Solbullar från Fårö

16 juli, 2021
solbullar annelie

Solbullar är en given bulle varje sommar hos oss. Och framför allt när vi är på mitt älskade Gotland. Att befinna sig i en liten sommarstuga i ett fiskeläge på Gotland utan rinnande vatten och diskmaskin hindrar då inte mig från att baka. Speciellt inte dessa härliga solbullar som det liksom blivit tradition att jag bakar när vi är i mitt somriga paradis.

Det finns en uppsjö av recept på denna variant av bulle som jag hört kallas både vaniljbulle, seglarbulle, sockerbulle och kanske något mer. Solbullar kallas de på det fantastiska bageriet Sylvis Döttrar på Fårö och det är deras recept jag bakat efter i tio års tid. Jag tycker de blir alldeles perfekta, lagom med smör och socker. Och så hälften mjölk och hälften vatten.

Till saken hör att vi varje sommar besöker Fårö åtminstone en gång under vår vistelse och första stoppet efter att vi kört av färjan är alltid Sylvis Döttrar. Då  är deras solbullar ett självklart val. Så bär vägarna till Fårö kan jag varmt rekommendera ett fikastopp här. Men om de inte gör det, så tycker jag att du ska baka de här goda solbullarna.

Solbullar med kall degvätska.

I ursprungliga receptet ska man smälta smöret och värma med vätskan. Det går finfint och du får nybakade bullar ganska så snabbt. Men jag gör numera alltid så att jag bakar på kall degvätska, rumsvarmt smör och halva mängden jäst. Det tar något längre tid att jäsa degen, men en varm sommardag kommer det att gå undan ändå. Räkna med 1-2 timmar och ha som riktlinje att degen ska jäsa till dubbel storlek. Sen är det bara att baka ut som i receptet. Längre jäsning ger alltid lite godare resultat.

Under tiden degen jäser kan du vispa ihop vaniljkrämen. Sommartid i sommarstuga kokar jag marsankräm på köpt pulver. Har jag tid kokar jag min egen vaniljkräm vilket såklart blir godare, men tid och ork får styra. Här hittar du receptet på den goda vaniljkrämen. Den behöver däremot sätta sig i kylen så den får du koka ihop i god tid innan baket.

solbullar
solbullar annelie

Solbullar från Fårö

Ett recept från blomsterochbakverk.se
Bli den första att betygsätta
20 st
1 timme + jästider

Solbullar, sommarens godaste bulle! Baka enligt originalreceptet eller läs mitt tips längst ned i receptet. Ta genvägen eller koka din egen vaniljkräm. Njut!

Ingredienser:

Steg 1

50 g jäst

150 g smör

2,5 dl mjölk

2,5 dl vatten

1,3 dl socker

0,5 tsk salt

ca 1,5 l vetemjöl

2-4 dl vaniljkräm (koka enligt anvisningar på paket från matbutiken eller koka din egen, se länk ovan)

Steg 2

50 g smör

1-1,5 dl strösocker

Gör så här:

Steg 1

1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret och häll i mjölken och vattnet. Låt vätskan bli fingervarm, 37°C. Häll vätskan över jästblandningen, rör om och tillsätt socker och salt.

3. Blanda i mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig lös deg, som inte ska klibba.

4. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

5. Rör under tiden ihop vaniljkrämen enligt anvisningarna på paketet.

6. Sätt ugnen på 225°.

7. När degen jäst klart knådar du den på mjölad arbetsbänk. Dela i 20 bitar och rulla till släta bullar.

8. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta till dubbel storlek, ca 30 minuter.

9. Gör djupa hål i bullarna och klicka vaniljkräm i varje hål.

10. Grädda solbullarna gyllenbruna mitt i ugnen, ca 10 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna på galler.

Steg 2

1. Smält smöret och häll socker i en djup tallrik.

2. Pensla bullarna med smöret och doppa dem därefter snabbt i sockret. Bullarna är allra godast nybakade. De kan frysas efter steg 1 men pensling med smör och vändning i socker görs då efter att de tinat.

Tips!

Prova gärna att halvera mängden jäst och använda kall degvätska och rumsvarmt smör. Arbeta ihop degen och jäs på köksbänken till dubbel storlek, det kan ta 1-2 timmar beroende på väder och temperatur. Baka sedan ut bullarna enligt ovan. Koka ihop marsankräm på pulver köpt från matbutiken eller koka din egen vaniljkräm. Enkelt och jättegott. Se receptlänk här ovan. Den behöver dock göras i god tid så att den hinner kallna helt och sätta sig i kylen.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?