Solbullar är en given bulle varje sommar hos oss. Och framför allt när vi är på mitt älskade Gotland. Att befinna sig i en liten sommarstuga i ett fiskeläge på Gotland utan rinnande vatten och diskmaskin hindrar då inte mig från att baka. Speciellt inte dessa härliga solbullar som det liksom blivit tradition att jag bakar när vi är i mitt somriga paradis.
Det finns en uppsjö av recept på denna variant av bulle som jag hört kallas både vaniljbulle, seglarbulle, sockerbulle och kanske något mer. Solbullar kallas de på det fantastiska bageriet Sylvis Döttrar på Fårö och det är deras recept jag bakat efter i tio års tid. Jag tycker de blir alldeles perfekta, lagom med smör och socker. Och så hälften mjölk och hälften vatten.
Till saken hör att vi varje sommar besöker Fårö åtminstone en gång under vår vistelse och första stoppet efter att vi kört av färjan är alltid Sylvis Döttrar. Då är deras solbullar ett självklart val. Så bär vägarna till Fårö kan jag varmt rekommendera ett fikastopp här. Men om de inte gör det, så tycker jag att du ska baka de här goda solbullarna.
Solbullar med kall degvätska.
I ursprungliga receptet ska man smälta smöret och värma med vätskan. Det går finfint och du får nybakade bullar ganska så snabbt. Men jag gör numera alltid så att jag bakar på kall degvätska, rumsvarmt smör och halva mängden jäst. Det tar något längre tid att jäsa degen, men en varm sommardag kommer det att gå undan ändå. Räkna med 1-2 timmar och ha som riktlinje att degen ska jäsa till dubbel storlek. Sen är det bara att baka ut som i receptet. Längre jäsning ger alltid lite godare resultat.
Under tiden degen jäser kan du vispa ihop vaniljkrämen. Sommartid i sommarstuga kokar jag marsankräm på köpt pulver. Har jag tid kokar jag min egen vaniljkräm vilket såklart blir godare, men tid och ork får styra. Här hittar du receptet på den goda vaniljkrämen. Den behöver däremot sätta sig i kylen så den får du koka ihop i god tid innan baket.
