Smulpajsrutor med zucchini, eller falsk äppelpaj skulle man också kunna säga. Jag blev helt exalterad när jag smakade på första provbaket. Så otroligt gott! Trodde inte riktigt på att zucchini som kokas i citronsaft skulle smaka som äpple, men jodå! Såklart att socker och kanel hjälper till, men ändå. Vilket ypperligt sätt att ta tillvara zucchiniskörden. Och toppen för dig som inte tål äpple.
Smulpajsrutor med zucchini.
Det är såklart gott att äta pajen nybakad, men jag tycker även att den fungerar lite kall eller ljummen. En kula glass, vispgrädde eller vaniljsås passar utmärkt att servera till pajen.
Det går åt ca 1 kilo hel zucchini men det går också fint att dubbla satsen och köra i en större form. Zucchinin ska alltså kärnas ur och skäras i mindre bitar. Jag skalar zucchinin till detta recept, halverar frukten på längden och tar en liten sked och gröper ur kärnorna. Sen skär jag delarna i mindre bitar. Frysa pajen går också bra liksom att göra den dagen före serveringen och bara värma på om du önskar servera den varm.
Det finns flera recept härinne med zucchini, bara att använda sökrutan högst upp. Vill du se inslaget från Nyhetsmorgon när jag bakade med zucchini kan du hitta det här. Kika även in till mina nattjästa frallor, choklad- och zucchinikakan, muffinsen och den goda mjuka kakan med två olika smaker och med respektive utan gluten.
Annette Nilsson-Svahn
Jag testade att göra den falska äppelkakan, men tog en del av den citronkokta squashen och mosade med stavmixern. Tog i lite mer socker och vips hade jag gjort äppelmos.
annelie@blomsterochbakverk.se
Jag provade samma sak! Tänk vilken grej ändå :) Tack för dina rader och vad roligt att du provat både paj och mos.
Rigmor Ekman
Nu har jag också testat squash-äppelkakan och måste säga att den var jättegod!! Kommer att göra fler gånger. Toppen med ytterligare ett bra squashtecept!
annelie@blomsterochbakverk.se
Underbart att höra, tusen tack!