blomsterochbakverk.se

      Jag provade samma sak! Tänk vilken grej ändå :) Tack för dina rader och vad roligt att du provat både paj och mos.

      • Rigmor Ekman

        Nu har jag också testat squash-äppelkakan och måste säga att den var jättegod!! Kommer att göra fler gånger. Toppen med ytterligare ett bra squashtecept!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?